Tandprothetische praktijk J.F. van den Born

Diensten

Voor onderstaande diensten kunt u bij Tandprothetische praktijk J.F. van den Born terecht:

Volledig kunstgebit:
Een volledige nieuwe onder- en/of bovenprothese.

Prothese op basis van implantaten:
De implantaatprothese wordt ook wel 'klikprothese' of 'klikgebit' genoemd. Deze prothese wordt gebaseerd op implantaten die in uw kaak bevestigd zijn. Het voordeel van de implantaatprothese is dat deze goed in de mond blijft zitten.

Partiële prothese:
Bij een partiële prothese worden alleen de ruimtes van de ontbrekende tanden en/of kiezen opgevuld. De vorm en kleur van de tanden en kiezen worden natuurlijk afgestemd op de aanwezige tanden en kiezen.

Reparatie kunstgebit en partiële prothese:
Ook voor reparaties bent u bij mij aan het juiste adres!

Rebasing:
Als het kunstgebit niet meer goed aansluit op uw kaak, dan kan een rebasing (een nieuwe basis) uw probleem al snel verhelpen.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen om u voor te rekenen wat u krijgt vergoed van uw zorgverzekeraar en wat uw eventuele eigen bijdrage is!

Tandprothetische praktijk J.F. van den Born

Oldenbarneveldtstraat 89
6827 AL  Arnhem
026 - 370 53 75
info@kunstgebit-arnhem.nl
Bezoek website

Onderhoud van uw kunstgebit

Wennen aan uw nieuwe kunstgebit

Het duurt gemiddeld  4 tot 6 weken om te wennen aan een nieuw kunstgebit. Door de veranderde vorm van een gebit of kaak kan uw nieuwe kunstgebit in het begin soms wat ongemakken geven. Veel gehoorde klachten na het plaatsen van een nieuw kunstgebit zijn o.a.:

  • moeilijk kunnen kauwen
  • moeilijk praten
  • gevoel van een volle mond
  • gevoeligheid van de kaakgewrichten of tandvlees
  • slissen

Wanneer u last heeft van dergelijke ongemakken, bent u misschien geneigd het nieuwe kunstgebit niet te dragen of het oude kunstgebit weer te gaan dragen. Doe dit echter niet! Als u het nieuwe kunstgebit niet draagt zult u er immers nooit aan wennen. Hou het nieuwe kunstgebit dus in en probeer ook nooit zelf het nieuwe kunstgebit aan te passen.
Neem bij aanhoudende problemen met uw nieuwe gebit contact met mij op. Ik ben er namelijk niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken, maar ook om nazorg te verlenen! Juist in deze beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken. Hoe sneller ik u van eventuele ongemakken af kan helpen, des te sneller went u aan het nieuwe kunstgebit.

Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen

Een kunstgebit moet een juiste pasvorm hebben waardoor deze goed in de mond blijft zitten. Gebruik kleefpasta’s, -poeders e.d. daarom alleen als noodoplossing.
Als het gebit (te) los zit moet er gekeken worden naar een structurele oplossing. Ik kan bijvoorbeeld een nieuwe voering maken (de zogenaamde ‘rebasing’) waardoor het kunstgebit weer steviger gaat zitten.

Reinigen van het kunstgebit

Net als bij echte tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op een kunstgebit. Het gebit kan ook verkleuren door bijvoorbeeld nicotine, thee, koffie of wijn en er kan ook tandsteen ontstaan. Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit daarom na iedere maaltijd met koud/lauw water om alles goed schoon te houden. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een harde borstel met zeep of een vloeibaar reinigingsmateriaal speciaal voor protheses. Deze producten kunt u bij mij aanschaffen, net als bewaarbakjes.

Gebruik nooit heet water of chemische (agressieve) reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of bruistabletten. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aangezicht aantasten.

Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u het gebit. Wanneer u uw gebit gaat schoonmaken kunt u een laag water in de wastafel laten lopen of een handdoek in de bak plaatsen. U voorkomt daarmee schade als het kunstgebit per ongeluk valt.

Reinigen van de mond

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte mondmassageborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte.

Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel, tandpasta of lauw water gebruiken.

Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties aan het slijmvlies ontstaan. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen.

Kunstgebit uitnemen tijdens het slapen

Wanneer u gaat slapen, is het belangrijk dat uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, maar blijft nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter om uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen.

Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij de onderprothese uit te doen en alleen de bovenprothese in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.

Vakantietip!

Gaat u op vakantie en heeft u nog een oude gebitsprothese? Neem deze dan als reserve mee. Mocht er per ongeluk iets met uw huidige kunstgebit gebeuren dat niet (snel) ter plekke gerepareerd kan worden, dan kunt u in ieder geval blijven genieten van de lokale keuken.

Controle

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens eens in de twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle. Ook als u geen klachten of problemen heeft!

Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt.

Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten aanmeten (meestal na vijf tot zeven jaar), want ook de kiezen van uw kunstgebit slijten.

De tandprotheticus controleert niet alleen het kunstgebit maar ook of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang een kunstgebit dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Met een controle kan tijdig actie ondernomen worden. Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen.

In het kort alles op een rijtje:

  • Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren
  • Repareer nooit zelf uw gebit
  • Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen
  • Vul de wastafel met koud water of een (hand)doek voordat u het kunstgebit gaat reinigen
  • Reinig ook de kaken en masseer het tandvlees
  • Gebruik geen chemische middelen voor de reiniging van het kunstgebit
  • Draag 's nachts geen kunstgebit of doe in ieder geval het ondergebit uit
  • Neem - indien mogelijk - uw oude kunstgebit mee op vakantie als reserve
  • Neem altijd contact op bij problemen/klachten, zodat we samen kunnen kijken naar de oplossing
Tandprothetische praktijk J.F. van den Born

Oldenbarneveldtstraat 89
6827 AL  Arnhem
026 - 370 53 75
info@kunstgebit-arnhem.nl
Bezoek website

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 08:30 - 17:00
Vrijdag 08:30 - 13:00

 
Tandprothetische praktijk J.F. van den Born

Oldenbarneveldtstraat 89
6827 AL  Arnhem
026 - 370 53 75
info@kunstgebit-arnhem.nl
Bezoek website

Contact

Tandprothetische Praktijk J.F. van den Born

Tel. (026) 370 53 75
Oldenbarneveldtstraat 89 
6814 AL  Arnhem

 

Tandprothetische praktijk J.F. van den Born

Oldenbarneveldtstraat 89
6827 AL  Arnhem
026 - 370 53 75
info@kunstgebit-arnhem.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit