Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Eerste prothese

Van eigen tanden en kiezen naar uw eerste kunstgebit.
Om allerlei redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. In onze praktijk zien we dagelijks patiënten die al jaren niet meer bij de tandarts komen of door een operatie hun eigen gebit moeten laten trekken. De redenen zijn dan ook uiteenlopend. Maar een oplossing is er altijd!

U kunt zonder doorverwijzing bij ons terecht voor een eerste gesprek, waarbij we de situatie in de mond bekijken en u een eerlijk advies meegeven. U mag er na die tijd rustig over nadenken of wij verwijzen u door naar de kaakchirurg of tandarts voor het trekken van uw eigen elementen (extraheren).

Schaamte
Voor veel mensen is de eerste stap de moeilijkste. En dat is begrijpelijk. Want je gebit is immers je visitekaartje. Als u een afspraak bij ons maakt, kunt u dat gevoel van schaamte even loslaten. Wij zien dagelijks patiënten bij ons in de praktijk die met lood in de schoenen binnenkomen, omdat ze jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest en het gebit langzamerhand sterk achteruit is gegaan. Maar wees gerust, het is ons dagelijkse werk en u bent echt niet de enige.

In theorie is het de meest ideale situatie om na het eruit halen van uw eigen elementen, 3 maanden zonder prothese te functioneren. De kaak kan mooi natuurlijk genezen, waardoor de kaak egaler wordt en de kans op drukplekken na die tijd minder groot is. Sommige mensen hebben dit er voor over en hebben hier geen enkele moeite mee. Anderen kunnen of willen dit absoluut niet, bijvoorbeeld in verband met werk. In beide gevallen kunnen wij u helpen.
Behandelplan
Er zijn dus verschillende mogelijkheden: een tijdje zonder prothese functioneren of direct uw nieuwe prothese erin. Verschillende mogelijkheden zijn er ook voor de extractie. Dit kan bij de tandarts of kaakchirurg onder plaatselijke verdoving. Maar bent u erg angstig? Dan kan het zelfs onder volledige narcose bij de kaakchirurg in het ziekenhuis van Winschoten, Stadskanaal of Groningen. Kortom, veel mogelijkheden die we graag eerst met u bespreken om samen tot een behandelplan te komen die bij u past. Als u wenst kunt u ook altijd na het eerste gesprek een begroting van ons meekrijgen, zodat u bij de zorgverzekeraar kunt informeren wat zij voor u vergoeden.

Het trekken van eigen tanden en kiezen
Bij de ene patiënt moeten er een paar ondertanden uit en bij de andere nog het hele gebit. U kunt zich voorstellen dat de genezing bij de één sneller verloopt als bij de ander. Maar iedereen heeft te maken met genezing en dat gaat gepaard met moeizaam eten en drukplekjes als de prothese direct geplaatst wordt. Als de wondjes in de mond nog niet volledig genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel nemen. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. U zult merken dat uw kauwvermogen toch wel wat beperkt is in de eerste periode.

Het maken van een kunstgebit
Als u ervoor kiest om een tijdje zonder prothese te functioneren zullen wij de genezing van uw kaken in de gaten houden middels regelmatige controles na de extractie. Zodra uw kaken voldoende genezen zijn, kunnen we starten met het aanmeten van uw nieuwe prothese.

Kiest u ervoor om direct uw nieuwe gebit te plaatsen na de extractie? Dan komt u voorafgaand aan uw afspraak bij de kaakchirurg of tandarts een aantal keren bij ons in de praktijk langs voor onder meer het nemen van afdrukken, zodat wij een prothese voor u kunnen maken die de kaakchirurg of tandarts na de extractie kan plaatsen. Een dergelijke prothese wordt een immediaat prothese genoemd.

Beperkingen eerste kunstgebit
Zit het gebit niet optimaal op de eerste dag? Schrik dan niet meteen. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. De verdoving kan er nog inzitten en daarna  kan het allemaal wat gevoelig zijn. De eerste dag mag u de prothese er dan ook absoluut niet uithalen. Het werkt namelijk als een soort drukverband op de wondjes in de mond. Haalt u de prothese er direct de eerste dag wel uit? Dan kunnen de wondjes weer opengaan en omdat uw tandvlees begint te zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in uw mond passen als u het terug probeert te plaatsen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dat komt omdat de wondjes nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Daarna neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit bekent niet direct dat de wondjes genezen zijn. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wondjes. Door te spoelen laten de stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet vanzelf overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Neem dan contact op met uw tandarts of kaakchirurg. Ook als u pijn houdt. Neem in elk geval niet zomaar een pijnstiller, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden omdat het bloedverdunnend werkt. De tandarts of kaakchirurg bespreekt met u wat u de eerste 24 uur wel of niet mag doen.

Wennen aan het kunstgebit
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken doet de kaakchirurg, tandarts of tandprotheticus dit. Of u doet het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje keukenzout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken.

Als de wondjes beginnen te genezen, nemen de pijn en zwelling af. U kunt dan langzaam aan gaan wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Dat vraagt tijd. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: grote of kleine ingreep, uw verwachtingen, uw pijngrens etc. etc. Bij de een gaat de genezing dan ook sneller dan bij de ander. In de maanden na de extractie blijft u bij ons onder controle om de genezing te controleren en tijdig aanpassingen te doen.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is vaak een onopgemerkt proces. Tussentijds kunnen wij er een zachte laag in aanbrengen om hem tijdelijk weer passend te maken of we kunnen hem middels een rebasing weer passend maken op uw kaak. Wij houden dit tijdens de controles voor u in de gaten en binnen het jaar kunnen we beginnen met een nieuwe prothese. De eerste (immediaat) prothese wordt namelijk als noodprothese gezien. Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, mag u onder vergoeding van de zorgverzekeraar een nieuwe prothese aan laten meten. Normaal gesproken is de vergoedingstermijn meestal 6 tot 8 jaar. Daarop is echter 1 uitzondering. De eerste prothese mag na een jaar vervangen worden.

Kortom, u kunt dus bij ons terecht als u sinds jaren niet meer bij de tandarts komt en er gegronde redenen zijn om uw eigen elementen eruit te laten halen. Onze praktijk maakt van tevoren uw nieuwe prothese, waarna wij u doorsturen naar de kaakchirurg of tandarts voor  het eruit halen van uw eigen elementen. Bent u al bij de kaakchirurg geweest en u wilt nu graag uw eerste prothese? Dat kan, maakt u dan een afspraak bij onze praktijk. Of wilt u graag meer informatie wat wij specifiek voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een eerste gesprek en wij vertellen u er meer over
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Volledige prothese

Meer dan 3 miljoen mensen dragen in Nederland een kunstgebit. Ongeveer 800.000 hebben hier in meer of mindere mate problemen mee. De oorzaken van de problemen zijn divers. Een aantal veel gehoorde klachten in de praktijk zijn:
  • De prothese breekt regelmatig.                                                     
  • Pijnklachten bij eten, praten en lachen.
  • De prothese is te ruim geworden.
  • Uw mondhoeken zijn rood of stuk.
  • Schaamtegevoel voor de omgeving.
  • Met name de onderprothese is pijnlijk.                                                      
De gemiddelde levensduur van een prothese is 6 tot 8 jaar. Uw kaken veranderen doordat ze slinken, waardoor de pasvorm van de prothese niet meer in orde is. U bent zelf de aangewezen persoon om te bepalen wanneer de prothese niet meer aan uw verwachtingen voldoet. U ervaart immers de klachten die in de loop der jaren zijn ontstaan.

Intakegesprek
Als u merkt dat het tijd is voor een nieuwe prothese dan kunt u uiteraard een afspraak bij onze praktijk maken voor een eerste intakegesprek. Wij nemen uw verzekeringsgegevens op, bespreken uw prothese verleden en we bekijken samen met u de mogelijkheden. Van veel zorgverzekeraars weten wij wat ze vergoeden van uw nieuwe prothese, waardoor wij u in grote lijnen kunnen voorlichten over de kosten. Omdat wij contracten hebben met de meeste zorgverzekeraars hoeven wij in veel voorkomende gevallen geen machtiging meer aan te vragen voor uw nieuwe volledige prothese. Is dit wel noodzakelijk? Dan regelen wij dit natuurlijk ook voor u. Wij proberen het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Afspraken
Nadat u voor het intake gesprek bent geweest, plannen wij u in voor behandeling. Het globale afspraken schema ziet er als volgt uit:
 
  • Eerste afdrukken
  • Individuele afdrukken
  • Beet bepaling
  • Passen in was
  • Prothese plaatsen
  • Na controle(s)
Tussen elke afspraak werken wij hard door aan het vervaardigen van uw nieuwe prothese. Maar op veel fronten is het nog echt ambachtelijk handwerk. En dat vergt nu eenmaal tijd en aandacht. Op die manier kunnen wij er wel voor zorgen dat u uiteindelijk met een tevreden gevoel de deur uitgaat.

Daarbij proberen we te voorkomen dat mensen in uw omgeving zien dat u een nieuwe prothese heeft. Het belangrijkste is dat het draagcomfort met een nieuwe prothese voor u verbeterd wordt. Grote veranderingen proberen we altijd te voorkomen, tenzij u dat zelf natuurlijk graag wenst. Maar ook daarin begeleiden wij u graag. Zo zoeken we samen de vorm en kleur van uw nieuwe tanden uit. Wij adviseren ook altijd een goede bekende mee te nemen in de pasfase van uw prothese. In deze fase staan de tanden nog in zacht materiaal (was), waardoor we er nog alle kanten mee op kunnen. Als de prothese een afspraak later geplaatst wordt, dan is hij van hard kunststof materiaal en is er weinig meer te veranderen. Het is daarom belangrijk om in de pasfase kritisch te zijn.

Uiteraard mag u ook foto’s van vroeger meenemen. We horen vaak dat als mensen een prothese hebben gekregen in het verleden, dat zij zichzelf niet meer herkennen. Het verschil is dan te groot geweest tussen het eigen gebit en het nieuwe kunstgebit. Heeft u duidelijke foto’s van vroeger waar uw eigen gebit nog goed op staat?  En u wilt graag dat we weer zoveel mogelijk terug gaan naar de situatie van vroeger? Neemt u dan foto’s mee die ons kunnen helpen bij het opstellen van uw nieuwe prothese. Wij zien soms zelfs complete foto-albums voorbijkomen.

Nieuwe kunstgebit
Een nieuw kunstgebit heeft een periode van gewenning nodig. Bij de één is dit een dag en bij de ander is het een aantal weken. In het begin zou het wat probleempjes kunnen veroorzaken, zoals drukplekjes of moeilijkheden met kauwen en spreken.

Een kunstgebit is een hulpmiddel
De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik. Bedenk wel dat een kunstgebit slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren.

Elk begin is moeilijk
Na het plaatsen van uw nieuwe kunstgebit, zult u merken dat het ietwat anders aanvoelt. Het is nieuw, en daar moet u even aan wennen. Met name de tong is nieuwsgierig en verkent de nieuwe situatie in uw mond. In het begin kunt u zich nog een keer op de wang of tong bijten. Dit is soms hinderlijk, maar dit gaat vaak snel weer over.

Drukplekjes
Een nieuw kunstgebit kan soms drukplekjes veroorzaken. Het lichaam geeft dan een pijnprikkel af, wat betekent dat u hier op moet reageren. Blijf dan ook nooit te lang rondlopen met een drukplek. Door kleine en eenvoudige correcties kan de tandprotheticus het drukplekje wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw prothese! Hier gaan zowel de pasvorm als garantie mee verloren.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u er direct mee probeert te praten en te eten.  Als u pijn heeft, kunt u een afspraak bij ons maken voor kleine correcties. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe het dan minstens een halve dag voor u naar de praktijk komt, weer in. Anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er dan ook niet toe verleiden uw oude prothese weer in te doen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan de nieuwe prothese wennen, de nieuwe prothese went niet aan u!

Praten
In het begin praat u misschien wat onwennig. De mond is immers de klankkast van uw stem en op het moment dat we de klankkast veranderen, kan de klank ietwat veranderen. Dit gaat echter meestal al snel weer vanzelf over.

Slapen met of zonder prothese
Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo'n prettig idee. Doet u dan in ieder geval het kunstgebit in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u het bewaren in een bakje met water. Het materiaal waarvan uw prothese is gemaakt, vereist namelijk een vochtige omgeving: uw mondholte of ’s nachts in een bakje water.

Reinigen
Net als uw eigen tanden en kiezen, moet u de prothese verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw kunstgebit, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken.

Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel, water en (vloeibare) zeep. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.

Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor uw kunstgebit geschikt reinigingsmiddel zoals Ecosym. Speciale reinigingsmiddelen voor een prothese zijn bij elke drogisterij en apotheek te koop.

Het gebruik van bruistabletten, zoals Steradent, raad ik af. Door dagelijks gebruik zal het gepolijste oppervlak van de prothese aangetast worden door de agressieve werking, waardoor bacteriën meer de mogelijkheid krijgen om zich aan de gebitsprothese te hechten.

Heeft u veel aanslag van tandsteen op uw prothese? Dit is moeilijk te verwijderen. In dat geval adviseren wij u om uw prothese ’s nachts in een bakje te leggen met half water / half natuur azijn. ’s Ochtends kunt u het tandsteen dan gemakkelijker van de prothese afborstelen. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Let goed op dat bij het schoonmaken het gladde kunstgebit niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen of leg een handdoek in de wasbak. Het breekt de val en voorkomt schade aan uw prothese.
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Implantologie (klikgebit)

Een loszittende onderprothese is één van de meest voorkomende klachten bij dragers van een volledige prothese. Herkent u deze klachten? En belemmert het u in uw dagelijkse functioneren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Samen met de implantoloog kunnen wij ervoor zorgen dat uw kunstgebit een hechte verbinding krijgt met uw kaak, terwijl deze toch uitneembaar blijft. Implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. In de bovenkaak zien we dat minder vaak, omdat patiënten minder problemen met de bovenprothese ervaren. Maar ook dan kunnen wij u uiteraard van dienst zijn.

Een implantaat moet u zien als een kunstwortel die als een schroefje in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee implantaten vaak al voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn materialen die niet door het lichaam worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. Het plaatsen van de implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving door de implantoloog. De ingreep duurt ongeveer 30 tot 45 minuten bij het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak.

Als uw kaak geheel genezen is en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

      

Wanneer kiezen voor implantaten
Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het functioneren van een "normaal" kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven. Bij een controlebezoek kan ikvaststellen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten nodig is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee mogelijkheden (vervanging of aanpassing) geen sprake is, dan kunnen wij voor u een afspraak maken met een implantoloog.

Voor het beste resultaat

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om de implantaten in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot en uw tandvlees gezond zijn. Daarnaast moet uw algehele gezondheid goed zijn. Overigens is het gebruik van bloedverdunners geen belemmering voor het plaatsen van implantaten. Bij twijfel zal de implantoloog ook altijd in overleg treden met uw huisarts of behandelend specialist. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, nadien goed te reinigen.

De tandprotheticus en implantoloog

We verwijzen naar elkaar en hebben duidelijke, onderlinge afspraken. In de meeste gevallen bezoekt u eerst uw tandprotheticus. Na beoordeling van uw mond of na een periode waarin u een "normaal" kunstgebit heeft gedragen, kan het houvast van de onderprothese zo slecht zijn dat implantaten ter sprake komen. Het ondergebit zit dan simpelweg te los. Door de geslonken kaak is er vaak geen hoogte meer aanwezig om het kunstgebit op vast te houden.

Het plaatsen van de implantaten
Voor het plaatsen van de implantaten maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken. Om te beginnen ontvangt de implantoloog u om samen een inzicht te krijgen in uw gezondheid. Voor het welslagen van de behandeling is het immers van belang om inzicht te hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u hier melden.

 Vervolgens zal de implantoloog uw mondholte inspecteren. Ook wordt er een röntgenfoto van uw kaken gemaakt. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de implantoloog een behandelplan. Dit plan wordt met u besproken. Aarzelt u niet om toelichting of aanvullende informatie te vragen, uw implantoloog zal u zo goed mogelijk antwoord geven. Als uw zorgverzekeraar de implantaatbehandeling goed heeft gekeurd, wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten. Na deze ingreep worden er op de implantaten afdekschroeven geplaatst en de huidige prothese aangepast. Na een ingroeiperiode van ongeveer 13 weken komt u weer terug bij de implantoloog die de ingroeifase van de implantaten en de genezing van de kaak controleert.

Het maken van de prothese op implantaten

Zijn de implantaten voldoende vastgegroeid? Dan komt u terug bij uw tandprotheticus voor het aanmeten van uw nieuwe prothese. Opnieuw zullen er verschillende afspraken nodig zijn voor het aanmeten van uw nieuwe prothese of voor het veranderen van uw nieuwe prothese op de implantaten.

Controle en reiniging van cruciaal belang

De implantaten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Samen met de implantoloog en de mondhygiëniste wordt u geadviseerd over de wijze van schoonmaken. Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast moet u regelmatig naar de implantoloog of mondhygiëniste om uw implantaten te laten reinigen. En dat zeggen we niet zomaar!

Want waarom is nazorg nu zo belangrijk? Bij een groot gedeelte van de patiënten die niet onder controle blijft, zie je dat na verloop van jaren het poetsen minder goed gaat. In eerste instantie blijft er tandplaque zitten, wat na verloop van tijd versteend tot tandsteen. De hoeveelheid tandsteen wordt groter, en het nestelt zich onder het tandvlees. Dit zorgt na verloop van tijd voor een ontsteking. Wanneer u dit verneemt is het vaak al te laat en moeten de implantaten in voorkomende gevallen verwijderd worden. Dit wordt peri-implantitis genoemd. Maar dit kan heel goed voorkomen worden door onder controle te blijven. Bijzonderheden kunnen dan snel opgemerkt worden, wat peri-implantitis dus voorkomt. Nazorg is dan ook de belangrijkste voorwaarde voor het behoud van de implantaten op de lange termijn.

Van even groot belang is het schoonhouden van de prothese en de mondholte. In het begin zien wij u graag regelmatig terug voor controle. Maar doet u uw best en is er weinig tandplaque of tandsteen rondom de implantaten te zien? Dan kan er steeds een langere termijn tussen de controles worden gepland. En zo begeleiden wij u samen naar een goede mondhygiëne, zodat u uw levenlang kunt genieten van uw kunstgebit op implantaten!
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Partiële- of frameprothese

De tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprothesen. Hieronder valt ook de partiële prothese (een plaatje). Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil. Een partiële prothese kan alleen dan door de tandprotheticus aangemeten én vervaardigd worden als uw tandarts uw tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren. Voor het vervaardigen van de partiële prothese werkt de tandprotheticus dus nauw samen met een tandarts. Immers de tandarts draagt de verantwoordelijkheid voor uw eigen tanden en kiezen en de tandprotheticus die van de partiële prothese.

Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Nederland niet al hun tanden, maar één of enkele gebitselementen verliezen. Het ontstane gat kan dan op verschillende manieren opgevuld worden. De tandprotheticus kan in dat geval een partiële prothese bij u aanmeten. Hij behandelt u daarbij van A tot Z én hij vervaardigt zelf uw prothetische voorziening die tussen uw bestaande tanden past.

Welke soorten gedeeltelijke prothesen bestaan er?
 
  1. De kunststof plaatprothese met of zonder klammers (haakjes).
  2. De frame prothese.
De kunststof plaatprothese
Indicatie:
  • Als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen
  • Als noodvoorziening
  • Voorloper van de volledige prothese
  • Wanneer er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.
De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt dan kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaatprothese meer retentie geven.

De frameprothese
 
  • Als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken
  • Als lange termijn oplossing
  • Als de resterende tanden sterk voldoende zijn om deze constructie te dragen
  • Wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is
De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden.

Behandelplan
Nadat u voor het intake gesprek bent geweest, plannen wij u in voor behandeling. Het globale afspraken schema ziet er als volgt uit:
  • Eerste afdrukken
  • Individuele afdrukken
  • Beet bepaling
  • Passen in was
  • Prothese plaatsen
  • Na controle(s)
Tussen elke afspraak werk ik hard door aan het vervaardigen van uw nieuwe partiële prothese. Maar op veel fronten is het nog echt ambachtelijk handwerk. En dat vergt nu eenmaal tijd en aandacht. Op die manier kunnen wij er wel voor zorgen dat u uiteindelijk met een tevreden gevoel de deur uitgaat.
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Reparatie & rebasing

Reparatie 

De schrik van iedere prothesedrager is dat de prothese stuk gaat. Het kan gaan om een tandje of kiesje dat eruit gebroken is, terwijl u een koekje bij de thee at. Een scheur of breuk in uw prothese, doordat u hem in de wasbak of op de grond heeft laten vallen…

Nooit zelf repareren

Repareer nooit zelf uw kunstgebit en zeker niet met prothese- of secondenlijm! De kans is dan heel groot dat u uw prothese verder beschadigt. Bij een breuk is het bijvoorbeeld dan niet meer mogelijk om het breukvlak terug te vinden. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de pasvorm en wordt uw prothese een maatje te groot.

Klaar-terwijl-u-wacht-AFSPRAAK                                                                                                                        

Patiënten komen dagelijks bij ons met allerlei reparaties. Schrik dus niet meteen, er is vaak weer een oplossing. Zonder afspraak kunt u de prothese langsbrengen en 2 á 3 uurtjes later weer ophalen. Of maak van tevoren een klaar-terwijl-u-wacht afspraak. Vergeet niet het pasje van uw zorgverzekeraar mee te nemen samen met uw eigen geldig legitimatiebewijs. U hoeft dan niets af te rekenen en wij regelen de declaratie rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

Rebasing

In de loop der jaren slinkt uw kaak. Hierdoor kan de prothese losser gaan zitten. Met een rebasing kan uw prothese weer optimaal passend gemaakt worden. Er wordt een afdruk gemaakt in uw huidige prothese, waarna dit in kunststof wordt omgezet.

U dient daarvoor eerst een controle afspraak te maken, zodat wij een inschatting kunnen maken of een rebasing een verbetering van uw situatie oplevert. Is dit het geval? Dan maken we een afspraak met u voor rebasing. ’s Ochtends vroeg wordt er dan een afdruk genomen en u kunt aan het einde van de dag uw prothese weer ophalen. Na de rebasing zuigt de prothese weer vacuüm, waardoor de prothese vast blijft zitten. Dit is overigens alleen te bereiken in de bovenkaak. Heeft u na die tijd een drukplekje? Maak dan een afspraak bij onze praktijk voor controle. Door zelf aan de prothese te slijpen, gaat de vacuüm verloren en vervalt om begrijpelijke redenen de garantie op de behandeling.

Houdt u er rekening mee dat u gedurende de dag dat de rebasing wordt uitgevoerd geen prothese heeft?
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Patiënt doorverwijzen?

Taakherschikking
De mondzorg is continu in beweging. Daarbij zal de rol van de tandarts in de toekomst gaan verschuiven naar die van mondarts. Dit betekent dat er binnen de mondzorg een verschuiving van taken plaats vindt. Meerdere tandartsen in de regio voeren om verschillende redenen al geen prothetische mondzorg meer uit en verwijzen patiënten naar onze praktijk.

 

Van A tot Z
Daarbij dragen wij zorg voor de afdrukname, het aanmeten en vervaardigen van de prothese tot aan de nazorg. U kunt uw patiënt doorsturen voor alle mogelijke prothetische voorzieningen, waarbij wij dus zorg dragen voor het gehele traject van A tot Z. Wij zijn overigens geen tandtechnisch laboratorium, dus wij werken alleen op verwijzing en niet in opdracht van tandartsen.

Verwijzing
Uw patiënt kan rechtstreeks een afspraak bij onze praktijk maken. Is aanvullende verwijsinformatie noodzakelijk? Dan mag u deze aan de patiënt meegeven of rechtstreeks aan ons doorgeven per telefoon of mail. Zie onze contact pagina. U kunt patiënten naar ons doorverwijzen voor alle behandelingen die genoemd staan op onze website. Wilt u graag uw patiënt doorverwijzen voor een implantaat prothese? Dan kunt u uw patiënt eerst naar onze praktijk doorverwijzen. Wij zullen vervolgens de gegevens van de patiënt doorgeven aan de implantoloog, nadat patiënt eerst voor een intakegesprek bij onze praktijk is geweest.

Terugkoppeling

Na de behandeling sturen wij u altijd bericht over de afronding van de behandeling. Op die manier blijft u geïnformeerd over de status van uw patiënt.
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Openingstijden

Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 17:00
Woensdag 09:00 - 17:00
Donderdag 09:00 - 17:00
Vrijdag Op afspraak
Zaterdag Op afspraak

Buiten deze tijden kunt u alleen op afspraak bij ons terecht.

Maak telefonisch een afspraak:
Tel.: 0344 - 8484 06
Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Contact

Adresgegevens

Tandprothetische praktijk Floris van 't Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC Tiel

 

T:  0344 848406
M: 06 44 848406
E:  info@vanthull.eu
I:   www.vanthull.eu

KvK: 54280400

Tandprothetische Praktijk Floris van t Hull

Binnenhoek 2-4
4005 BC  Tiel
0344 - 848 406
info@vanthull.eu
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit