Tandprothetische praktijk van Raaij Wesseling
De praktijk
Welkom bij Tandprothetische Praktijk van Raaij — Wesseling
Wij zijn een kleine praktijk waar de behandelaar gespecialiseerd is in het aanmeten en vervaardigen van alle uitneembare gebitsprotheses zonder tussenkomst van een tandarts. Door de ruime tijd die wij nemen voor onze patiënten en goed rekening houden met uw persoonlijke wensen, zorgen wij ervoor dat u weer tevreden de deur uitgaat.
Naast onze praktijk hebben we een eigen tandtechnische laboratorium in huis, waar wij gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van alle soorten uitneembare gebitsprotheses. Ons team hecht veel waarde aan persoonlijk contact en service. Naast onze praktijk en het laboratorium, beschikken wij over een nauwe samenwerking met onze tandartsen, mondhygiënisten en implantologen.
Onze praktijk is Lid van het ONT en is HKZ gecertificeerd dat betekend dat wij voldoen aan alle kwaliteitseisen in de gezondheidszorg. Ook staan we in het KRTP (Kwaliteitsregister Tandprothetici)
U kunt bij ons rechtstreeks terecht voor het aanmeten van uw kunstgebit en klikgebit.
Maar ook voor o.a.:
- Partiële prothese
- Frame prothese
- Mondbeschermers
- Reparaties
- Rebasingen (opvullen v.d. prothese)
- Plaatjes tegen knarsen, snurken etc.
Wie zijn Wij?
Yvonne v. Raaij Wesseling, Tandprotheticus
Na het behalen van de diploma tandprotheticus in 1998. Is Mevr. v. Raaij – Wesseling begonnen met het zelf behandelen van patiënten. Sinds de verhuizing van het tandtechnisch laboratorium in 2001. Is inpandig een behandelruimte gemaakt en is Mevr. v. Raaij – Wesseling zich meer gaan richten op het behandelen van patiënten. En is nu met ruim 15 jaar ervaring van een eigen praktijk zeer kundig in het aanmeten van een gebitsprothese.
John van Raaij, Tandprotheticus
Dhr. J. v. Raaij is na het behalen van zijn diploma’s Tandtechniek en Specialisatie prothese. In 2011 begonnen met de opleiding Tandprotheticus. Sinds 17 Juli 2015 is hij aan de Hogeschool Utrecht afgestudeerd als Tandprotheticus. Nu zal hij samen met Mevr. v. Raaij – Wesseling de praktijk voortzetten.
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl
Nieuwe prothese
Wanneer een nieuwe prothese?- Als deze ouder is dan 8 tot 10 jaar.
- Het kunstgebit regelmatig breekt of scheurt.
- U ontstoken mondhoeken heeft.
- Er regelmatig tanden uitgebeten worden.
Vaak hoor je “Het zit nog prima!“
Maar de veranderingen in uw mond zijn niet altijd merkbaar uw kaken blijven slinken. Het is daarom raadzaam om uw prothese elke 2 jaar te laten controleren!
De volledige prothese behandelplan
Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld zeven bezoeken aan onze praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor bedoeld zijn:
- afspraak: Intake
- afspraak: Eerste afdrukken van de kaak met confectie lepels
- afspraak: Gedetailleerde afdrukken maken m.b.v. speciaal voor u gemaakte lepels
- afspraak: Beet registratie: kijken hoe uw kiezen op elkaar komen en de vorm en kleur van uw tanden en kiezen samen uitzoeken.
- afspraak: Passen van de prothese en eventueel kleine aanpassingen.
- afspraak: De prothese wordt geplaatst.
- afspraak: Na-controle
Vaak worden de 1ste en 2de afspraak in 1 zitting gedaan. Zodat u maar 6 zittingen heeft.
Een partiële prothese
Een partiële prothese is een prothese waarbij u nog voor een deel eigen tanden en kiezen bezit. Deze prothese kan vervaardigd worden van geheel kunsthars of van metaal (frameprothese).
Het nadeel van een kunsthars prothese is dat deze uw eigen bestaande tanden en mucosa (tandvlees) beschadigt, en dat hij eerder kan breken. Maar het voordeel is dat deze een stuk goedkoper is dan een frameprothese.
Een frameprothese bestaat uit een metalen gedeelte dat is vervaardigd van een chroomkobalt legering. Een frame bestaat uit een verbindingsbeugel met daaraan kleine haakjes die exact passen om uw bestaande tanden en of kiezen. Omdat de prothese niet zo veel beweegt worden uw tanden en tandvlees niet zo veel beschadigd.
Een immediaat prothese
Van eigen tanden naar een eerste gebitsprothese, dat betekent een hele verandering. Voordat de tandarts of kaakchirurg uw tanden trekt wordt er door de tandprotheticus een afdruk van uw kaak gemaakt . Die afdruk is de basis voor uw gebitsprothese.
Misschien bevalt de stand, kleur of vorm van uw eigen tanden u niet. Bij het maken van uw gebitsprothese kan daar iets aan worden gedaan. Het wordt in overeenstemming met uw wensen gemaakt. Als u tevreden bent over uw eigen tanden dan kan de tandprotheticus daar een extra model van maken en goed als voorbeeld gebruiken.
Onmiddelijk na het trekken van uw tanden en kiezen wordt de prothese in uw mond geplaatst, een zogenaamde immediaat prothese. Zodoende loopt u niet zonder tanden. Het kunstgebit werkt als een soort verband dat op de wonden zit. De pasvorm van zo’n prothese is meestal niet zo goed omdat deze van tevoren is gemaakt, zonder te weten hoe u kaken eruit zouden zien na het trekken van uw gebitselementen. Meestal zult u een enorme overgang ervaren van het eten met uw eigen tanden, of het eten met een niet lekker zittend kunstgebit. Afhappen gaat in het begin heel moeilijk en kauwen kan pijnlijk zijn.
De eerste maanden slinken de kaken aanzienlijk doordat ze geen functie voor de tandwortels meer hoeven te vervullen. Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam gaan wennen aan uw gebitsprothese.
Na verloop van tijd moet uw prothese worden aan gepast. Dit gebeurt meestal na 3 maanden, het slinken (veranderen) van de kaak gaat dan wat minder snel.
Verzorging geldt voor alle gebitsprotheses.
Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw prothese. Het is belangrijk om uw gebitsprothese na elke maaltijd goed schoon te maken met een zachte tandenborstel en zeep, tandpasta . Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn, dat hoeft maar 1 keer een half uur per week, vervolgens moet u uw gebit goed afspoelen en poetsen. Bij veel aanslag kunnen we uw prothese schoonmaken en polijsten.
Wennen geldt voor alle gebitsprotheses.
Hoewel de huidige gebitsprothese een stuk comfortabeler is dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat last hebben van drukpunten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van aanhoudende pijn kunnen we uw kunstgebit bijstellen. Als u voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kunnen we goed zien op welke plaatsen uw prothese gecorrigeerd moet worden. Vijl, schuur of lijm nooit zelf aan uw kunstgebit (dan vervalt de garantie).
Ook heef u altijd recht op een jaar nazorg.
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl
Implantaten
Wat is een implantaatprothese?In de volksmond wordt het vaak een klikgebit genoemd. Een klikgebit op implantaten kan een eenvoudige en comfortabele oplossing zijn voor een loszittend of pijnlijk kunstgebit. Een klikgebit is een boven– of ondergebit dat u kunt vastklikken op twee tot zes implantaten (kunstworteltjes) in uw onderkaak. Zo’n klikgebit zit stevig vast, maar kan ook worden uitgenomen voor reiniging.
Wanneer kiest u voor een klikgebit?
- als uw kunstgebit pijn doet
- als u moeite hebt met eten, spreken of lachen
- als u last hebt van een ingevallen mond en/of wangen
- als er voedsel onder uw kunstgebit komt
- als uw prothese te los zit en wanneer een gewone nieuwe prothese geen uitkomst meer bied.
Wat is een implantaat?
Een tandheelkundig implantaat is een permanente vervanging voor tandwortels. Een kunstworteltje dat de plaats inneemt van de tand– of kieswortel die verloren is gegaan. Een implantaat ziet eruit als een minuscuul schroefje en is gemaakt van weefselvriendelijk materiaal (titanium) dat volledig door het lichaam geaccepteerd wordt.
Hoe werkt het?
Implantaten worden onder plaatselijke verdoving in de boven– of onderkaak geplaatst. Een implantaat heeft enige tijd nodig om in te helen. Na 6 tot 12 weken zitten de implantaten stevig vast in het kaakbot en kan er een klikgebit op worden gezet.
Bij verlies van tanden en kiezen, slinkt het kaakbot waardoor een kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn gaan doen. Het gevolg is dat mensen niet meer voluit durven te lachen. Bovendien kunnen wangen gaan invallen bij een slinkende kaak, waardoor een gezicht er ouder uit zien. Met een klikgebit op implantaten wordt dit proces een halt toegeroepen. Een klikgebit wordt door onze tandtechnici op maat gemaakt zodat deze perfect in uw mond past. Na onze doorverwijzing worden de implantaten aangegebracht in een praktijk voor implantologie. Wij werken samen met verschillende implantologen. Samen met u wordt gekeken welke implantoloog het beste bij u past
Stappenplan
Voor het aanmeten en plaatsen van een klikgebit zijn verschillende afspraken nodig. Het exact aantal behandelingen is afhankelijk van uw persoonlijke mondsituatie. Gemiddeld duurt het behandeltraject ongeveer 6 maanden . Hieronder leest u uit welke fasen de behandeling bestaat:
- 1ste intake bij de tandprotheticus, ook wordt dan meteen de doorverwijzing gemaakt voor de implantoloog.
- Kennismaking– en intakegesprek (gezondheidscontrole, mondonderzoek en röntgenfoto’s), aanvragen vergunning bij zorgverzekeraar.
- Aanbrengen implantaten onder plaatselijke verdoving.
- Verwijderen van eventuele hechtingen, inhelen van de implantaten.
- Vervolgafspraken voor het maken v.d. gebitsprothese op implantaten bij uw tandprotheticus.
- Eindcontrole
Controle
Controle van uw implantaten vindt plaats bij de implantoloog. Uw implantoloog zal u ook informeren over het onderhoud van uw implantaten. Omdat een klikgebit een grote uitgavenpost voor uw verzekering is, stellen ziektekostenverzekeraars het op prijs als u uw implantaten een keer per jaar door de implantoloog laat controleren en schoonmaken.
Verzorging
Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw prothese. Het is belangrijk om uw klikgebit na elke maaltijd goed schoon te maken met een zachte tandenborstel en zeep, tandpasta. Ook dient u uw implantaten goed schoon te houden. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Bij veel aanslag kunnen we uw prothese polijsten.
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl
Andere producten
ReparatiesU kunt uiteraard ook voor reparaties terecht bij uw tandprotheticus. Of de gebitsprothese (ook partieel of klikgebit) nu gescheurd, gebroken of er is een tandje los of uit. Het maakt niet uit wij kunnen hem maken. Bijna altijd zonder afdruk, soms is er dus wel een afdruk nodig. Wij proberen de oorzaak vast te stellen om herhaling te voorkomen. Als u 's morgens uw gebitsprothese voor 13:00 uur brengt dan wordt die dezelfde dag nog gerepareerd. Rekent u altijd op een uurtje of 4 dat u de gebits-prothese kwijt bent.
Ook in de avonduren en de weekenden kunt u ons altijd bellen. U spreekt dan gewoon het antwoordapparaat in en wij proberen u dan z.s.m. terug te bellen.
Rebasing/Opvullen
Wanneer de prothese in uw mond is gebroken, dan is meestal de oorzaak dat de prothese slecht past of hij is versleten. Wanneer hij slecht past dan kan dit aangepast worden doormiddel van een rebasing Er wordt dan een nieuwe laag onder uw gebitsprothese aangebracht. De prothese wordt dus opgevuld. Wij maken in de ochtend voor 11 uur een afspraak en dan aan het eind v.d. middag weer. Zo heeft u dezelfde dag de prothese weer terug. Houd u er wel rekening mee dat u de prothese die dag dan wel even moet missen.
Zachte voering
Wanneer u veel pijn ondervind van uw prothese, dan is misschien een zachte voering een oplossing. Wij brengen dan een zachte laag onder uw gebitsprothese aan. U moet er wel rekening mee houden dat u dan de prothese 24 uur moet missen.
Ook kunt u bij ons terecht voor:
- Kroon & Brugwerk
- Framewerk
- Mondbeschermers
- Snurkapparaat
- Knarsplaat
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl
Openingstijden
Maandag t/m donderdag | 08:30 - 17:30 |
Vrijdag | 08:30 - 16:00 |
Dinsdagavond kunt u alleen op afspraak komen.
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl
Contact
Tandprothetische praktijk van Raaij WesselingBurg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
Tel: 0492–476726
Burg. Krollaan 32
5707 BD Helmond
0492–476726
contact@kunstgebithelmond.nl