Van der Linden Tandtechniek

De praktijk

Al bijna veertig jaar maakt Van der Linden Tandtechniek kronen en bruggen, maar ook kunstgebitten, implantaten en volledige gebitsprothesen. Het familiebedrijf is een allround tandtechnisch laboratorium, gevestigd in pittoresk Schagen.

De ervarenheid van vader Hans en de vernieuwing & inovatie van zoon Rik vormen een sterke basis. Voor beide generaties geldt dat de patiënt te allen tijde centraal staat. Een goede samenwerking met tandartspraktijken is dan ook het uitgangspunt.

Ons ervaren en deskundig team staat altijd klaar om de wensen van tandartsen en hun patiënten met de groots mogelijke zorg vorm te geven. Tandtechniek is ons werk en daar zijn we trots op.

Ons allround tandtechnisch laboratorium werkt niet voor een tandarts, maar wij werken mét een tandarts. Wij zijn ervan overtuigd dat communicatie tussen tandarts en tandtechnicus resulteert in de juiste voorlichting over de mogelijkheden richting de patiënt en daarmee de kwaliteit van het finale werkstuk ten goede komt.

En daar gaat het uiteindelijk om, een teamprestatie neerzetten en daarmee het beste resultaat halen!
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Volledig kunstgebit

Als er geen tanden meer in de mond aanwezig zijn kan een volledig kunstgebit geplaatst worden. Een kunstgebit vervangt de eigen tanden en kiezen en kan tegenwoordig zo mooi worden gemaakt, dat het niet van echt te onderscheiden is. Wanneer u tanden en/of kiezen mist, helpt een (gedeeltelijk) kunstgebit u om weer goed te kunnen kauwen, makkelijker te praten en er verzorgd uit te zien.

Als tandprotheticus zijn we gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle prothetische voorzieningen die uit de mond zijn te nemen. Een kunstgebit bijvoorbeeld. Kom langs tijdens het gratis inloopspreekuur en laat u informeren naar de mogelijkheden.

Een volledig kunstgebit
Een volledig kunstgebit, u bent niet de enige. In Nederland zijn er bijna drie miljoen volledige prothesedragers. Waar we vroeger direct zagen wanneer iemand een kunstgebitdrager was, zijn de protheses van nu niet van echte tanden te onderscheiden.

Kijkt u eens om u heen, één op de zes mensen draagt een kunstgebit. Ziet u wie?

Het maken van een kunstgebit anno nu is dan ook maatwerk uitgevoerd door een tandprotheticus. Elke mond en kaak is immers anders. Soms zijn de tanden licht van kleur, soms donker. Soms staan ze netjes op een rij, soms iets schever. Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten en maken van gebitsprothesen. Het is een vak apart waarbij we met veel factoren rekening moeten houden.

Wij adviseren u graag om uw prothese een natuurlijk aanzicht te geven. Een kunstgebit moet in harmonie zijn met uw gezicht. Naast dat het er mooi uit moet zien, is de functionaliteit uiteraard belangrijk en luistert heel nauw. De stand en de vorm van uw tanden bepalen bijvoorbeeld of u goed kunt kauwen en of u gemakkelijk uit uw woorden komt.

Een immediaatprothese
Een immediaatprothese wordt ook wel een noodprothese genoemd. Het is een kunstgebit dat direct geplaatst wordt na het trekken van de laatste tanden en kiezen. Waar men vroeger drie maanden zonder tanden moest rondlopen, hoeft dat gelukkig nu niet meer. De immediaatprothese werkt als een soort pleister en helpt de wonden sneller te genezen.

Het is overigens niet zonder reden dat er voor drie maanden een tussenoplossing gezocht moet worden. Na het trekken van de laatste tanden heeft het kaakbot namelijk drie maanden de tijd nodig om te herstellen. Het kaakbot zal in die tijd slinken en de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Na deze 3 maanden gaat het slinken wel door maar een stuk minder snel dan de eerste 3 maanden.

 
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Klikgebit

Een klikgebit (een prothese op implantaten) kan een oplossing zijn als uw kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en uw kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Een klikgebit zit stevig, waardoor eten, lachen en praten veel makkelijker gaat.

Een klikgebit is een variant op het reguliere kunstgebit, en biedt uitkomst wanneer er te weinig houvast bestaat voor een reguliere prothese op uw kaak. Én het biedt uitkomst bij een loszittend of pijnlijk kunstgebit.

Bij een klikgebit, brengt de implantoloog implantaten (steunpunten / kunstwortels) aan in de kaak waar het gebit op vastklikt. Dit geeft houvast wat een aantal voordelen met zich meebrengt. Bijten met uw voortanden gaat bijvoorbeeld makkelijker dan met een volledig kunstgebit (zonder implantaten), maar ook vrijuit praten en lachen zonder zorgen gaan beter met een klikgebit. Een stevige constructie dus. Een constructie die wat er ook gebeurt vast blijft zitten op uw kaak.

De voordelen van een klikgebit
Zoals gezegd zit een klikgebit stevig. Het is het grootste voordeel ten opzichte van een kunstgebit. Doordat eten, praten en lachen zonder zorgen gaat, brengt dit een flinke dosis zelfvertrouwen met zich mee.
Ook technisch en medisch gezien zijn er een aantal voordelen te noemen :
 • Voor een klikgebit in de bovenkaak is geen hele plaat nodig. Het is dus mogelijk om het verhemelte vrij te houden. Het grootste voordeel hiervan is dat u meer smaakt, proeft, en warmte en kou voelt en dus opmerkt.
 • Doordat een klikgebit vast zit, wiebelt het niet constant tegen uw tandvlees. Met een klikgebit heeft u daarom minder last van drukplekjes.
De nadelen van een klikgebit
Een klikgebit heeft helaas ook nadelen te beginnen met het feit dat de implantaten geplaatst moeten worden. De implantaten worden geplaatst in de kaak, onder plaatselijke verdoving. Ze zijn gevoelig voor ontstekingen. Heel precies poetsen en eens per jaar naar controle bij de implantoloog zijn een absolute vereiste. Een klikgebit kost dus tijd en moeite en brengt daardoor ook extra kosten met zich mee. De jaarlijkse controlekosten worden namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering.

De voorwaarden van een klikgebit
Of u in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar hangt van een aantal voorwaarden af. De drie belangrijkste op een rij:
 • U heeft geen eigen tanden meer.
 • Uw kaak is ernstig geslonken.
 • Een optimaal vervaardigd regulier kunstgebit biedt geen uitkomst.
Voldoet u aan deze drie voorwaarden? Dan kunt u rekenen op een vergoeding van uw zorgverzekeraar, vanuit de basis zorgverzekering. Maar zoek dit vooraf goed uit. Maak gebruik van ons eerste gratis consult in onze praktijk, dan lopen we samen alles door en kijken we of u in aanmerking komt. Voorkom verrassingen achteraf.
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Gedeeltelijke prothese

Een frame- of plaatprothese wordt gebruikt om één of meer tanden of kiezen te vervangen. Het is een goede oplossing wanneer verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kunnen worden vervangen. Waarbij het verschil is dat een frame- of plaatprothese eenvoudig uit de mond kan worden genomen om bijvoorbeeld te reinigen, en bruggen, kronen en implantaten niet.

De verschillen tussen een frameprothese en een partiële (plaat)prothese
Er zijn een aantal verschillen, waarbij het grootste verschil ligt in het feit dat een partiële (plaat)prothese een meer voordelige optie is. Deze kan echter vanwege de druk op het tandvlees eerder tandvleesproblemen met zich mee kan brengen. Maar er is meer.

Een frameprothese:
 • Is een metalen frame, bedekt met kunsthars.
 • Rust op de overgebleven tanden en/of kiezen, wat minder druk geeft op het slijmvlies
 • Wordt door middel van slotjes of ankertjes vast gemaakt aan de overgebleven tanden en/of kiezen. De slotjes zijn van buitenaf niet zichtbaar, de ankertjes wel.
Een partiële (plaat)prothese
 • Wordt gemaakt van kunsthars
 • Rust op het slijmvlies van de mond
 • Wordt door middel van ankertjes vast gemaakt aan de overgebleven tanden en/of kiezen slijmvlies. Deze zijn zichtbaar van buitenaf.
Een weloverwogen keuze maken is belangrijk, en daar helpen wij u graag bij. U kunt binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur, of een gratis en vrijblijvende afspraak maken. We zetten dan samen alle voor- en nadelen op een rij voor u. Want ook hiervoor geldt, Een partiële prothese is maatwerk. Altijd.
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Kronen en bruggen

Kroon & tandarts
Een kroon wordt geplaatst over een bestaande tand of kies, die de tandarts heeft geslepen tot de wortel. In ons laboratorium maken wij een kunsttand van metaal of porselein die de oorspronkelijke vorm, kleur en functie van uw tand zoveel mogelijk benadert. Deze wordt door uw tandarts definitief bevestigd over de wortel.

Een aantal redenen om een kroon toe te passen:
 • Tandbederf
 • Tandbeschadiging
 • Tandbreuk
 • Esthetische verbetering
Is er sprake van een situatie waarbij een of meerdere tanden ontbreken? Dan kiest u voor een brug of een kroon op implantaat of een gedeeltelijk kunstgebit.

Kosten voor het plaatsen van een kroon
De kosten van een kroon kunnen flink variëren. De kosten van een kroon komen ter sprake wanneer een tand of kies door omstandigheden zwak geworden is. Dit overlegt u met uw tandarts. Hij of zij bepaalt samen met u welke behandeling noodzakelijk is en voert deze vervolgens uit.
Van der Linden Tandtechniek maakt vervolgens in opdracht van de tandarts de kroon. Maar ook u kunt de opdracht aan ons geven door bij uw tandarts aan te geven dat u wenst dat wij het werkstuk voor u maken. U bent immers degene die betaalt.

Een brug
Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen en zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden (die pijlers worden genoemd) aan weerszijden van de open ruimte. Op die pijlers worden kronen geplaatst met daartussen een brugdeel. Dat tussendeel bestaat uit een of meer kronen die de open ruimte vullen.

Er zijn verschillende redenen om een brug toe te passen:
 • Ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen
 • Tekort aan kauwvlak
 • Ter voorkoming van scheefstand van tanden en kiezen door ontstane open ruimte
 • Esthetische verbetering
Een brug bestaat uit meerdere kronen aan elkaar met een zwevende kroon ter plaatse van de open ruimte. Aan de tanden en/of kiezen aan weerszijden van de open ruimte worden pijlers geplaatst door uw tandarts waaraan de brug definitief wordt bevestigd.

In ons laboratorium maken wij de brug van metaal of porselein die de oorspronkelijke vorm, kleur en functie van uw tanden zoveel mogelijk benadert. Deze wordt door uw tandarts definitief bevestigd over de wortel.

Alternatieve oplossing voor een brug
Een alternatieve oplossing is een kroon op implantaat. Of indien u een uitneembare oplossing wenst een gedeeltelijk kunstgebit.

Facings
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van keramiek of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt. Hiermee kan de vorm of de kleur van een tand of een groep tanden aangepast worden.

Waarvoor wordt een facing gebruikt?
Facings worden vooral gebruikt om gebroken tanden te herstellen, spleten tussen tanden op te vullen, hoekjes te repareren of scheve tanden te maskeren. Het mooiste resultaat wordt bereikt door niet slechts één facing te laten plaatsen, maar op een hele rij tanden. In ons laboratorium maken we alle facings tegelijkertijd in dezelfde vorm en kleur. Het is maatwerk, altijd.

Wilt u meer weten over een kronen, bruggen of facing of heeft u vragen? U bent van harte welkom op ons inloopspreekuur waar u zonder afspraak langs kunt komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd. Daar zijn we immers voor.


 
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Reparatie

Snel uw kunstgebit laten repareren?
Wanneer uw kunstgebit kapot is, is snelle reparatie noodzakelijk. Niets is vervelender dan het huis niet uit kunnen of niet kunnen eten omdat uw prothese gebroken is of er bijvoorbeeld een tand ontbreekt.

Klaar terwijl u wacht, ook in het weekend!
Een kunstgebit reparatie kan meestal nog dezelfde dag. In ons laboratorium in Schagen hebben we alle middelen in huis om u direct te helpen. Een doorverwijzing van de tandarts is hierbij niet nodig, een telefoontje wel. Dan weten we dat u onderweg bent.
Heeft de reparatie geen haast? Dan kunt u ook tijdens ons inloopspreekuur binnenlopen. Dan overleggen we ter plekke wat er moet gebeuren en wanneer.

Ga niet doe-het-zelfen
Het meest verleidelijk is om met een druppeltje superlijm zelf de reparatie uit te voeren. Scheelt immers weer een ritje en dus tijd. Dit raden we echter met klem af. Het zal namelijk in de eerste plaats niet lang houden. Bovendien geeft het gebruik van huis-tuin-en-keukenlijm een reactie op het kunsthars waar de prothese van gemaakt is en dat kan in een later stadium problemen geven.

Het repareren van een kunstgebit is iets voor de vakman, voor ons dus!

Kunstgebit reparatie tijdens ons inloopspreekuur
Snel uw kunstgebit laten repareren? Kom langs tijdens ons inloopspreekuur waar u zonder afspraak langs kunt komen voor kunstgebit reparatie en een vrijblijvend adviesgesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd. Daar zijn we immers voor.
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Gratis controle

Niet alleen zijn onze protheses op maat, onze service is dat ook!
Elk jaar nodigen wij u uit voor een gratis kunstgebit controle. Wij controleren kosteloos of uw prothese nog goed past en of uw kiezen op de juiste manier langs elkaar bewegen We controleren op eventuele slijtage en op alle andere zaken die van belang zijn voor het behoud van uw gebit.

De kosten die nodig zijn voor het verrichten van eventuele aanpassingen worden wel in rekening gebracht. Aanpassingen voeren we pas uit na overleg. Let op! Reparaties aan uw kunstgebit komen eventueel in aanmerking voor vergoeding.

Geen klant maar wel gebitsproblemen?
Bent u geen patiënt bij ons, maar twijfelt u over de staat van uw kunstgebit? Loop dan eens, geheel vrijblijvend binnen tijdens ons inloopspreekuur of maak telefonisch een afspraak.
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Contact

Voor een behandeling bij de tandprotheticus is geen verwijzing van bijvoorbeeld een tandarts nodig. Voor u heeft dit als voordeel dat u direct een vrijblijvende afspraak kunt maken en contact kunt opnemen met onze specialist wanneer u pijn en last heeft.

Wilt u meer weten over een kunstgebit een kroon, brug of over uw huidige gebit of heeft u vragen? U bent van harte welkom op ons inloopspreekuur waar u zonder afspraak langs kunt komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op al uw vragen hebben we een antwoord. Beloofd. Daar zijn we immers voor.

Bezoek dan ons gratis inloopspreekuur elke dag van 13.00 tot 14.00. aan de Grotewallerweg 1e in Schagen.
Van der Linden Tandtechniek

Grotewallerweg 1e
1742 NM Schagen
0224 - 59 18 82
info@vanderlindentandtechniek.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit