Tandprothetische Praktijk L. Boersma

De praktijk

Medewerkers

Lodewijk Boersma
 

Lodewijk Boersma, tandprotheticus en eigenaar van de praktijk.

Is al sinds 1967 werkzaam in de tandtechniek. Heeft eerst 17 jaar in diverse tandtechnische laboratoria in Leeuwarden, Apeldoorn, Ede en Utrecht gewerkt. Gespecialiseerd in goud- en porseleinwerk. Heeft in 1980 diploma tandtechnicus behaald aan het IVT in Utrecht. Diverse cursussen in binnen- en buitenland. De belangstelling voor prothesewerk groeide, waardoor de opleiding tot tandprotheticus werd gevolgd, welke met goed gevolg in 1984 te Amersfoort werd afgesloten. Zelfstandige praktijk gestart in juni 1984 aan de Zuidergrachtswal te Leeuwarden en nu al weer sinds 1996 gevestigd op het huidige adres. Ook op dit vakgebied vele cursussen en seminars gevolgd. Bij de internationale prothese-opstelwedstrijd “KunstZahnwerk” te Keulen 3e plaats, van de Nederlandse inzenders 1e plaats.

Jannie Wierstra-Mulder

Jannie Wierstra-Mulder,

Trouwe steun en toeverlaat sinds 1995. Is meestal de eerste waarmee u in contact komt als u belt of als u onze praktijk bezoekt. Regelt in grote lijnen het verloop van de tandtechnische werkzaamheden, maakt afspraken en houdt de agenda bij. Doet met veel plezier en toewijding de meest voorkomende tandtechnische klussen, zoals lepels en beetplaten, afwerken en polijsten.

Trijntje Boersma

Trijntje Boersma,

Niet de vrouw, maar wel de zus van…. Werkzaam geweest in verschillende tandtechnische laboratoria als porseleintechnicus. Sinds 1998 werkzaam in onze praktijk. Doet de meest voorkomende technische handeling, zoals modelleren en inbedden van de protheses, reparaties, etc. Ook zij zal u regelmatig te woord staan aan de telefoon of aan de balie.

Tandprothetische Praktijk L. Boersma

Zevenblad 7
8935 RK Leeuwarden
058-2801717
boerstp@gmail.com
Bezoek website

De Tandprotheticus

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle prothetische voorzieningen die uit de mond te nemen zijn. Er is uitstekende technische en medische kennis in huis om het vervangende gebit te maken dat precies bij u past. Voor een volledig kunstgebit heeft u geen verwijzing nodig van bijvoorbeeld een tandarts. De tandprotheticus vervaardigt ook zelfstandig gedeeltelijke protheses, frameprotheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten. Dat gebeurt wel na verwijzing van een tandarts of implantoloog.
Tandprothetische Praktijk L. Boersma

Zevenblad 7
8935 RK Leeuwarden
058-2801717
boerstp@gmail.com
Bezoek website

Behandelinformatie

Kunstgebit

Als teveel tanden ontbreken of niet te herstellen zijn, wordt het tijd voor een kunstgebit. Er zijn twee veel voorkomende vormen: de immediaatprothese en de overkappingsprothese. Voor de immediaatprothese wordt eerst een kunstgebit gemaakt, dat zoveel mogelijk op uw gebit van vroeger lijkt. Er worden afdrukken van uw gebit gemaakt en er wordt naar de kleur gekeken. Als het gebit klaar is, worden uw tanden en kiezen getrokken. Dan wordt het gebit meteen in de mond geplaatst, zodat het als een soort verband meehelpt met de wondgenezing.

Als de wortels van sommige tanden of kiezen nog goed genoeg zijn, kunnen ze als steun voor het kunstgebit dienen. Dan wordt een zogenaamde overkappingsprothese gemaakt. Die zit steviger en uw mond blijft in betere conditie.

Als er nog veel tanden goed zijn, kunnen de ontbrekende tanden worden aangevuld met een plaatje of een frame. Een plaatje is van kunsthars en zit los in de mond. Een frame is van metaal en klemt met haakjes om uw eigen tanden.
Als u net uw kunstgebit heeft gekregen, zult u de eerste dagen pijn voelen. Toch moet u het gebit inhouden voor een goede genezing. Later kan de tandprotheticus aanpassingen aan het gebit doen om de pasvorm te verbeteren. Kies de eerste dagen zacht voedsel, zodat u kunt wennen met eten. U zult in het begin ook moeten oefenen met spreken met een kunstgebit.

Implantaten

Kronen en bruggen worden vastgemaakt aan naburige tanden of kiezen. Bepaalde kunstgebitten, zoals plaatjes en frameprotheses, hebben ook steun nodig van bestaande tanden en/of kiezen. Maar bij tandeloze kaken zijn er geen dergelijke steunpunten meer aanwezig. Als er dan ook nog eens sprake is van sterk geslonken kaken kan een prothese op implantaten een uitkomst zijn. Een implantaat is een kunstmatige wortel die door een gespecialiseerde tandarts/implantoloog wordt geplaatst. Een implantaat kan eventueel ook een enkele tand vervangen.

De ingreep wordt voorbereid met een onderzoek van het kaakbot met röntgenfoto’s of scans. Als er goede plaats voor het implantaat is gevonden, wordt er een gaatje gemaakt in het bot. Daar wordt het implantaat in geschroefd. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht.

De eerste dagen na de operatie moet u erg voorzichtig zijn met het implantaat. Raak het niet aan en eet zacht voedsel. Een implantaat heeft 6 tot 9 weken nodig om stevig vast te groeien. Tot die tijd mag het implantaat absoluut niet worden belast. Als u implantaten heeft gekregen is een goede mondhygiëne extra belangrijk.

Als de implantaten voldoende zijn vergroeid met het bot, kan er een kunstgebit worden gemaakt. Afhankelijk van verschillende factoren wordt er een staafconstructie gemaakt of een bevestiging op drukknoppen.

Tandprothetische Praktijk L. Boersma

Zevenblad 7
8935 RK Leeuwarden
058-2801717
boerstp@gmail.com
Bezoek website

Openingstijden

Openingstijden
maandag t/m donderdag 09:00 - 16:00
Vrijdag gesloten  
 
Inloopspreekuur
maandag t/m donderdag 13:00 - 14:00

Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
Tandprothetische Praktijk L. Boersma

Zevenblad 7
8935 RK Leeuwarden
058-2801717
boerstp@gmail.com
Bezoek website

Contact

Tandprothetische Praktijk L. Boersma
Zevenblad 7
8935 RK LeeuwardenTelefoon: 058-2801717
Fax:         058-2801830
KvK-nummer: 01050939
Tandprothetische Praktijk L. Boersma

Zevenblad 7
8935 RK Leeuwarden
058-2801717
boerstp@gmail.com
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit