Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

De praktijk

Feniks Kunstgebit is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het aanmeten, maken en onderhouden van gebitsprotheses (kunstgebitten). Het aanmeten van een kunstgebit is een bijzondere aangelegenheid. U vertrouwt erop dat het resultaat niet alleen bruikbaar is, maar ook visueel past bij wie u bent en wat u wilt uitstralen. Daarom nemen Paul Mooijman en Ton Maaswinkel uitgebreid de tijd om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken. Een kunstgebit maken we samen met u, voor u.

Paul Mooijman en Ton Maaswinkel helpen u graag met het aanmeten, op maat maken en plaatsen van uw kunstgebit.
Jarenlange ervaring zorgt er voor dat u bij ons in goede handen bent.

Feniks Kunstgebit is gevestigd op een centrale locatie in Woerden, makkelijk te bereiken met het OV en met de auto.

Wij hebben 2 modern ingerichte praktijkruimtes.

Snel terecht!
Direct een afspraak maken voor uw kunstgebit? Bij Feniks wordt u al binnen een week geholpen.

“Een kunstgebit laten maken is een kwestie van vertrouwen. En het is belangrijk dat het goed gaat, want je hebt er elke dag mee te maken. Mijn ervaring met Feniks Kunstgebit is dat Paul en Ton echt hun best doen om te begrijpen wat voor jou belangrijk is en vervolgens samen met je aan de slag gaan. En met resultaat. En ze lijken er minstens zo blij mee te zijn als ik!”

– Meneer en mevrouw Verkroost uit Nieuwegein –



 
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Kunstgebit


Uw kunstgebit
U heeft nu een (nieuwe) gebitsprothese, u mag echter niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden of kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw gebitsprothese kan doen. Ook als u al een prothese had, zult u aan de nieuwe situatie moeten wennen. Vooral in het begin kan de nieuwe gebitsprothese wat problemen veroorzaken. Denk hierbij aan pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken.
Een nieuwe gebitsprothese zit strak tegen de kaken aan, soms zelfs zo stak dat er pijnlijke plekjes kunnen ontstaan, de zogenaamde  ‘drukplaatsen’. Door een kleine correctie kunnen wij deze pijn wegnemen. Slijp of vijl echter nooit zelf aan uw prothese! Probeer niet in de verleiding te komen uw oude prothese weer in te doen, maar neem in dat geval gewoon contact met ons op. Wij zullen proberen u in die lastige beginperiode te begeleiden om zodoende het wennen aan uw nieuwe prothese te vergemakkelijken.
In het begin zal ook het spreken wat onwennig zijn. Vaak heeft u het gevoel dat u slist, of dat bepaalde klanken wat anders zijn. Dit komt, omdat uw mond moet wennen aan de nieuwe situatie. Oefen veel door bijvoorbeeld hardop de krant te lezen. De problemen met spreken gaan vaak binnen korte periode vanzelf weer over.

Slapen
Het beste is om de prothese ’s nachts uit te doen. Op deze manier krijgen uw kaken rust. Wellicht vindt u slapen zonder prothese vervelend. Doe dan in ieder geval de onderprothese uit en bewaar deze in een bakje met water.

Schoonmaken
Net als uw eigen tanden en kiezen heeft ook uw gebitsprothese verzorging nodig. Als u dit niet regelmatig schoonmaakt blijven er voedselresten achter, zowel op als onder de prothese. Als deze niet worden verwijderd kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken.
Na elke maaltijd moet de prothese worden schoongemaakt. Dit kunt u het beste doen met een speciale protheseborstel en een speciaal voor kunstgebitten geschikt reinigingsmiddel, zoals Ecosym.
Gebruik geen tandpasta! Dit heeft namelijk een schurende werking en tast de hoogglanslaag van de prothese aan. De prothese wordt dan ruw zodat deze minder makkelijk te reinigen is. Een prothese moet altijd schoon en glad aanvoelen.
Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Vanzelfsprekend kunnen wij u hierover voorlichten.
Natuurlijk moet niet alleen de gebitsprothese worden gereinigd. Ook het eronder liggende tandvlees heeft verzorging nodig. Masseer na iedere maaltijd met een tandenborstel het tandvlees. Op deze manier houdt u zowel de prothese als het eronder liggende weefsel in een goede conditie.

Controle
Na het plaatsen van de nieuwe gebitsprothese kan deze gaan klemmen of pijn gaan doen. Dit is heel normaal. Kom er wel mee terug. Wij kunnen er wat aan doen!
Mocht het na een eerste correctie nog niet ideaal zijn, kom dan gerust nog een keer terug.
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Klikgebit

Zit uw kunstgebit (te) los of veroorzaakt het regelmatig pijn? Heeft u moeite met praten of kauwen? Is uw tandvlees geïrriteerd? Of durft u gewoon niet meer te lachen uit angst dat uw kunstgebit eruit valt?
Indien u één of meer vragen met ja beantwoordt, mag u zeggen dat u last heeft van uw kunstgebit. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende en passende oplossingen voor u!

De oplossing
Doordat uw kaakbot slinkt, door het ontbreken van de wortels, wordt uw kunstgebit te groot. Dit is een natuurlijk proces, maar wel een belangrijke reden voor vrijwel alle klachten. Met een klikgebit, ook wel overkappingprothese genoemd, worden deze problemen verholpen. Een klikgebit is een kunstgebit, dat op twee tot vier implantaten in uw onder- of bovenkaak wordt vast geklikt. Een klikgebit zit stevig vast, maar is voor u als drager eenvoudig uit te nemen (bijv. om te reinigen). Door de stevige constructie kunt u weer voluit lachen, zorgeloos alles eten en krijgt uw gezicht de oude vorm weer terug.

Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Niet op de plek van iedere tand of kies wordt een implantaat geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van een onderprothese slechts twee of vier implantaten te plaatsen. Een implantaat is gemaakt van titanium, een materiaal dat niet door het lichaam wordt afgestoten. Het implantaat heeft een doorsnede van drie à vier millimeter en is acht tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt na inheling houvast aan het uiteindelijke kunstgebit. Meestal worden de implantaten in de onderkaak toegepast, maar soms ook in de bovenkaak.

De verwijzing
De tandprotheticus en de tandartsimplantoloog werken op het gebied van de implantologie nauw samen. Tussen hen bestaat een verwijsrelatie en er zijn duidelijke afspraken gemaakt, zodat u als patiënt en de behandelaars precies weten waar ze aan toe zijn.
In veel gevallen komt het voor dat u voor het eerste consult bij uw tandprotheticus terecht komt. Na beoordeling van uw mond, het bespreken van de mogelijkheden en het te volgen behandelplan, wordt u verwezen naar de tandartsimplantoloog.
Nadat u geïmplanteerd bent, zal de tandartsimplantoloog  uw tandprotheticus schriftelijk informeren over de gevolgde implantatieprocedure en u terug verwijzen op het moment dat de implantaten geheel vastzitten in het bot. Uw tandprotheticus kan nu beginnen met het vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese. Uw tandprotheticus verzorgt het uitneembare deel en de tandartsimplantoloog het vastzittende deel.

Voor wie is het?
Voor iedereen die last heeft van zijn of haar kunstgebit. Maar ook mensen die door welke reden dan ook een slecht gebit hebben waar niet veel meer aan te doen is. Wel moet het kaakbot volgroeid zijn en er dient voldoende kaakbot aanwezig te zijn.
Informeer bij uw behandelaar naar de mogelijkheden.

Voordelen
  • Zonder zorgen lachen, praten en eten
  • Een vrij gehemelte (niet in geval van gewone prothese in bovenkaak).
  • Het slinken van het kaakbot, waardoor de wangen invallen, wordt voorkomen
  • Een klikgebit is erg makkelijk te reinigen
  • De behandeling en het klikgebit worden vanuit de basisverzekering vergoed*
  • Wij verzorgen de aanvraag bij uw zorgverzekeraar
* (m.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico)
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Reparatie

Wij begrijpen dat het voor cliënten niet prettig is zonder tanden rond te lopen, daarom streven wij er altijd naar reparaties snel uit te voeren. Voor 10:00 uur gebracht, om 12:00 uur klaar! Alle reparaties verrichten wij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en met gebruik van de beste materialen.

Een kunstgebit dat meer dan eens breekt, zal nagekeken moeten worden om de oorzaak van het breken te achterhalen. Vaak is dit een geslonken kaak. Opvullen (rebasen) is in dat geval een goede oplossing. Is uw kunstgebit al wat ouder, dan is vervanging meestal een betere oplossing (de meeste zorgverzekeraars vergoeden om de vijf jaar een nieuw volledig kunstgebit).

Brengt u uw kunstgebit voor 10:00 uur ’s ochtends ter reparatie, dan kunt u deze al om 12:00 uur ophalen!

Vergoeding
Vanuit de basisverzekering wordt de reparatie van een volledige prothese twee maal per jaar 100% vergoed. Een reparatie verricht aan een gedeeltelijk kunstgebit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt deze reparatie alsnog declareren bij uw zorgverzekeraar indien u over een aanvullende (tandarts)polis beschikt.

Opvullen (rebasen)
Wanneer de kaak geslonken is, maar uw kunstgebit is nog betrekkelijk jong, dan is rebasen een goede methode om deze weer passend te krijgen. Bij het uitvoeren van een rebasing, wordt op basis van een nieuwe afdruk van de kaak een nieuwe laag aan de binnenkant van de prothese geperst die de ontstane ruimte tussen de kaak en prothese weer opvult. Het rebasen van een volledig kunstgebit wordt in de meeste gevallen vanuit de basisverzekering voor 100% vergoed. De prothese die opgevuld gaat worden, zult u gedurende het rebasen bij ons moeten achterlaten. Het rebasen van een gedeeltelijk kunstgebit valt buiten de basisverzekering. U dient dit direct af te rekenen.
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Partiële prothese

Uw tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprothesen. Hieronder valt ook de gedeeltelijke (partiële) prothese (een plaatje). Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil. Een gedeeltelijke prothese kan alleen door uw tandprotheticus worden vervaardigd als uw tandarts regelmatig uw eigen tanden en kiezen controleert. Uit deze controle moet blijken dat de belasting door de partiële prothese geen probleem zal opleveren voor uw eigen tanden en kiezen. Voor het vervaardigen van een partiële prothese werkt uw tandprotheticus dus samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt immers de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus voor de partiële prothese. Feniks Kunstgebit is voor u de aangewezen partij om u hierbij te helpen.

Het komt steeds vaker voor dat mensen niet al hun tanden, maar slechts één of enkele gebitselementen verliezen. Het ontstane gat kan dan op verschillende manieren worden opgevuld. Uw tandprotheticus kan in zo’n geval een voorziening voor u vervaardigen. Deze voorziening zal dan wel altijd een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn, die tussen uw bestaande tanden en kiezen past.

Welke soorten partiële prothesen bestaan er?
  • De kunststof plaatprothese met of zonder klammers (haakjes)
  • De kunststof flexibele prothese
  • De frameprothese

De kunststof plaatprothese
Indicatie:
  • Als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen.
  • Als noodvoorziening.
  • Als voorloper van een volledige prothese.
  • Als er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.
De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar tanden en kiezen ontbreken vormt het kunststofdeel een afsteunend zadel op de kaak, waarin de tanden en kiezen worden geplaatst. Er wordt altijd gestreefd om de kleur van de kunsttanden zoveel mogelijk te laten overeenkomen met de kleur van de resterende eigen tanden en kiezen. Het houvast van de kunststof plaatprothese kan worden verhoogd door het plaatsen van klammers (haakjes) om bestaande tanden en kiezen, zodat de plaatprothese meer retentie heeft.


De kunststof flexibele prothese
Indicatie:
  • Als enkele tanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken.
  • Als er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.
  • Als de resterende eigen tanden en kiezen niet geschikt zijn voor het plaatsen van klammers (haakjes).
De kunststof flexibele prothese wordt volledig van flexibele kunststof gemaakt. Daar waar tanden en kiezen ontbreken vormt het kunststofdeel een afsteunend zadel op de kaak, waarin de tanden en kiezen worden geplaatst. Er wordt altijd gestreefd om de kleur van de kunsttanden zoveel mogelijk te laten overeenkomen met de kleur van de resterende eigen tanden en kiezen. Het houvast van de flexibele kunststof prothese ontstaat doordat de flexibele kunststof om bestaande tanden en kiezen loopt en zo de prothese meer retentie geeft.


De frameprothese
Indicatie:
  • Als enkele tanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken.
  • Als lange termijn oplossing.
  • Als de resterende tanden en kiezen sterk genoeg zijn om deze te dragen.
  • Als het vervaardigen van een brug niet mogelijk is.
De frameprothese bestaat uit een gegoten metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroom-kobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden en kiezen.


Behandelplan
Het vervaardigen van een partiële prothese bestaat over het algemeen uit de volgende stappen. Uiteraard kan het voor komen dat uw tandprotheticus afwijkt van dit stappenplan, maar toch tot hetzelfde resultaat komt.
  • Afspraak 1. Intakegesprek - U meldt zich bij uw tandprotheticus om een partiële prothese te laten vervaardigen. Als u regelmatig naar uw tandarts voor controle gaat, zijn de resterende elementen goed genoeg om een partiële prothese te maken. Voor een frameprothese zal, als dit nog niet gebeurd is, uw tandprotheticus u verwijzen naar uw tandarts voor het eventueel inslijpen van ‘steps’ in uw eigen tanden of kiezen. Steps zijn kleine uitsparingen, die in de eigen elementen worden geslepen om plaats te maken voor de klammers. Het kan ook zijn dat de eigen tandarts u verwijst naar de tandprotheticus voor het vervaardigen van een partiële prothese. U krijgt dan van uw tandarts een verwijsbrief voor de tandprotheticus mee, waarin vermeld staat wat er gemaakt moet worden.
  • Afspraak 2. Eerste afdrukken - De eerste afdrukken van uw beide kaakhelften worden gemaakt. Op de gipsmodellen die van deze afdrukken worden gemaakt, wordt een individuele afdruklepel vervaardigd.
  • Afspraak 3. Definitieve afdruk - Met behulp van de op maat gemaakte individuele afdruklepel wordt de perfecte pasvorm van de partiële prothese bepaald.
  • Afspraak 4. Beetbepaling - Met behulp van een beetplaat wordt bepaald in welke positie uw tanden en kiezen van de boven- en onderkaak elkaar raken. In deze fase wordt ook de kleur van de tanden en kiezen uitgezocht.
  • Afspraak 5. Passen - Met behulp van de beetplaat met daarop de kunstelementen wordt bekeken of de kleur van de uitgezochte tanden en kiezen overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en kiezen. Tevens wordt gekeken of de tanden en kiezen op de juiste manier in uw mond staan.
  • Afspraak 6. Plaatsen van de prothese - De partiële prothese wordt in de mond geplaatst waarbij gecontroleerd wordt of deze niet knelt of pijn veroorzaakt.
  • Afspraak 7. Controle  Na enige tijd volgt een nacontrole door uw tandprotheticus.
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Openingstijden

Maandag 08:30 uur tot 17:00 uur 
Dinsdag 08:30 uur tot 17:00 uur 
Woensdag 08:30 uur tot 17:00 uur 
Donderdag 08:30 uur tot 17:00 uur 
Vrijdag 08:30 uur tot 13:00 uur 
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Contact

Brengt u uw kunstgebit voor 10:00 uur ’s ochtends ter reparatie, dan kunt u deze al om 12:00 uur ophalen!

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag? Bel ons op (0348) 420923. Een eerste afspraak heeft u altijd binnen 1 week.
Tandprothetische praktijk Feniks Woerden

Polanerbaan 13a
3447 GN Woerden
0348 - 420 923
info@tppwoerden.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit