Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

De praktijk

Welkom op onze site. Intradent is sinds 1981 gevestigd in Raalte en sindsdien een begrip op gebied van mondzorg. Eigenaar Aart Doderlein de Win begon in 1981 als eerst in de regio een tandtechnisch laboratorium, later trad ook zijn vrouw in het bedrijf. Sinds 2002 is ook zoon Randy Doderlein de Win werkzaam bij Intradent en sinds 2007 mede eigenaar.
Vanuit het laboratorium werkt Intradent voor vele tandartsen uit de regio.

Ondertussen is Intradent ook uitgebreid met een tandprothetische praktijk en heeft in het jaar 2011 (Heeten) en 2013 (Ommen) ook twee nevenvestigingen geopend. Dit houdt in dat Intradent ook zelf patiënten ontvangt zonder dat daar een verwijzing voor nodig is.

 
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

De tandprotheticus

Wat is een tandprotheticus

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare prothetische voorzieningen. De tandprotheticus is daar niet alleen technisch, maar ook medisch-biologisch voor opgeleid. De gebitsprothese wordt door de tandprotheticus aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van bijvoorbeeld een tandarts voor nodig is.

Het beroep tandprotheticus is sinds 1989 een wettelijk beschermde beroepstitel, waardoor niet iedereen zich zomaar ‘tandprotheticus’ kan noemen. Het beroep valt onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG).

Vanaf het eerste bezoek tot het moment dat de prothese geplaatst wordt, werkt de tandprotheticus zelfstandig aan uw prothese. Hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Wanneer kunt u bij een tandprotheticus terecht?
 • Beoordeling huidige prothese en mondholte
 • Pijnklachten
 • Advies/informatie
 • Reparatie en aanpassing van uw gebit
 • Rebasing ( opvullen)
 • Second opinion
 • Vernieuwing van het kunstgebit
 • Een gedeeltelijk gebit ( plaatje/frame)
 • Een kunstgebit op implantaten ( ‘klikgebit’)
Behandeling aan huis mogelijk
Behandeling volgens afspraak
 

Lid van het ONT

Tandprothetici oefenen een wettelijk erkend beroep uit
Meer dan 400 van hen zijn verenigd in de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Leden hebben de opleiding aan het instituut Vakopleiding Tandtechniek doorlopen en ook de opleiding Tandprothetiek. Daarmee zijn zij specialisten op het gebied van gebitsprotheses.

De ONT behartigt hun belangen
Zo staat de organisatie in nauw contact met de overheid, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en overige mondzorgkoepels. De ONT zorgt er ook voor dat de leden hun vakkennis kunnen bijhouden.

De ONT streeft naar de allerbeste diensten voor mensen die tandprothetische zorg nodig hebben
De organisatie ziet daarom toe op professionaliteit van haar leden en op de kwaliteit van hun werk. In een beroepsprofiel staat aan welke hoogwaardige eisen tandprothetici moeten voldoen om lid te mogen zijn van de ONT.

 
 
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

ProductenDe volledige Prothese

Meer dan 3 miljoen mensen dragen er in Nederland een gebitsprothese. Ongeveer 800.000 hebben hier in meer of mindere mate problemen mee.

Een nieuwe gebitsprothese
Door het voortschrijdend slinken van de kaken kan een gebitsprothese op den duur los gaan zitten. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals:
 • Pijn
 • Slecht voedsel kunnen vermalen
 • Spraakproblemen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Loszittend gebit
 • Rode of stukke mondhoeken
 • Verouderd uiterlijk
De gemiddelde levensduur van een prothese is 5 tot 8 jaar. U bent zelf de aangewezen persoon die bepaald wanneer uw prothese niet meer aan uw verwachting voldoet. U ervaart zelf de ongemakken die in loop der jaren is ontstaan.

Waarom een nieuw kunstgebit als ik er geen last van heb?
Er zijn mensen die geen last hebben van hun (oudere) gebitsprothese. Wanneer uw prothese niet goed past ( ook al ervaart u dit zelf niet), kan er slap weefsel ontstaan. Dit weefsel onder uw prothese noemen we “flaby ridge’’. Een flaby ridge komt veel voor bij mensen die al langer een gebitprothese dragen. In loop der jaren slinkt de kaak bij mensen met een gebitprothese. Het kunstgebit blijft uiteraard zijn vorm behouden. De ruimte tussen de kaak en het kunstgebit wordt door het lichaam opgevuld met weefsel. Dit weefsel is slap en zacht en vormt geen goede basis voor een gebitsprothese. U kunt dit voorkomen door de prothese tijdig te vervangen of op te laten vullen (rebasen).

Wij bieden graag hulp
Vanaf het eerste bezoek tot aan het plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Hiervoor hebben wij 6 stappen nodig om de prothese aan te meten. Op de door ons aangemeten prothesen wordt standaard 2 jaar garantie gegeven. Ook bieden wij Kosteloos een intakegesprek.

De behandeling
 • Intake/eerste afdrukken
 • Tweede afdrukken
 • Beetbepalen ( 2 fase) en tanden uitzoeken
 • Passen in was
 • Plaatsen
 • Nacontrole

 
De partiële Prothese

Een gedeeltelijke plaat- of frameprothese ( partiële prothese) vervangt één of meerdere tanden of kiezen. Het is een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een kroon, brug of implantaten vervangen kunnen worden.

Ten opzichte van de volledige prothese is er echter wel in behandelwijze en verantwoording een groot verschil. Een gedeeltelijke plaat- of frameprothese kan alleen door uw tandprotheticus aangemeten worden als u eerst uw tandarts uw tanden en kiezen laat controleren. Uit deze controle moet dan blijken of het geen probleem is om deze tanden en kiezen te belasten, ook worden er eventuele restauraties aan de tanden of kiezen gedaan. Voor het vervaardigen van partiële prothesen werkt de tandprotheticus nauw samen met de tandarts, immers draagt de tandarts de verantwoording van uw eigen tanden en de tandprotheticus van de partiële prothese.

Wat is het verschil tussen een plaat prothese ( plaatje) en een frame prothese?

Een plaatprothese (plaatje) Een plaatje is een gedeeltelijke prothese waarin tanden en kiezen zijn verankerd. Een plaatje wordt op het tandvlees gedragen.

Wanneer kiezen we voor een plaatje? – Een plaatje is vaak een tussen oplossing na het trekken van de tanden en kiezen tot aan het maken van een duurzamere oplossing. Het is dus eigenlijk een noodvoorziening. – Het is vaak een voorloper van de volledige prothese. Als de resterende tanden en kiezen niet voor duurzamere voorzieningen in aanmerking komt. – Soms zijn er financiële bezwaren voor het maken van een kroon, brug of frame prothese. – Een plaatje wordt op uw tandvlees gedragen en draagt dus negatief bij aan de gezondheid van uw tandvlees.

Een frameprothese Een frameprothese dankt zijn houvast aan “klammers’’ ( haakjes) die om de tanden en kiezen zit. Een frame wordt op de tanden gedragen.

Wanneer kiezen we voor een frame? – Een frame wordt op de tanden gedragen en ontlast zo het tandvlees, het is een duurzame voorziening. – Soms komen de “klammers’’ in het zicht, wil men dit niet dan kan men beter kiezen voor een brug.Immediaatprothese

Wat is een immediaatprothese?
Eerste prothese (immediaatprothese)

Van eigen tanden en kiezen naar uw eerste kunstgebit
Om allerlei redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. In onze praktijk zien we dagelijks patiënten die al jaren niet meer bij de tandarts komen of door een operatie hun eigen gebit moeten laten trekken. De redenen zijn dan ook uiteenlopend. Maar een oplossing is er altijd!
U kunt zonder doorverwijzing bij ons terecht voor een eerste gesprek, waarbij we de situatie in de mond bekijken en u een eerlijk advies meegeven. U mag er na die tijd rustig over nadenken of wij verwijzen u door naar de kaakchirurg of tandarts voor het trekken van uw eigen tanden en of kiezen (extraheren).

Het trekken van eigen tanden en kiezen
Bij de ene patiënt moeten er een paar ondertanden uit en bij de andere nog het hele gebit. U kunt zich voorstellen dat de genezing bij de één sneller verloopt als bij de ander. Maar iedereen heeft te maken met genezing en dat gaat gepaard met moeizaam eten en drukplekjes als de prothese direct geplaatst wordt. Als de wondjes in de mond nog niet volledig genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel nemen. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. U zult merken dat uw kauwvermogen toch wel wat beperkt is in de eerste periode.

Behandelplan
Voordat de tanden en/of kiezen getrokken worden wordt er eerst begonnen met het aanmeten van het kunstgebit. Dit gebeurt in twee of drie stappen. Als deze dan klaar is wordt u naar de tandarts gestuurd voor het verwijderen van de tanden en/of kiezen.

Beperkingen eerste kunstgebit
Zit het gebit niet optimaal op de eerste dag? Schrik dan niet meteen. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. De verdoving kan er nog inzitten en daarna kan het allemaal wat gevoelig zijn. De eerste dag mag u de prothese er dan ook absoluut niet uithalen. Het werkt namelijk als een soort drukverband op de wondjes in de mond. Haalt u de prothese er direct de eerste dag wel uit? Dan kunnen de wondjes weer opengaan en omdat uw tandvlees begint te zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in uw mond passen als u het terug probeert te plaatsen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dat komt omdat de wondjes nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Daarna neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit bekent niet direct dat de wondjes genezen zijn. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wondjes. Door te spoelen laten de stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Wennen aan het kunstgebit
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken doet de kaakchirurg, tandarts of tandprotheticus dit. Of u doet het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water.

Als de wondjes beginnen te genezen, neemt de pijn en zwelling af. U kunt dan langzaam aan gaan wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Dat vraagt tijd. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: grote of kleine ingreep, uw verwachtingen, uw pijngrens etc. etc. Bij de een gaat de genezing dan ook sneller dan bij de ander. In de maanden na de extractie blijft u bij ons onder controle om de genezing te controleren en tijdig aanpassingen te doen.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is vaak een onopgemerkt proces. Tussentijds kunnen wij er een zachte laag in aanbrengen om hem tijdelijk weer passend te maken of we kunnen hem middels een rebasing weer passend maken op uw kaak. Wij houden dit tijdens de controles voor u in de gaten en binnen het jaar kunnen we beginnen met een nieuwe prothese. De eerste (immediaat) prothese wordt namelijk als noodprothese gezien. Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, mag u onder vergoeding van de zorgverzekeraar een nieuwe prothese aan laten meten, dit mag in veel gevallen al na zes maanden.Implantaten

 
Een loszittend gebit is een veel voorkomende klacht bij een prothese dragers. Wij kunnen in dergelijke gevallen zorgen dat uw kunstgebit wel goed zit, met een klikvaste oplossing. Wellicht is implantaten voor u de oplossing.

Wanneer worden implantaten geplaatst?
Een implantaat wordt vaak geplaatst als het maken van een normale prothese wel gaat maar dit niet ( meer) de gewenste resultaat geeft. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De kaak wordt dan minder hoog en de prothese gaat dan los zitten. Ook kan de prothese pijn doen omdat deze over de kaak schuift.
Bij een bezoek aan de tandarts of tandprotheticus kan deze beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van een implantaten noodzakelijk is. Mocht het noodzakelijk zijn dat er implantaten geplaatst worden, dan kan uw tandarts of tandprotheticus uw doorverwijzen naar een implantoloog of kaakchirurg.
Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat kaakbot en tandvlees in een goede conditie zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen zorgen dat het succes van implantaten nadelig beïnvloeden.

Wat is een implantaat?
Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.
Een implantaat wordt meestal gemaakt van zuiver titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en zal eerst in het bot moeten ingroeien voordat deze belast wordt. Na het implanteren wordt de huidige prothese provisorisch aangepast, u loopt dus nooit zonder gebit.Reparatie / rebasing

Rebasing
In loop der jaren slinkt uw kaak. Daarom is het raadzaam om elke twee jaar de prothese te laten controleren door uw tandarts of tandprotheticus. Als uw prothese niet meer goed past en verder is de prothese nog in goede staat, dan is het mogelijk de prothese op te vullen (rebasen). Er wordt dan een afdruk genomen van de kaak in de bestaande prothese en wij kunnen dan een voering plaatsen zodat de prothese weer goed past.
Houdt u er dan wel rekening mee dat u de prothese die dag kwijt bent, wellicht heeft u de oude prothese nog bewaard zodat u niet zonder zit.

Reparatie
De schrik van iedere prothese drager is dat de prothese stuk gaat. Het kan gaan om een tandje die er uit is gebroken of dat er een scheur of breuk in is gekomen, of u heeft hem laten vallen. Ook in deze situatie kunt u bij ons terecht.
Repareer Nooit zelf uw kunstgebit. De kans is groot dat u de prothese verder beschadigt. Bij een breuk bijvoorbeeld is het dan niet meer mogelijk om het breukvlak weer terug te vinden, dit kan er dan voor zorgen dat de prothese niet meer goed past.
Wij zorgen er altijd voor dat u de prothese dezelfde dag weer terug heeft.

U kunt bij ons ook terecht voor kronen, bruggen, gebitsbeschermers en bleken.
Kijk op www.intradent.nl voor meer informatie.

 
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

Onderhoud

Praktische tips
Het is verstandig om uw prothese s’ nachts uit te doen. Mocht u dit hinderlijk vinden, doe dan alleen de onderprothese uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak sneller gaat slinken.

Laat uw prothese minstens om de twee jaar controleren door uw tandprotheticus of tandarts. Zij kunnen er voor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort optimaal blijft.

Door de jaren verandert het lichaam, dus vervang de prothese daarom om de 5 tot 10 jaar.

Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en wat mond gel of tandpasta. Hiermee reinigt u niet alleen, maar stimuleert u ook de doorbloeding.

Ga NOOIT zelf aan uw gebitsprothese vijlen of slijpen. Vaak brengt u meer onherstelbare schade toe. Ga voor reparaties ook altijd naar uw tandprotheticus of tandarts, lijm uw prothese nooit zelf.
Borstel dagelijks uw prothese schoon boven de wasbak die gevuld is met water, of leg een handdoek in de wasbak. Op deze manier voorkomt u beschadigingen als uw prothese uit uw handen glipt.
De levensduur en het uiterlijk van een kunstgebit worden negatief beïnvloed door het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende producten. Er zijn mensen die veel last hebben van tandsteen. Dit bevindt zich vaak aan de binnenkant van de onderprothese ( aan de achterkant van de onder tanden) en aan de buitenkant van de bovenprothese ( aan beide achterzijde bij de laatste kies.). Men kan dit voorkomen om de prothese wekelijks in de schoonmaakazijn te leggen ( dit lost de kalk op).

Reinigen
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw prothese, dient u deze dagelijks goed te reinigen. Per slot van rekening is uw gebit niet alleen bedoeld om mee te eten, maar het heeft ook een belangrijke functie voor uw spraak en uiterlijk. Intradent levert standaard bij iedere nieuwe volledige prothese een reinigingsset van Ecosym.

Dagelijkse reiniging
 • Neem u prothese uit uw mond en spoel deze met lauw water af.
 • Doe enkele druppeltjes Ecosym gel op de prothese en borstel deze goed schoon en spoel deze vervolgens weer met lauw water af.
 • Het is verstandig uw prothese minimaal 2 maal daags te reinigen.

Wekelijkse reiniging
 • Giet 3 á 4 dopjes Ecosym forte is de bijgeleverde gebitsbox
 • Neem de prothese uit de mond en leg deze op het rooster van de gebitsbox.
 • Vul de gebitsbox met lauw water totdat de prothese is ondergedompeld.
 • Enkele uren laten weken is meestal voldoende. Spoel de prothese daarna goed af.
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

Openingstijden 
  RAALTE

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
Tel: 0572-354641
Mob: 06-5395368
         06-28341411
OMMEN

dr. A.C. van Raaltestraat 2A
7731 GN Ommen
Tel: 0529-450003
Mob: 06-28341411

 
HEETEN

Dorpsstraat 2
8111 AD Heeten
Tel: 0572-354641
Mob: 06-28341411

 
Ma 08:00-12:00 en 13:00-17:00 08:00-12:00 en 13:00-17:00 gesloten
Di 08:00-12:00 en 13:00-17:00 08:00-12:00 en 13:00-17:00 gesloten
Wo 08:00-12:00 en 13:00-17:00 08:00-12:00 en 13:00-17:00 08:30-11:45
Do 08:00-12:00 en 13:00-17:00 08:00-12:00 en 13:00-17:00 13:45-16:45
Vr 08:00-12:00 en 13:00-16:15 gesloten gesloten
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

Contact

RAALTE

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
Tel: 0572-354641
Mob: 06-53953680 / 06-28341411

Spitsstraat 27, De Zegge B.V., 8102 HW Raalte
OMMEN

dr. A.C. van Raaltestraat 2A
7731 GN Ommen
Tel: 0529-450003
Mob: 06-28341411

Doctor A.C. van Raaltestraat 2A, 7731 GN Ommen
HEETEN

Dorpsstraat 2
8111 AD Heeten
Tel: 0572-354641
Mob: 06-28341411


Dorpsstraat 2, 8111 AD Heeten
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

Tarieven/vergoedingen

Tarieven

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Die leggen de maximumtarieven vast voor het honorarium.
Aangezien zorgverzekeraars de zorgaanbieders verschillende contracten aanbieden, kunnen wij hier niet exact aangeven hoeveel u vergoed krijgt. Zowel de vergoeding voor het honorarium als de techniekkosten verschillen dus per zorgverzekeraar.
 

Vergoedingen

In het algemeen gelden voor de vergoedingen de volgende regels.

Volledige prothese
Ziektekosten verzekeraars hebben de volledige prothese opgenomen in het basispakket. Van de totale kosten wordt 75% vergoed, de resterende 25% is uw wettelijk eigen bijdrage. Indien u aanvullend tandarts verzekerd bent, wordt de overige 25% geheel of gedeeltelijk vergoed.

Frame/plaatprothese
Deze gedeeltelijke protheses zitten niet in de basisverzekering en moeten dus uit een aanvullende verzekering komen.

Kroon/brug
Een kroon of brug wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat u hiervan vergoed krijgt.

Reparatie/rebasing (opvullen) voor het kunstgebit
Reparatie en rebasing voor een volledige prothese zit volledig in het basis pakket. Dit wordt ook voor 100% vergoed door u zorgverzekeraar. Bij een gedeeltelijke prothese zal dit uit een aanvullende verzekering moeten komen.

Implantaten
Implantaten voor een kunstgebit zit voor 100% in de basisverzekering. U moet hiervoor wel aanmerking komen. Dat houdt in dat er eerst een foto gemaakt moet worden en dat deze foto bepaalt of u het vergoed krijgt, uitzonderingen nagelaten.
Implantaten voor kroon- of brugwerk zal uit een aanvullende verzekering moeten komen. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Eigen risico
Uw eigen risico is voor het jaar 2014 €360,-. Dit houdt in dat al uw ziektekosten hier eerst mee verrekend worden.

 
Intradent Tandtechniek / Tandprothetiek

Spitsstraat 27
8102 HW Raalte
0572-354641
info@intradent.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit