Dental Design
De praktijk
Tandprothetische praktijk Dental Design is al sinds de jaren ’90 gespecialiseerd in het aanmeten, aanpassen en herstellen van kunstgebitten. Wij maken deze protheses volledig in eigen beheer in onze praktijk in Utrecht (Lunetten).De laatste jaren wordt er alles aan gedaan om het gebit een natuurlijke en frisse uitstraling te geven. Wij adviseren u dan ook welk gebit het beste bij u past. Een kunstgebit is tenslotte altijd maatwerk met de individuele wensen van de klant voorop gesteld. Juist die afstemming is uiterst belangrijk.
Wij hebben een jarenlange en uiterst goede relatie opgebouwd met diverse implantalogen, kaakchirurgen, collega tandprothetici, mondhygiënisten en natuurlijk tandartsen. Dat zijn collega´s die tijdens het traject van eigen tanden naar een prothese nodig kunnen zijn. We werken nauw samen met de besten in onze regio.
Daarom kunnen wij u volledig van dienst zijn, ongeacht de behandeling. Stap eens vrijblijvend binnen, of bel of e-mail ons om contact op te nemen.
De tandprotheticus, specialist voor uw prothese
Wij zijn specialist in het aanmeten en vervaardigen van alle uit de mond te nemen prothetische voorzieningen. Dit is dus de volledige prothese die wordt aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van b.v. een tandarts voor nodig is. Op verwijzing / samenwerking met een tandarts of implantoloog vervaardigen wij geheel zelfstandig ook partiële / frameprotheses en overkappingprotheses op wortels of implantaten.
Een tandprotheticus is niet hetzelfde als een tandtechnicus.Het verschil is dat alleen een tandprotheticus gediplomeerd is om patiënten te behandelen.
Hoe lang duurt het voordat ik een nieuwe prothese heb?
Vanaf het eerste bezoek tot plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Hierbij bespreken wij met u, uw persoonlijke wensen. In totaal bestaat de behandeling uit vier afspraken en een controle.
Scan van uw huidige prothese, 2e Definitieve afdruk en Beet bepalen, 3e Passen, 4e Plaatsen nieuwe prothese.
- Tijdens het eerste bezoek wordt een medische anamnese afgenomen (dan kijken we hoe het met uw (mond)gezondheid is en ook de prothetische status wordt beoordeeld) en de scan van uw huidige prothese worden gemaakt.
- Er worden individuele malletjes gemaakt waarmee we de precieze vorm van uw onder en bovenkaak vast kunnen leggen. Vervolgens wordt de relatie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak vastgelegd zodat – als u straks dicht bijt – de kiezen ook op de juiste manier op elkaar komen. Ook wordt dan overleg gevoerd over de kleur en vormgeving van de tanden.
- U krijgt de prothese ter beoordeling te zien.
- De prothese wordt na uw goedkeuring verder afgewerkt en vervolgens geplaatst.
- Twee weken na plaatsing controleren wij de mond op eventuele pijnplekken en of er ongemakken zijn bij het eten.
De kosten van een prothese zullen veelal door ons rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Wij kunnen u hierover nader informeren. Bij alleen een boven- of onderprothese vervalt de 3e afspraak; deze wordt dan met de 2e afspraak gecombineerd. Bij implantaatgedragen protheses is de procedure iets anders. Dit zal echter met u besproken worden wanneer er implantaten zullen worden geplaatst of als deze al aanwezig zijn.
Neem u a.u.b. contact op met ons als….:
- er pijnklachten zijn;
- uw prothese los zit;
- uw gezicht veranderd is;
- uw prothese regelmatig breekt;
- etc.
Reparaties en aanpassingen (rebasing) van de volledige prothese zijn bij ons in bekwame handen. Dit zijn meestal handelingen die vergoed worden door het basispakket van uw verzekeraar.
Wij zijn aangesloten bij de overkoepelende Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Voor u een extra zekerheid aangezien deze organisatie een geschillencommissie kent (zie www.ont.nl).
Daarnaast zijn we branche-gecertificeerd.
Dit is een kwaliteitswaarborgsysteem welke is gebaseerd op de ISO 9001 normen.
Onze praktijk voldoet aan deze normen en wordt iedere 3 jaar geauditeerd.
Ons team
Rob BredewoudFunctie: Eigenaar/ Tandprotheticus
Biografie: Rob Bredewoud, geboren 9 oktober 1979 te Utrecht is opgegroeid in het vak. Zijn vader Rob Bredewoud senior maakte thuis altijd al protheses voor mensen uit de buurt, waarbij Rob altijd al aan het mee kijken was en zo nu en dan ook zelf is wat ging proberen.
Op de leeftijd van 17 jaar begon Rob zijn 1e officiële baan als tandtechnicus. Met 18 jaar startte Rob met de opleiding tandtechniek met als specialisatie protheses. Enkele jaren naar het afstuderen startte Rob aan de opleiding tot Tandprotheticus, zodat hij naast het techniek werk ook de bijbehorende patiënt zag en deze optimaal kon helpen.
Januari 2015 is Rob senior overleden en onverwacht moest Rob toen het bedrijf waar hij al jaren werkzaam was gaan overnemen, met als doel het bedrijf dat zijn ouders ooit gestart zijn voort te zetten en als hoofddoel voor elke patiënt de best mogelijke behandeling bieden, waarbij kwaliteit en service erg hoog staan.
Vanaf september 2021 vervaardigen wij onze werkstukken voor 95% digitaal, wat inhoud dat de werkstukken nog preciezer zijn en het voor u als patiënt minder belastend is. Het ouderwets happen in veel materiaal is bij ons verleden tijd.
Natalie Bredewoud
Natalie werkt vanaf januari 2015 vooral op de achtergrond als administratief medewerker en tandartsassistente. Vanaf 2019 is Natalie officieel mede-eigenaar geworden. Vanaf 2020 werkt Natalie meer op de voorgrond binnen het bedrijf en verwelkomt zij iedereen met een lach. Daarnaast start zij augustus 2022 met de opleiding tandtechniek, om zo nog meer kennis en ervaring op te doen voor een betere service naar onze patiënten.
De immediaatprothese
Wat is een immediaatprothese?Een immediaatprothese is een prothese die gemaakt wordt terwijl u nog 1 of meerdere tanden en/of kiezen in de mond heeft. De immediaatprothese wordt direct na de extractie (het trekken) van de gebitselementen in de mond geplaatst over de extractiewonden heen.
Wat kunt u van een immediaat prothese verwachten?
U hoeft in het geval van een immediaatprothese niet zonder tanden en/of kiezen te lopen, omdat de prothese gelijk na het trekken in de mond wordt geplaatst.
Aan een immediaatprothese kleven echter ook een aantal nadelen, nl:
- De prothese moet de eerste 48 uur in de mond blijven en mag pas na deze 48 uur voor de eerste maal uit de mond worden genomen. Wordt de prothese eerder uit de mond genomen, dan is de kans dat deze niet meer in de mond teruggeplaatst kan worden zeer groot t.g.v. zwelling van de verse extractiewonden.
- De eerste dagen zijn de wonden nog vers, zodat het pijnlijk kan zijn om de prothese in en uit te doen.
- Na de eerste 48 uur mag de prothese ’s nachts niet meer gedragen worden en dient u de prothese overdag te dragen en na elke maaltijd grondig te reinigen.
- Indien er na 5 dagen nog steeds veel pijn is, kunt u contact opnemen met de praktijk om deze pijnklachten d.m.v. eventuele aanpassing van de prothese te laten elimineren.
- Na enkele weken zal de prothese meestal los gaan zitten, hetgeen met plakmiddel als noodoplossing kan worden verholpen.
Hoe gaat het verder?
Na ongeveer 2 weken wordt u terugverwacht in de praktijk voor een algehele controle. Door het genezingsproces in de mond zullen de wonden dichtgaan en zal de kaak slinken, hetgeen resulteert in een loszittende prothese. Na ongeveer 3 maanden kunt u een nieuwe afspraak maken voor een zogenaamde rebasing, waarbij de prothese wordt opgevuld. Na een rebasing zit de prothese in de regel weer vast op zijn plaats.
Uiteraard kunt u er vanuit gaan dat het slinken van de kaak na 3 maanden nog niet volledig is en dat dit in de komende maanden nog wel verder zal gaan, zij het in mindere mate. Wij adviseren u dan ook om ongeveer 10 maanden na vervaardiging en plaatsing van de immediaatprothese een afspraak te maken voor het vervaardigen van een geheel nieuwe prothese. Dit adviseren wij u om te voorkomen dat u te lang blijft doorlopen met een slecht passende prothese, hetgeen op de langere termijn een probleem kan gaan vormen voor de uiteindelijke kaakvorm.
Een prothese die ongeveer 10 maanden na het trekken van de tanden/kiezen wordt gemaakt zal in de regel, mits goed uitgevoerd, de slinking van de kaak minimaliseren, hetgeen ook voor de toekomst voor langere tijd een gezonde kaak kan garanderen.
Ten slotte:
Het vervangen van een immediaat prothese is niet zo zeer in ons belang, als wel in uw belang.
Aan een rebasing en de vervangende prothese zitten kosten, welke deels of volledig worden vergoed vanuit uw verzekering.
Indien u naar aanleiding van deze informatie nog vragen mocht hebben, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen voor verdere informatie.
Klikgebit
KlikgebitEen klikgebit zoals bij veel mensen bekend is een gebitsprothese welke op implantaten vast gezet kan worden. Hierdoor blijft het gebit weer op zijn plaats zitten tijdens het eten, praten en zingen.
De simpelste uitleg over wat implantaten precies zijn is dat je een implantaat kunt zien als een plugje in een muur, waar je een schoef indraait. Met een implantaat in de mond heeft de schroef echter óf een knopje (= drukknop of locator) óf is verbonden met een staafje naar een volgend implantaat (brugje/ beugeltje = stegconstructie). In de prothese komt dan een onderdeel dat vast komt te zitten op of een drukknop/ locator of op een stegconstructie.
De ingreep gebeurt bij ons in de praktijk of bij een kaakchirurg/ implantoloog waarmee wij samen werken in een ziekenhuis op een polikliniek.
Veel mensen zijn bang dat de ingreep pijn doet, vooral door bangmakende verhalen via via, welke vaak onterecht zijn. Echter na het zetten van implantaten zeggen de meeste mensen dat het trekken van eigen tanden velen malen erger is.
Heeft u eenmaal implantaten dan gaan deze in principe de rest van uw leven mee.
Wilt u meer informatie over implantaten, maak dan vrijblijvend een consultafspraak bij onze tandprotheticus.
Reparaties
Alle reparaties aan uw gebitsprotheses kunnen bij ons worden uitgevoerd.Voor de meeste reparaties geldt dat ze binnen 2- 4 uur weer gemaakt zijn.
Voor sommige reparaties is een afdruk nodig, welke door onze tandprotheticus bij u genomen wordt. Hiervoor moeten wij echter wel een afspraak inplannen. Dit geldt ook voor het opvullen van uw gebit; wanneer er ruimte zit tussen de kaak en uw prothese welke uiteindelijk breuk en een slechte belasting op uw kaak zullen geven.
Is uw prothese kapot, dan kunt u hier mee langskomen of bellen voor een afspraak (030 – 252 13 13), zodat we deze kunnen beoordelen en dan hoort u gelijk van ons hoelang wij er werk aan hebben.
Reparatie
- Volledige prothese: wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Partiële prothese: wordt alleen vergoed vanuit de tandartsverzekering.
- Implantaat prothese: wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Volledige prothese: wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- Partiële prothese: wordt alleen vergoed vanuit de tandartsverzekering.
- Implantaat prothese: wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Openingstijden
Maandag | 09:00 - 12:30 uur | 13:30 - 17:00 uur |
Dinsdag | 09:00 - 12:30 uur | 13:30 - 17:00 uur |
Woensdag | 09:00 - 12:30 uur | 13:30 - 17:00 uur |
Donderdag | 09:00 - 12:30 uur | 13:30 - 17:00 uur |
Vrijdag | Gesloten | - |
Contact
Kampereiland 7 3524 CZ Utrecht (Lunetten) 030 - 252 13 13 info@dentaldesign.nl www.dentaldesign.nl |