Fred W. van der Linde Tandprotheticus

De praktijk

Een kunstgebit dat prachtig oogt en vooral ook comfortabel draagt; dat is een waar kunstwerk.
Als u een kunstgebit nodig heeft of op dit moment een slecht passend of verouderd kunstgebit bezit, dan is de tandprotheticus de persoon die u kan helpen.
U kunt nu zonder verwijzing een afspraak maken.
Gun uzelf een gebit om in te lijsten, een lach die gezien mag worden en de oplossing die pijn en ongemakken verhelpt.
Om die lach die gezien mag worden ook te behouden en weten wat u kunt verwachten, is het verstandig om de informatie op deze site te lezen.

Wat is een tandprotheticus?
Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van een kunstgebit. Hij is niet allen technisch, maar ook medisch-biologisch opgeleid en heeft de kennis in huis om het vervangende kunstgebit te maken dat precies bij u past. Uiteraard wordt gewerkt met de nieuwste technieken en materialen voor het beste eindresultaat.

Waarvoor kunt u bij de tandprotheticus terecht?
 • advies/informatie
 • beoordeling van de huidige prothese en mondholte 
 • reparatie en aanpassing van het kunstgebit
 • vernieuwing van een kunstgebit
 • een gedeeltelijk kunstgebit, plaatje
 • een kunstgebit op implantaten, klikgebit
 • nazorg
Zo werkt de tandprotheticus
Een tand prothetisch praktijk bestaat meestal uit een aantal mensen, waaronder de tandprotheticus, een tandtechnicus en eventueel een secretaresse.
De tandprotheticus is zelf verantwoordelijk voor het geleverde kunstgebit en zal al zijn mensen aansturen om een zo goed mogelijk product af te leveren.
Het grote voordeel voor u is, dat deze mensen zich onder één dak bevinden zeer accuraat en snel kunnen handelen.

Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van het kunstgebit werkt de tandprotheticus zelf of samen met zijn tandtechnicus aan uw nieuwe kunstgebit.
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Nieuw kunstgebit

De tandprotheticus


Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van een kunstgebit. Hij is niet allen technisch, maar ook medisch-biologisch opgeleid en heeft de kennis in huis om het vervangende kunstgebit te maken dat precies bij u past. Uiteraard wordt gewerkt met de nieuwste technieken en materialen voor het beste eindresultaat.

Waarvoor kunt u bij de tandprotheticus terecht?
•advies/informatie
•beoordeling van de huidige prothese en mondholte 
•reparatie en aanpassing van het kunstgebit
•vernieuwing van een kunstgebit
•een gedeeltelijk kunstgebit, plaatje
•een kunstgebit op implantaten, klikgebit
•nazorg

Zo werkt de tandprotheticus
Een tand prothetisch praktijk bestaat meestal uit een aantal mensen, waaronder de tandprotheticus, een tandtechnicus en eventueel een secretaresse. De tandprotheticus is zelf verantwoordelijk voor het geleverde kunstgebit en zal al zijn mensen aansturen om een zo goed mogelijk product af te leveren. Het grote voordeel voor u is, dat deze mensen zich onder één dak bevinden zeer accuraat en snel kunnen handelen.

Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van het kunstgebit werkt de tandprotheticus zelf of samen met zijn tandtechnicus aan uw nieuwe kunstgebit.
 

Uit hoeveel afspraken bestaat de behandeling?


Dit kan per behandelaar iets afwijken, maar normaal gesproken bestaat de behandeling voor het vervaardigen van een nieuw kunstgebit, uit zes afspraken:
 
 • 1. Intake gesprek en het nemen van de eerste afdrukken: Tijdens dit bezoek worden de eerste proefafdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Met deze proefafdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Met deze proefafdrukken kan uw tandprotheticus speciale lepels maken.
 • 2. Definitieve afdrukken: Met behulp van de speciaal voor u gemaakte lepels worden de definitieve afdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt. Hiermee worden de randlengte en pasvorm van uw nieuwe kunstgebit vastgelegd. 
 • 3. Beetbepaling: Met een beetbepaling kan uw tandprotheticus zien hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond aanwezig is voor de Prothese. Ook overlegt hij met u uw esthetische wensen en bepaalt hij samen met u de kleur en vorm van de te gebruiken tanden. Het is goed om foto’s van vroeger mee te nemen, zodat er een natuurlijk eindresultaat ontstaat.
 • 4. Proefprothese: Tijdens deze afspraak controleert uw tandprotheticus of de tanden mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar sluiten. De tanden en kiezen staan nog op een wasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn.
 • 5. Plaatsen van de prothese: De prothese is klaar en uw tandprotheticus plaatst deze in uw mond. Hij controleert uw nieuwe kunstgebit op esthetiek en pijnplaatsen. Ook uw spraak wordt gecontroleerd 
 • 6. Nacontrole: Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waar nodig enkele correcties uitvoeren. Na deze laatste controle is de behandeling afgerond en komt u jaarlijks terug voor de reguliere controle.


Onderhoud


Maak uw kunstgebit goed schoon
Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net al bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn enzovoort. U kunt uw kustgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

Masseer uw kaken regelmatig
U houdt uw kaken na in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van uw boven- en onderkaak reinigt. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel. Zo masseert u ook uw kaken, wat de doorbloeding bevordert.

Doe ’s nachts uw kunstgebit uit
Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, ‘s nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden to verminderde doorbloeding van het slijmvlies. `hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller.. het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren. 

Voorkom schade
Als u uw kunstgebit boven een wastafel schoonmaakt, kunt u voordat u begint een laagje water in de wastafel laten staan of er een doekje inleggen. Zo voorkomt u schade als het kunstgebit valt.
 

De tandprotheticus help bij ongemakken


Uw kunstgebit is met alle aandacht speciaal voor u gemaakt door uw tandprotheticus. Maar het zijn natuurlijk niet uw eigen tanden; uw kunstgebit blijft een vervanging. Daarom kunnen zich in de draagperiode problemen voordoen. U hoeft zich hierdoor niet te laten ontmoedigen, vaak lost het zich vanzelf op. Uiteraard kan uw tandprotheticus u bij een ongemak ook helpen.

Pijnlijk tandvlees
Omdat het tandvlees van uw kaak teer is, kan een nieuw kunstgebit in het begin irriteren. Zulke pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf, u kunt het beste teruggaan naar uw tandprotheticus. Die kan de pijn verhelpen door kleine correcties aan uw kunstgebit aan te brengen.

Voordat u met pijnklachten naar uw tandprotheticus gaat, moet u uw kunstgebit wel enige tijd gedragen hebben, dan is de plek van de klacht beter te zien. Soms zijn een aantal bezoeken aan uw tandprotheticus nodig om de klacht naar uw tevredenheid op te lossen. 

Moeilijk spreken
Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van heeft, raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken war u moeite mee heeft.

Moeizaam eten
In het begin kan eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kunt u het beste beginnen met voorzichtig eten, bijvoorbeeld kleine hapjes. In het algemeen geldt dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong te ver uitsteken.

Smaak verandert
In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.

Meer of minder speeksel
De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U knt een droge of juist te vochtige mond krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.

Levensduur


De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel heel verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis(voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit in elk geval jaarlijks controleren.
 
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Kunstgebit op implantaten

Wanneer toepassen?


Een implantaat wordt vaak geplaatst als het maken van een normale prothese wel gaat maar dit niet (meer) de gewenste resultaten geeft. Bijvoorbeeld wanner u klachten krijgt of blijft houden. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift hierdoor over het tandvlees met daaronder het kaakbot. Dit kan klachten veroorzaken.

Bij een controlebezoek kan uw tandprotheticus beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten noodzakelijk is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee geen sprake is, dan zal uw tandprotheticus u door verwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg.

Voordat er een nieuw kunstgebit gemaakt wordt, dienen eerst de implantaten geplaatst te worden.

Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot en tandvlees gezond zijn.

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden.

Wat is een implantaat?


Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om en kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.

Een implantaat wordt meestal gemaakt van zuiver titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst.

Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig; implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Als uw kaak genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

De tandprotheticus en de implantoloog


De tandprotheticus werkt op het gebied van implantologie nauw samen met de tandarts–implantoloog of kaakchirurg. Zij maken duidelijke afspraken en verwijzen u voor specifieke handelingen naar elkaar door, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

In de meeste gevallen bezoekt u eerst uw tandprotheticus. Na beoordeling van uw mond of uw huidige kunstgebit, kan het zijn dat uw tandprotheticus constateert dat de houvast van het ondergebit zo slecht is dat implantaten een betere oplossing voor u zijn. Meestal zit het ondergebit  te los, omdat de kaak ver geslonken is. Er is dan geen hoogte meer om een ‘normaal’ kunstgebit op vast te houden.

Wanneer u instemt om in de onderkaak implantaten te laten plaatsen dan verwijst uw tandprotheticus u schriftelijk door naar de tandarts-implantoloog of kaakchirurg waarmee hij samenwerkt.

De tandarts-implantoloog of kaakchirurg makt met u een afspraak voor een eerste consult. Als u uiteindelijk uw implantaten heft gekregen, informeert de tandarts-implantoloog of kaakchirurg uw tandprotheticus schriftelijk over de stand van zaken. U wordt dan terugverwezen naar uw tandprotheticus. De tandprotheticus kan nu beginnen met het maken van uw nieuwe kunstgebit op implantaten.
Uw tandprotheticus verzorgt dus het uitneembare deel en de tandarts-implantoloog of kaakchirurg verzorgt het vastzittende deel in het kaakbot.  
 

Verschillende systemen


Er bestaan verschillende verankeringssystemen om het kunstgebit vast te zetten over de implantaten.

De twee meest toegepaste systemen zijn:
•Een systeem met drukknoppen
•Een systeem met een steg (een staafje tussen de implantaten

Een minder vaak toegepast systeem werkt met magneten. Uw tandprotheticus en de implantoloog bespreken met u welk systeem voor u het meest geschikt is.

Het plaatsen van de implantaten


Voor het plaatsen van de implantaten maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken.
 • 1. Intake, kennismakingsgesprek: Om te beginnen ontvangt de tandarts-implantoloog of de kaakchirurg u om samen met u een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Voor het welslagen van de behandeling is het belangrijk dat we inzicht hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u op de vragenlijst aangeven. Na het invullen van deze vragenlijst inspecteert de tandarts-implantoloog of de kaakchirurg uw mondholte.  Ook maakt hij een röntgenfoto van uw kaken. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de tandarts-implantoloog of de kaakchirurg een behandelplan. Dit plan bespreekt hij met u. Aarzelt u niet om toelichting of aanvullende informatie te vragen. Als uw zorgverzekeraar de implantaatbehandeling vergoedt, vult de tandarts-implantoloog of kaakchirurg samen met u de nodige (aanvraag)formulieren in. Aan het einde van het bezoek wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten.
 • 2. Eerste fase implantologie: Tijdens de eerste fase worden de implantaten (2 of 4) in uw onderkaak geplaatst. Deze behandeling neemt ongeveer een uur in beslag. U krijgt een plaatselijke verdoving. Als alle implantaten in uw onderkaak zijn geplaatst, dan wordt het tandvlees met hechtingen gesloten. Het is raadzaam om iemand te vragen met u mee te gaan bij deze behandeling. U kunt zich door de verdoving ook na de behandeling nog een beetje flauw voelen.
 • 3. Rustperiode: Na het aanbrengen van de implantaten volgt een rustperiode van twee tot vijf maanden. Zo krijgt het bot de gelegenheid rond het implantaat vast te groeien. Een tot twee weken na de eerste behandeling worden de hechtingen verwijderd en controleert de tandarts-implantoloog of kaakchirurg de situatie in de mond. Uw huidige kunstgebit wordt aangepast aan de nieuwe situatie en kan de gehele rustperiode gewoon worden gedragen.
 • 4. Tweede fase implantologie: Bij deze behandeling wordt een tijdelijke opbouw op het implantaat geplaatst. Deze opbouw zal door het tandvlees heen steken. U krijgt een plaatselijke verdoving en er wordt een klein sneetje in het tandvlees gemaakt.
 • 5. Korte rustperiode: Na het plaatsen van de tijdelijke opbouw volgt een rustperiode van ongeveer twee weken. Zo krijgt uw tandvlees de gelegenheid om mooi te genezen.
 • 6. Terug verwijzing naar uw tandprotheticus: Uw tandvlees is nu mooi genezen en de definitieve opbouw kan geplaatst worden. Hierop wordt het uiteindelijke gebit voor u gemaakt. De behandeling wordt afgesloten met een poetsinstructie en een controleafspraak. U wordt nu door de tandarts-implantoloog of kaakchirurg terug verwezen naar uw tandprotheticus voor het laten aanmeten van uw nieuwe kunstgebit.
 

Het maken van het kunstgebit op implantaten


 • 1. 1e afdruk: Tijdens dit bezoek worden de eerste proefafdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Met deze proefafdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Met deze proefafdrukken kan uw tandprotheticus speciale lepels maken. 
 • 2. Definitieve afdrukken: Met behulp van de speciaal voor u gemaakte lepels worden de definitieve afdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt. Hiermee worden de randlengte en de pasvorm vastgelegd.
 • 3. Beetbepaling: Met een beetbepaling kan uw tandprotheticus zien hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond aanwezig is voor de Prothese. Ook overlegt hij met u uw esthetische wensen en bepaalt hij samen met u de kleur en vorm van de te gebruiken tanden. Het is goed om foto’s van vroeger mee te nemen, zodat er een natuurlijk eindresultaat ontstaat. 
 • 4. Proefprothese: Tijdens deze afspraak controleert uw tandprotheticus of de tanden mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar sluiten. De tanden en kiezen staan nog op een wasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn.
 • 5. Plaatsen van de prothese: De prothese is klaar en uw tandprotheticus plaatst deze in uw mond. Hij controleert uw nieuwe kunstgebit op esthetiek en pijnplaatsen. Ook uw spraak  en de aansluiting op de implantaten wordt gecontroleerd. U krijt daarnaast informatie over het onderhoud van de implantaten en de prothese. Ook krijgt u een volledige verzorgingsset. U maakt een afspraak voor nacontrole. Uiteraard kunt u voor eventuele pijnklachten ook eerde contact opnemen met uw tandprotheticus.
 • 6. Nacontrole: Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waar nodig enkele correcties uitvoeren. Na deze laatste controle is de behandeling afgerond en komt u jaarlijks terug voor de reguliere controle.
 

Goed schoonmaken is van groot belang


Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en kunstgebit is erg belangrijk voor behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven, zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast is het nodigde tandarts-implantoloog, kaakchirurg of mondhygiëniste regelmatig te bezoeken om uw implantaten te laten reinigen.
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Verzekering

De meeste zorgverzekeraars hebben de kosten van de tandprotheticus in hun pakket opgenomen.
Voor nadere informatie verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden en/of zorgverzekeraar.
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Garantie / nazorg

Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Uw tandprotheticus geeft u een jaar garantie op de duurzaamheid. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm verandert kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie. 
 

Bij meningsverschillen


Heeft u een meningsverschil met uw tandprotheticus en kunt u dat niet samen oplossen? Als u vindt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreken is gebleven, kunt u schrijven of mailen naar de Organisatie van Nederlandse Tandprotheticus en om bemiddeling vragen.

Organisatie van Nederlandse Tandprothetici
Leidsevaartweg 99
2106 AS Heemstede

T: 023 72 00 44
F: 023 52 48 536
E-mail: info@ont.nl
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Contact

Reparatie nodig? Bel direct:
0255-520035
Beide praktijken beschikt over een eigen spoedreparatieservice!
Ons weekendreparatienr is 06-17776777
 
Praktijkadres IJmuiden
Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden

T. 0255-520035
E. info@kunstgebitservice.nl
Praktijkadres Haarlem
Parklaan 88
2011 KZ Haarlem

T. 023-5321972
E. info@kunstgebitservice.nl
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Planetenweg 14
1973 BG IJmuiden
0255 - 52 00 35
fredvanderlinde@msn.com
Bezoek website
Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Parklaan 88
2011 KZ Haarlem
023 - 532 1972
info@kunstgebitservice.nl
Bezoek website

Aanbevolen door Fred W. van der Linde Tandprotheticus

Ecosym Dag Gel 100ml
€ 5,09

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit