Tandprothetische praktijk Varwijk

De praktijk

Welkom bij Tandprothetische praktijk Vawijk.         Oldenzaal en Enschede

Tandprothetische praktijk Varwijk is een familie bedrijf dat zich sinds 1991 heeft ontwikkeld tot een specialist in het maken van gebitsprotheses. Het maken van een kunstgebit is zoals wij dat zien niet alleen het maken van een paar tanden waar iemand mee kan eten.

Wij geloven dat iemand zijn kunstgebit van grote onschatbare waarde is voor het bewegen binnen onze maatschappij. Met andere woorden; Wij begrijpen hoe belangrijk uw kunstgebit voor u is en waarom dit constante verbetering nodig heeft.

Om hieraan te kunnen voldoen streven wij naar het vergaren van zoveel mogelijk kennis op wetenschappelijk vlak, het beheren en uitbreiden van een groot netwerk, maar ook op technisch vlak én gebruiken wij uitsluitend de beste en mooiste materialen die verkrijgbaar zijn.

Wij zijn er om u weer een mooie plek in de samenleving te bieden waar u om reden van uw handicap niet meer aan deelnam. We heten u dan ook van harte welkom op onze website.

Mocht u hier nog geen antwoord op uw vraag vinden of meer willen weten aarzel dan niet en bel ons met deze vraag of voor het maken van een gratis en vrijblijvend consult.

Wat u van ons kunt verwachten:

Wel verwachten Niet verwachten
Eerlijk advies/mening Haastige spoed
Een persoonlijke benadering Producten uit lage lonen landen
Een luisterend oor opzoek naar uw hulpvraag Een opgelegde mening (mits technisch niet beperkt)
Wij nemen de tijd voor elke behandeling Een onreine werkplek
Wij betrekken uw mening in het eindproduct Berekenen van handelingen die niet gedaan zijn
De beste kwalitatieve producten Berekenen van kosten hoger dan het NZA tarief
Behalen van KRTP (studie) punten  
Voldoen aan de gestelde hygiëne protocollen (WIP)  
Voldoen aan de HKZ certificering  
Garantie zoals de wet dat voorschrijf
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Reparaties

Is uw prothese kapot? Wat kan inhouden: een barstje, breuk of een kapotte tand. Dan kunnen wij de gebitsprothese voor u repareren.

Wij proberen de prothese zo snel mogelijk te repareren.

Wanneer u uw zorgpas en identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) meeneemt, kunnen wij de kosten rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Via uw zorgverzekeraar hoort u dan of u eventueel zelf nog iets moet bijdragen i.v.m. het verplichte eigen risico!

LET OP!

Ga alstublieft niet zelf aan de slag met lijm of andere producten om uw prothese te repareren. De meeste lijmsoorten hebben een agressieve werking op het kunststof van uw prothese. Hierdoor kan de prothese dermate worden aangetast dat repareren soms niet meer mogelijk is.

Tevens kunt u de pasvorm van de prothese hiermee veranderen, waardoor hij soms ook na een reparatie van ons niet meer goed zal passen.

Het repareren van uw prothese kunt u het beste aan ons overlaten!
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Producten

Kunstgebit
 
Een kunstgebit (ook gebitsprothese genoemd) is een uitneembare vervanging van uw eigen tanden en kiezen. Zo’n volledige prothese bestaat uit een kunsthars boog met tanden die over het tandvlees wordt geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Stappenplan
Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld zeven bezoeken aan mijn praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor zijn bedoeld:
 • 1e afspraak: kennismakings- en intakegesprek
 • 2e afspraak: voorlopige kaakafdruk
 • 3e afspraak: gedetailleerde kaakafdruk
 • 4e afspraak: beetregistratie en nieuwe tanden uitzoeken
 • 5e afspraak: proefopstelling passen
 • 6e afspraak: definitieve prothese plaatsen
 • 7e afspraak: nacontrole en verhelpen van eventuele drukplaatsen


Klikgebit

Een klikgebit op implantaten kan een eenvoudige en comfortabele oplossing zijn voor een onderkaak, die niet voldoende houvast biedt. Een klikgebit is een ondergebit dat u kunt vastklikken op twee tot vier implantaten (kunstworteltjes) in uw onderkaak.

Wat is een implantaat?
Een tandheelkundig implantaat is een permanente vervanging voor tandwortels.
Een implantaat ziet eruit als een minuscuul schroefje en is gemaakt van weefsel-vriendelijk materiaal (titanium) dat volledig door het lichaam wordt geaccepteerd.

Hoe werkt het?
Implantaten worden -onder plaatselijke verdoving- door een implantoloog in de onderkaak geplaatst. Een implantoloog is een op dit gebied gespecialiseerde tandarts.
Een implantaat heeft enige tijd nodig om in te helen. Na 6 tot 12 weken zitten de implantaten stevig vast in het kaakbot en kan er een klikgebit op worden geplaatst.
Ik pas uw bestaande prothese aan, zodat u in deze periode niet zonder tanden hoeft te lopen.
Bij verlies van tanden en kiezen, slinkt het kaakbot waardoor een kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn gaan doen. Het gevolg is dat mensen niet meer voluit durven te lachen. Bovendien kunnen wangen gaan invallen bij een slinkende kaak, waardoor een gezicht er ouder gaat uitzien dan noodzakelijk. Met een klikgebit op implantaten wordt dit proces een halt toegeroepen.
Een klikgebit wordt door mij op maat gemaakt waardoor deze perfect in uw mond past.
Zoals al eerder gezegd kunt u ook hierbij uw inbreng hebben.

Stappenplan
Voor het aanmeten en plaatsen van een klikgebit zijn verschillende afspraken nodig. Het exact aantal behandelingen is afhankelijk van uw persoonlijke mondsituatie. Gemiddeld duurt het behandeltraject ongeveer drie maanden. Hieronder leest u uit welke fasen de behandeling bestaat:
 • 1. Kennismaking- en intakegesprek (gezondheidscontrole, mondonderzoek en röntgenfoto’s) en aanvragen vergunning bij zorgverzekeraar
 • 2. Aanbrengen implantaten onder plaatselijke verdoving (20 tot 40 minuten)
 • 3. Verwijderen van eventuele hechtingen, inhelen van de implanten (rustfase van 6 – 12 weken)
 • 4. Vervolgafspraken voor maken van kaakafdrukken & beetregistratie, uitkiezen kleur & vorm nieuwe tanden, vervaardigen prothese
 • 5. Passen en plaatsen klikgebit
 • 6. Eindcontrole


Plaatje

Regelmatig komt het voor dat mensen een gedeelte van de eigen tanden en kiezen verliezen door wat voor oorzaak dan ook. Dit kan niet alleen een ontsierend gezicht zijn, maar het is ook mogelijk dat hierdoor problemen bij spreken en eten ontstaan. Een oplossing kan dan een partiële prothese, oftewel een ‘plaatje’, zijn.

Bij een partiële prothese wordt er nauw samengewerkt met de tandarts. Uw tandarts controleert of de resterende tanden en kiezen de belasting van een plaatje aan kunnen. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en ik voor de prothese.

Er zijn twee soorten plaatprotheses: een kunststof of een een frameprothese. Welke voor u het meest geschikt is, kan de tandprotheticus alleen beoordelen, nadat hij de situatie heeft bekeken. Er wordt naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden.
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Onderhoud en nazorg

Wennen
Hoewel de huidige prothesen een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat ongemak hebben. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit in houdt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van aanhoudende pijn kan ik uw kunstgebit bewerken. Als u minimaal tien uur voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kan ik goed zien op welke plaatsen uw prothese gecorrigeerd moet worden.
Vijl, schuur of lijm nooit zelf aan uw kunstgebit!


Verzorging
Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw prothese. Het is belangrijk om uw kunstgebit na elke maaltijd goed schoon te maken met een borstel en zeep, tandpasta of een prothesereinigingsmiddel.
Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Bij veel aanslag kan ik uw prothese polijsten.


Controle
Omdat een kunstgebit na verloop van tijd losser gaat zitten, raad ik u aan om elk jaar voor controle te komen. Ik maak uw prothese dan weer perfect passend door eventueel een nieuwe voering aan te brengen.


Reparatie
Reparaties aan uw kunstgebit of klikgebit voer ik zelf uit.
Een spoedreparatie kan meestal in overleg worden uitgevoerd.
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Tarieven

Kosten

Kunstgebit
Momenteel wordt een kunstgebit voor 75% vergoed uit de basisverzekering. Een tandartsverzekering of aanvullende verzekering is niet nodig. Zelf betaalt u alleen een verplichte eigen bijdrage van 25%.
Bij een aanvullende verzekering betaalt u minder en soms zelfs helemaal niets.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekering.
De meeste verzekeraars vergoeden om de vijf jaar een nieuwe prothese.

Klikgebit
Momenteel wordt een klikgebit vergoed uit de basisverzekering. 
Samen met de implantoloog zorg ik voor het indienen van een aanvraag bij uw ziektekostenverzekeraar.
Wordt deze goedgekeurd, dan betaalt u alleen de verplichte eigen bijdrage van € 125,= per gebitsdeel.
Bent u aanvullend verzekerd, betaalt u minder en soms zelfs helemaal niets.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekering.

Reparatie kunstgebit en klikprothese
De kosten van een reparatie worden volledig door de zorgverzekeraar vergoed.


Wanneer krijgt u een nota?

Als u voor de eerste keer bij ons komt voor behandeling, neemt u dan altijd uw zorgpasje van de zorgverzekeraar mee in combinatie met uw eigen geldig legitimatie bewijs. Op die manier kunnen wij meer dan 90 procent van de declaraties rechtstreeks met uw zorgverzekeraar afhandelen. U hoeft dus geen contant geld mee te nemen naar de praktijk tijdens het plaatsen van uw prothese. Wij regelen dit graag voor u, rechtstreeks met uw eigen zorgverzekeraar.

Heeft u een eigen bijdrage bij uw prothese (bijvoorbeeld 25% bij een volledige prothese of € 250 bij een implantaat prothese)? Dan ontvangt u een nota van uw zorgverzekeraar van uw eigen bijdrage. U kunt dit bedrag rechtstreeks betalen aan uw zorgverzekeraar.


Op vergoedingen uit de basisverzekering geldt jaarlijks een verplicht eigen risico. Als uw behandeling uit de basisverzekering vergoed wordt, brengt uw zorgverzekeraar tevens het openstaande deel van het eigen risico bij u in rekening.

De begrippen eigen bijdrage en eigen risico liggen erg dicht bij elkaar en zorgen nog al eens voor verwarring. Twijfelt u of de nota van uw zorgverzekeraar klopt? Dan mag u uiteraard altijd even bij ons binnen lopen en samen kunnen we de nota dan even bekijken.
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Openingstijden

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 12:00 uur

Voor bijzonderheden in het weekend kunt u bellen naar het telefoonnummer
0541-523444.
U hoort dan welke tandprotheticus er weekenddienst heeft.
Deze dienst is echter alleen voor reparaties en pijnklachten
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Contact

Tandprothetische praktijk Varwijk
Zandbreeweg 14
7577BZ Oldenzaal
Klik hier voor Google Maps

Tel: 0541-523444
Email: info@tpp-varwijk.nl

Openingstijden
ma / do van 09:00 tot 17:00 uur
vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur

Voor bijzonderheden in het weekend kunt u bellen naar het telefoonnummer
0541-523444. U hoort dan welke tandprotheticus er weekenddienst heeft.
Deze dienst is echter alleen voor reparaties en pijnklachten!


 
Tandprothetische praktijk Varwijk

Zandbreeweg 14
7577 BZ Oldenzaal
0541 - 523 444
info@tpp-varwijk.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit