Tandprothetische Praktijk Stoop

De praktijk

Tandprothetische Praktijk Stoop

Tandprothetische Praktijk Stoop is in 1990 begonnen aan het Mokkabruin 12 in Zoetermeer, na 10 jaar werd de ruimte te klein en zijn wij verhuisd naar de Rokkeveenseweg 32 a in Zoetermeer. Hier hebben wij ook een uitbreiding van het personeel gekregen, zodat wij meer aan de vraag van uitneembare gebitsprotheses kunnen voldoen. Vandaag de dag is de vraag naar volledige gebitsprotheses op implantaten sterk toegenomen, daarom hebben wij ons nu gespecialiseerd in protheses op implantaten in samenwerking met een implantoloog.


 

Ons pand is 98 m2 groot en bestaat uit een wachtruimte, personeelskeukentje, 2 behandelruimtes en een tandtechnisch laboratorium.
 


 
Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Tandprotheticus

Wat is een tandprotheticus ?

Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten van uw uitneembare gebitsprothese. Daarvoor is de tandprotheticus niet alleen technisch, maar ook medisch-biologisch opgeleid.

Het verschil tussen een tandarts en een tandprotheticus is dat de tandarts de gebitsprothese alleen aanmeet en dan de prothese laat vervaardigen door een tandtechnisch laboratorium. De tandprotheticus werkt namelijk vanaf uw eerste bezoek tot en met het afleveren geheel zelfstandig aan uw gebitsprothese.


Wanneer moet u advies vragen.
  • U gebruikt plakmiddelen, watjes of andere middelen
  • Uw bovengebit valt naar beneden als u uw mond opent
  • U heeft vaak last van hoofdpijn, oorpijn of kaakpijn
  • Uw gezicht is ingevallen

Deze punten zijn nog maar de meest voorkomende klachten. In veel gevallen zal de tandprotheticus u van uw klachten kunnen afhelpen door een eenvoudige aanpassing, maar ook kan het nodig zijn om een nieuwe prothese te maken, zeker wanneer u de prothese langer dan zo`n tien jaar heeft.

Download folder wat is een tandprotheticus
Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Verzekeringen

Volledige gebitsprotheses
De volledige gebitsprothese (boven en onder) wordt voor 75 % vergoed uit uw basisverzekering. Een volledige gebitsprothese kost gemiddeld 1000,00 euro. Hiervan moet u 25 % (250,00 euro) zelf betalen. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de overige 25 % of een deel van die 25%.
U MOET WEL REKENING HOUDEN MET UW EIGEN RISICO.


Reparaties en rebasingen (opvullen van bestaande prothese)
Reparaties en rebasingen worden voor 100 % uit de basisverzekering vergoed.

Implantaat gedragen gebitsprotheses (klikgebit)
Gebitsprotheses  op implantaten worden vergoed uit de basisverzekering. Uw eigen bijdrage is 125,00 euro per boven- of onderprothese. Bij een volledige gebitsprothese boven en onder is uw eigen bijdrage 250,00 euro.

Partieële of frameprothese (plaatje)
Partieële of frameprotheses worden alleen vergoed wanneer u een aanvullende of een tandartsverzekering heeft. Sommige verzekeringen willen bij uw factuur van de tandprotheticus een verwijzing van uw tandarts voor het vervaardigen van een nieuwe partieële of frameprothese.
Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Gebitsprotheses

Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses
Het dragen en accepteren van een kunstgebit is zeer persoonlijk. Wat bij de een kan is bij de ander onmogelijk. Elke prothese heeft een gewenningsperiode. Lichte pijn in het gelaat of moeilijkheden met slikken en spreken kunnen het gevolg zijn van een nieuwe prothese. Spraakmoeilijkheden zijn meestal van voorbijgaande aard. De tong moet namelijk wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer iemand zegt: "ik kan alles met mijn prothese" dan is dat een uitzondering. Een gebitsprothese kent, net als alle andere kunstmatige vervangingen van lichaamsdelen, zijn beperkingen.

Enkele adviezen voor de gebitsdrager.
  • Draag uw gebitsprothese niet langer dan 6 tot 9 jaar, materiaaltechnisch is deze dan aan vervanging toe
  • Zorg altijd dat de pasvorm van uw gebit optimaal blijft, laat dit om de 3 tot 4 jaar of eerder controleren om schade aan uw kaak en kaakgewricht te voorkomen
  • Gebruik geen kleefmiddelen of alleen voor nood of korte periodes
  • Masseer de kaken onder uw prothese met een zachte tandenborstel en tandpasta om het slijmvlies onder uw prothese in goede  conditie te houden

Volledige prothese
De volledige prothese is een gebitsprothese waarbij u geen eigen elementen (tanden en kiezen) meer in de mond heeft. De bovenprothese blijft op zijn plaats zitten door het aanzuigen en het taaie speeksel van de bovenkaak, de onderprothese blijft op zijn plaats zitten door een optimale randlengte te verkrijgen met de tweede afdruk.
Wij geven u enige uitleg wat er allemaal gaat gebeuren wanneer u bij de tandprotheticus komt voor een nieuwe gebitsprothese. Voor een nieuwe gebitsprothese moet u tenminste  5 keer bij ons langskomen.
  • De eerste keer om te happen, dit is om de vorm van de kaak op te meten. Vaak worden dan ook meteen de tanden (vorm en kleur) samen met u uitgezocht.
  • De tweede keer wordt door middel van een nieuwe afdruk de randlengte bepaald en vast gelegd.Hierdoor krijgt u een zo goed mogelijk passende prothese.
  • De derde keer wordt de juiste afstand van de boven- en onderkaak opgemeten. Indien nodig wordt er ook vulling aangebracht terplaatse van uw wangen en lippen om de vorm van uw gezicht aan te passen.
  • De vierde keer word de proefprothese bij u gepast, dit is om te controleren of alles goed is gegaan en naar wens is.
  • De vijfde keer is de prothese klaar en wordt hij geplaatst.
download folder nieuwe gebitsprothese


Implantaatprothese
Implantaten zijn een perfecte houvast voor uw gebitsprothese.
Een implantaatprothese is een onder- of bovenprothese die vastgeklikt zit aan 2 of meerdere kunstwortels die vervaardigd zijn van titanium.
Naarmate iemand langer zonder tanden en kiezen is, zullen zijn kaken slinken. Dit geldt metname voor de onderkaak, hierdoor zit de onderprothese vaak los. Hierdoor treden vaak problemen op zoals spraakproblemen, verminderd kauwvermogen en pijnlijke plekken in de mond, door het voortdurend schruiven van de onderprothese
Vanuit onze praktijk word u verwezen naar een tandarts-implantoloog waar wij een samenwerkings contract mee hebben. Hier worden de implantaten geplaatst. Ongeveer 3 tot 5 maanden na het aanbrengen van de implantaten beginnen wij met het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe prothese. In Zoetermeer werken wij samen met tandarts/implantoloog mw. J.Hostmann , mw. A.Nieuwenhuijse en kaakchirurg dhr.A.Sweers
 

download folder ONT implantaten
download folder Ivorenkruis implantaten  


Partiële prothese
Een partiële prothese is een prothese waarbij u nog eigen tanden en kiezen bezit voor een deel. Deze prothese kan vervaardigd worden van geheel kunsthars of van metaal (frameprothese).
Het nadeel van een kunsthars prothese is dat deze uw eigen bestaande tanden en mucosa (tandvlees) beschadigt, en dat hij eerder kan breken. Maar het voordeel is dat deze goedkoper is dan een frameprothese, vaak meer dan de helft.
Een frameprothese bestaat uit een metalen gedeelte dat is vervaardigd van een chroomkobalt legering. Een frame bestaat uit een verbindingsbeugel met daaraan kleine haakjes die exact passen om uw bestaande tanden en of kiezen. Omdat de prothese niet zo veel beweegt worden uw tanden en tandvlees niet zo veel beschadigd .

 
download folder partieelprothese


Immediaatprothese
U bent toe aan uw eerste gebitsprothese. Dat betekent een hele verandering. Voordat de tandarts of kaakchirurg uw tanden trekt wordt er door de tandprotheticus een afdruk van uw kaak gemaakt . Die afdruk is de basis voor uw gebitsprothese. Misschien bevalt de stand ,de kleur of de vorm van uw eigen tanden u niet. Bij het maken van uw gebitsprothese kan daar iets aan worden gedaan. Het wordt in overeenstemming met uw wensen gemaakt. Als u tevreden bent over uw eigen tanden dan kan de tandprotheticus daar een extra model van maken en goed als voorbeeld gebruiken.

Onmiddelijk na het trekken van uw tanden en kiezen wordt de prothese in uw mond geplaatst, een zogenaamde immediaat prothese. Zodoende loopt u niet zonder tanden. Het kunstgebit werkt als een soort verband dat op de wonden zit. De pasvorm van zo'n prothese is meestal niet goed omdat deze van tevoren is gemaakt, zonder te weten hoe u kaken eruit zouden zien na het trekken van uw gebitselementen. Het is dus een beetje op de gok gemaakt en dat kan goed, maar ook minder goed uitvallen.Meestal zult u een enorme overgang ervaren van het eten met uw eigen tanden, of het eten met een niet lekker zittend kunstgebit. Afhappen gaat in het begin heel moeilijk en kauwen kan pijnlijk zijn.
De eerste maanden slinken de kaken aanzienlijk doordat ze geen functie voor de tandwortels meer hoeven te vervullen
Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam gaan wennen aan uw gebitsprothese.

Na verloop van tijd moet uw prothese worden aan gepast. Dit gebeurt meestal na 2 a 3 maanden, hier word dan een zacht materiaal voor gebruikt waarna uw kaak verder kan genezen (niet bij iedereen nodig). Na 4 a 6 maanden wordt de prothese aangepast met een harde kunsthars, het slinken (veranderen) van de kaak gaat dan wat minder snel.

Maar begrijp goed dat een gebitsprothese niet uw eigen tanden zijn, het blijft een hulpmiddel. De één kan er alles mee en de ander niet.

 
download folder van eigen tanden naar een kunstgebit


Reparaties
U kunt bij ons terecht wanneer uw gebitsprothese is gebroken, gescheurd of wanneer er een tand kapot is. Deze kunnen wij dan in enkele uren voor u repareren.

Wanneer de prothese in uw mond is gebroken, dan is meestal de oorzaak dat de prothese slecht past of hij is versleten. Wanneer hij slecht past dan kan dit aangepast worden doormiddel van een rebasing (opvullen, passend maken, zie onderstaand plaatje). Wanneer hij versleten is dan maken wij in overleg met u een nieuwe gebitsprohese.

 


Onderhoud  van uw gebitsprothese en mondholte
Maak uw gebitsprothese altijd goed schoon. Het is belangrijk dat u uw nieuwe gebitsprothese na iedere maaltijd goed schoon maakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw gebitsprothese. Ook kan uw gebitsprothese verkleuren door nicotine, thee, wijn, koffie enzovoort. U kunt uw gebitsprothese het beste reinigen met een speciale gebitsborstel en zeep. Gebruik nooit kokend of heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, tandpasta, bleek of bruismiddelen. Deze middelen kunnen uw gebitsprothese beschadigen en het aanzien nadelig beinvloeden.

U houdt uw kaken in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw gebitsprothese , het tandvlees van de boven- en onderkaak masseert en reinigt. Dit kunt u doen met een zachte tandenborstel.
Het beste is om uw gebitsprothese s'nachts niet te dragen, in ieder geval uw onderprothese. Het inhouden van uw gebitsprothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het tandvlees. Hierdoor slinkt het bot van de kaak sneller. Het gevolg is dat uw gebitsprothese al snel niet meer goed past en gaat iriteren.

 
Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Openingstijden

Maandag 08:00 - 12:30 uur 13:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 12:30 uur 13:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 12:30 uur 13:00 - 17:00 uur
Donderdag 08:00 - 12:30 uur 13:00 - 17:00 uur
Vrijdag gesloten gesloten

Relevante informatie

Heeft u een reparatie aan uw gebitsprothese dan kunt u deze tot 12 uur brengen waarna hij in de middag rond 4 uur weer gerepareerd is (alleen maandag t/m donderdag).
Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Contact

 Tandprothetische Praktijk Stoop kunt u vinden aan de Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ  Zoetermeer   (wijk 12 DORP)
telefoon: 079-3614576
e-mail: 
tppstoop@xs4all.nl

Komt u met het openbaar vervoer
* Op de hoek van de Karel Doormanlaan en de Rokkeveenseweg stopt bus 173 die
   van Centrum West naar Bleiswijk gaat.


Komt u met de auto vanuit Utrecht of Den Haag
* Dan neemt u afslag 7, Zoetermeer/Pijnacker
* Bovenaan de afslag bij de verkeerslichten gaat u vanuit Den Haag linksaf, en
   vanuit Utrecht gaat u rechtsaf
* Daarna meteen de eerste afslag rechts
* Dan gaat u onder aan de afslag bij de verkeerslichten linksaf
* Bij de daarop volgende kruising (200 meter) gaat u naar links en dan de  weg
   volgen tot voorbij het Shell benzinestation
* In de volgende bocht gaat u linksaf het doodlopende straatje in
* Na 20 meter neemt u de eerste inrit aan uw linkerhand, hier vind u in het derde
   portiek het pand van Tandprothetische Praktijk Stoop
 

Tandprothetische Praktijk Stoop

Rokkeveenseweg 32 a
2712 XZ Zoetermeer
079-3614576
tppstoop@xs4all.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit