Tandprothetische praktijk van Veen

De praktijk

Tandprothetische praktijk van Veen is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle prothetische voorzieningen die uit de mond zijn te nemen. Of het nu gaat om een nieuw kunstgebit, een kunstgebit op implantaten, een immediaatprothese, een kunstharsplaatje, een frameprothese of het aanpassen en repareren van uw kapotte kunstgebit. Wij helpen u graag aan een snelle en vakkundige oplossing voor uw gebitsproblemen. Tandprothetische praktijk van Veen werkt nauw samen met tandartsen en implantologen om de optimale zorg voor uw gebitsprothese te waarborgen.

Wij zijn gespecialiseerd in:
  • Bovenprothese
  • Onderprothese
  • Volledig kunstgebit
  • Klikgebit op implantaten
  • Kunstharsplaatje
  • Frameprothese
  • Immedicaatprothese
  • Rebasen (opvullen)
  • Reparatie en onderhoud

Tandprothetische praktijk van Veen is lid (registratienummer 444) van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). ONT is de brancheorganisatie van tandprothetici in Nederland.
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Immediaatprothese

De eerste dag met een immediaatprothese.

Immediaatprothese
De eerste dag zal uw immediaatprothese (eerste kunstgebit) nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal de immediaatprothese ook niet meer goed in de mond passen. De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.
Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw dan uw tandarts of kaakchirurg. Doe dat ook als u pijn houdt. In elk geval niet zomaar een pijnstiller nemen, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden. De tandarts of kaakchirurg spreekt met u af wat u de eerste 24 uur wel en niet mag doen.

Wennen aan een immediaatprothese.

Pas na de eerste dag mag de immediaatprothese uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts/kaakchirurg dat, of doet u het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed.
Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Eten met een immediaatprothese.
In het begin heeft u misschien pijn bij het eten. Dit probleem kunt u het beste voorkomen door het eten van zacht en makkelijk voedsel. Puree, gehakt of zacht fruit doen het altijd goed. Na verloop van tijd kunt u harder voedsel proberen.

Praten met een immediaatprothese.
In het begin zult u met een immediaatprothese wat onwennig praten. U slist bijvoorbeeld, en bepaalde klanken komen anders over. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het nieuwe kunstgebit. Oefenen, door hardop te lezen helpt bij het verminderen van deze problemen . De spraakproblemen gaan op den duur vanzelf over.

Slapen met of zonder kunstgebit.
Uw kaken hebben een tijdje nodig om te herstellen en te wennen aan uw nieuwe kunstgebit. De eerste week moet u het 's nachts dan ook niet uitdoen. Daarna is het juist beter om het voor het slapen gaan wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Het ’s nachts inhouden van, met name uw ondergebit, kan leiden tot een verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor zal het kaakbot sneller slinken, met een loszittend ondergebit als gevolg. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u het bewaren in een prothesebakje of glas met water.

Controle van uw immediaatprothese.

De eerste tijd kan de immediaatprothese ergens klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal, maar mocht u toch te veel problemen ondervinden, ga er dan mee naar uw tandprotheticus. Hij kan correcties aan de immediaatprothese aanbrengen zodat deze weer beter om uw kaaklijn past. Na ongeveer een maand of drie zult u het gevoel hebben dat uw kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken iets geslonken en is er ruimte ontstaan tussen de kaak en het gebit. Gebruik dan geen kleefpasta of andere middelen om dit probleem op te lossen, maar ga naar uw tandprotheticus. Deze zal de immediaatprothese aanpassen doormiddel van rebasing. Daarbij wordt uw kunstgebit aan de binnenzijde te voorzien van een nieuwe “voering”, ook wel nieuw laagje kunststof.
Tandprothetische praktijk van Veen raad u aan minstens één keer per twee jaar uw gebitsprothese te laten controleren. Een kunstgebit op implantaten zelfs één keer per jaar. Uw tandprotheticus houdt dan alles in de gaten en kan vroegtijdig inspringen op eventuele klachten. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het repareren van uw kunstgebit, rebasen en aanpassen van uw gebitsprothese behoort immers tot het werk van de tandprotheticus.
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Kunstharsplaatje en frameprothese

Er zijn twee soorten partiële protheses: één van kunststof en één met een metalen frame. De kunststof variant noemt met een kunststof plaatprothese of ook wel kunstharsplaatje. De variant met een metalen frame noemt met een frameprothese. Welke voor u het meest geschikt is, kan de tandprotheticus alleen beoordelen, nadat hij uw situatie bekeken heeft.

Een kunststof plaatprothese: kunstharsplaatje.

Het kunstharsplaatje is een partiële prothese welke geheel van tandvleeskleurige kunsthars wordt gemaakt. In het tandvleeskleurige kunsthars worden de kunsttanden en kiezen verankerd. De tandprotheticus zal er op toezien dat de kleur van de kunsttanden met de kleur van uw eigen tanden overeenkomt. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt, dan kan het kunstharsplaatje worden uitgevoerd met twee of meer gebogen haakjes (klammers). Deze vallen rond de bestaande tanden, waardoor de kunststof plaatprothese meer houvast krijgt. De kunststof plaatprothese rust in z'n geheel op het tandvlees.

Een frameprothese.

Een frameprothese is een partiële prothese welke bestaat uit een metalen frame met daarop tandvleeskleurige kunsthars, waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd. Aan een frameprothese zitten een soort haakjes (klammers), die om een aantal tanden of kiezen worden geklemd. Ook kan het met een soort slotje bevestigd zijn aan een kroon, tand of kies. Daardoor blijft het frame goed op zijn plaats zitten en steunt het als het ware op de natuurlijke tanden en/of kiezen.
kunstharsplaatje frameprothese

Verschil tussen een kunstharsplaatje en frameprothese.

Naast het feit dat een kuststof plaatprothese goedkoper is dan een frameprothese, heeft een kuststof plaatprothese ook een nadeel waar het gaat om het opvangen van bijt- en kauwkrachten. Omdat een kunstharsplaatje geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de bijt- en kauwkrachten in z’n geheel opvangen. Ook blijven er makkelijker voedselresten onder een kunststof plaatprothese zitten wat weer leidt tot het sneller ontsteken van het tandvlees. Een frameprothese daarentegen rust voor een groot gedeelte op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Bijt- en kauwkrachten worden daardoor hoofdzakelijk opgevangen door uw natuurlijke tanden en kiezen. Hierdoor wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een kunststof plaatprothese.
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Kunstgebit op implantaten

Wat is een kunstgebit op implantaten (klikgebit, overkappingsprothese)?

Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een titanium schroefje die de plaats inneemt van de tand- of kieswortel die verloren is gegaan. Voor het bevestigen van een kunstgebit zijn vaak twee tot vier implantaten voldoende. Het plaatsen van de implantaten is tegenwoordig een patiëntvriendelijke behandeling. Na een periode van 6 tot 12 weken zijn de implantaten vast gegroeid aan het kaakbot en is het mogelijk het kunstgebit op de implantaten aan te brengen. Tot deze tijd kunt u gewoon uw oude kunstgebit blijven dragen. De tandprotheticus zorgt er voor dat tussentijdse aanpassingen aan uw oude kunstgebit worden uitgevoerd.
klikgebit drukknoppen en steg
Er zijn verschillende systemen waarop het kunstgebit op de implantaten kan worden vastgezet. De meest voorkomende systemen zijn doormiddel van drukknoppen, met magneten of met een steg (staafje tussen de implantaten). De tandprotheticus of tandarts-implantoloog zal met u bespreken welk systeem het beste bij u gebruikt kan worden.

De voordelen van een klikgebit.

Een kunstgebit op implantaten, ook wel klikgebit of overkappingsprothese genoemd, kent ten opzichte van een traditioneel kunstgebit vele voordelen. Dragers van een traditioneel kunstgebit (los kunstgebit) ondervinden vaak in meer of mindere mate problemen als: een loszittend ondergebit, irritaties in de mond, problemen met eten, praten of zelfs lachen.
 
Het klikgebit bespaart u deze vervelende bijverschijnselen. Daarnaast voorkomt een kunstgebit op implantaten het verder slinken van het kaakbot en dus het verder invallen van uw mondhoeken. Door de stevige verankering van het klikgebit ervaart u minder irritatie en kunt u weer volop genieten van alle voordelen van vaste tanden, zoals het eten van een appel. U beschikt weer over een natuurlijke kracht om te kauwen en te bijten.

Met een nieuw klikgebit kunt u weer naar hartelust lachen, eten en praten!

Tandprothetische praktijk van Veen is aangesloten bij de ONT en staan garant voor een klikgebit op maat. Een overkappingsprothese waar u jaren mee vooruit kunt. Als u meer wilt weten over een kunstgebit op implantaten, of als u nog met vragen heeft over een klikgebit, neemt u dan contact op met onze tandprothetische praktijk. Onze tandprothetici staan u graag te woord.
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Repareren kunstgebit

Rebasen van uw kunstgebit.

Heeft u last van een loszittend kunstgebit, dan is het mogelijk uw kunstgebit aan de binnenzijde te voorzien van een nieuwe “voering”. De ruimte die ontstaan is tussen uw kunstgebit en uw geslonken kaak wordt opgevuld met kunststof. Dit wordt ook wel rebasing genoemd. Voor het rebasen van uw gebitsprothese moet altijd een afspraak worden gemaakt. Tandprothetische praktijk van Veen is bereikbaar op het nummer 0592-268989.

Het schoonmaken van uw kunstgebit.

Net als bij eigen tanden en kiezen verdient uw kunstgebit de beste zorg. U wilt immers dat uw kunstgebit er mooi en nieuw uit blijft zien. Reinig uw gebitsprothese na iedere maaltijd, zodat er geen voedingsresten en bacteriën op of onder uw prothese achterblijven. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Gebruik voor het schoonmaken van uw kunstgebit een speciale protheseborstel, water en een beetje zeep. Gebruik vooral geen tandpasta, omdat dat teveel kan schuren. Wanneer u uw kunstgebit boven de wasbak reinigt, laat dan even een laagje water in de wasbak staan. Of leg een handdoek onder de plek waar u uw gebitsprothese schoonmaakt. Dit voorkomt dat de prothese breekt als het uit uw handen valt. Om vorming van tandsteen op uw kunstgebit te voorkomen raden wij u aan om minimaal een keer per week uw kunstgebit een nachtje in een reinigingsmiddel te leggen. Borstel de volgende ochtend uw kunstgebit goed schoon en spoel het af met een beetje water. Leg uw gebitsprothese nooit in heet water en gebruik nooit bleekwater, tandpasta of andere schuurmiddelen. Om tandsteen te verwijderen kunt u het kunstgebit ook een nachtje in pure keukenazijn leggen.

Het schoonmaken van uw mond.

Naast een goede gebitsverzorging is een goede mondhygiëne ook erg belangrijk. Reinig het slijmvlies waarop uw gebitsprothese rust. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Door het masseren van het slijmvlies bevordert u de doorbloeding en voorkomt u irritaties aan het slijmvlies.

Doe ‘s nachts uw kunstgebit uit.

Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Het ’s nachts inhouden van, met name uw ondergebit, kan leiden tot een verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor zal het kaakbot sneller slinken, met een loszittend ondergebit als gevolg. Ook zal uw slijmvlies sneller geïrriteerd raken. Bewaar uw gebitsprothese in een glas water of reinigingsmiddel. Leg uw prothese nooit in heet water. Spoel uw kunstgebit altijd goed af met water voordat u hem weer in uw mond plaatst.

Periodieke controle van uw gebitsprothese.

Tandprothetische praktijk van Veen raadt u aan minstens één keer per twee jaar uw gebitsprothese te laten controleren. Een kunstgebit op implantaten, het zogenaamde klikgebit, zelfs één keer per jaar. Uw tandprotheticus houdt dan alles in de gaten en kan vroegtijdig inspringen op eventuele klachten. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het repareren van uw kunstgebit, rebasen en aanpassen van uw gebitsprothese behoort immers tot het werk van de tandprotheticus.
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Openingstijden

maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:00
Tevens zijn wij ook op deze tijden telefonisch bereikbaar
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Contact

Contactgegevens
Bezoek- en correspondentieadres:

TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK VAN VEEN
mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen

T: 0592-268989
E: info@tppvanveen.nl

 
Tandprothetische praktijk van Veen

Mr.P.J.Troelstralaan 257
9406 BA Assen
0592-268989
info@tppvanveen.nl
Bezoek website
Tandprothetische praktijk van Veen

Groningerstraat 86a
9401 BN Assen
0592-316064
info@tandplusassen.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit