Tandprothetische Praktijk Spanjer

De praktijk

Wat doet een tandprotheticus en wat mag u van mij verwachten?
De Tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten van gebitsprotheses en heeft de technische én medische kennis in huis om het vervangende gebit te maken dat precies bij u past.

Voor alle uitneembare tandprothesen kunt u bij mij terecht kunt. Op dit vlak heb ik jarenlange ervaring waarvan u goed kunt profiteren!

Een klikgebit of een kunstgebit maakt nogal wat verschil in het dragen ervan en ik leg u dan ook graag uit welke vorm voor u het meest geschikt is. Dat hangt met verschillende dingen samen en ik bekijk met u wat voor u mogelijk is.

Het maximaal haalbare resultaat voor u!

Een mooie lach is een sieraad voor ieder mens en de tandprotheticus zorgt daarvoor. Bij een tandprotheticus bent u dus in vertrouwde handen als het om tandprothesen in uw mond gaat. Dat geldt als u ons advies of onze begeleiding nodig heeft op dit vlak en bij ons uw tandprothese of gebitsprothese aan laat meten.

De tandprotheticus kan u goed adviseren en u helpen bij uw keuze. Praktijk Spanjer heeft de kennis en de ervaring om uw tandprothese optimaal voor u te maken.

De indruk die u maakt met een deel prothese of een gehele prothese, zorgt voor een positief gevoel. Op iedere leeftijd is dit belangrijk en daarom adviseren wij u om eens langs te komen voor een informerend gesprek.

Als Tandprotheticus stel ik me graag persoonlijk aan u voor
Mijn naam is Onno Spanjer en al uw tandprothetische wensen staan bij mij centraal. Voor mij is het belangrijk u te helpen met al mijn vakkennis en ervaring. Al vele jaren oefen ik mijn beroep met veel plezier uit en ik draag mijn kennis over aan jongere collega's als docent.
Ik luister goed naar uw wensen en informeer u zo goed ik kan! Alles gaat in overleg met u en we beginnen pas als u goed begrijpt wat u heeft gekozen. Ook tijdens mijn behandelingen blijf ik met u overleggen en neem de tijd.
Ik vind het fijn als u me belt voor een afspraak dan kunnen we in alle rust op de praktijk verder praten.
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Nieuw kunstgebit

Veel Nederlanders hebben een slecht passend of verouderd kunstgebit. Dit gaat vaak samen met pijn en ongemak. Dat is onnodig want de kosten voor een Tandprotheticus zijn door de ziektekostenverzekering in hun pakket opgenomen. Voor u betekent dit dus dat u zonder verwijzing in de praktijk welkom bent!

Loopt u ook al een tijdje rond met een niet passend kunstgebit, maak dan snel een afspraak. Een slecht zittend gebit is niet goed voor uw kaakbot en het tandvlees in uw mond. Met nieuwe technieken en materialen kan de Tandprotheticus ervoor zorgen, dat uw kunstgebit beter past en geen schade meer doet.

Met een mooi passend kunstgebit komt u goed voor de dag en is uw uiterlijke verschijning weer zoals u dat wenst. Zit uw gebit niet goed, dan spreekt u anders, beweegt minder vrij, eet u minder goed en voelt u zich ongemakkelijk.

Kunstgebit nodig?
Als normale tandzorg niet meer voldoende is, dan komt het moment dat u naar alternatieven op zoek gaat. Dat is geen gemakkelijk besluit, maar als de tandarts geen mogelijkheden meer heeft tot herstel, dan moet u besluiten een kunstgebit te nemen. We zien tegenwoordig ook dat mensen tot een kunstgebit besluiten ook al zijn er nog andere alternatieven over. Het kan zijn dat deze alternatieven te duur zijn en daarom buiten het bereik liggen. Een gebitsprothese heeft grote invloed op de kwaliteit van uw leven en u moet daarover goed worden geinformeerd. Daarvoor moet u bij de tandprotheticus zijn. Dus als u denkt een kunstgebit nodig te hebben, dan maakt u een afspraak met ons om langs te komen voor een adviserend gesprek. Wij zijn laagdrempelig en u kunt bij ons met al uw vragen terecht. Als u belt, krijgt u mij direct te spreken. Soms kan ik u aan de telefoon al van advies dienen, anders maken we een afspraak. Bij een nieuw kunstgebit gaan we niet over een nacht ijs, maar gaan we samen met u rustig kijken, wat precies uw mogelijkheden zijn. Ik ben u graag van dienst.

Verwachtingen Kunstgebit
Het is lastig om een goede verwachting te hebben wat het betekent om een kunstgebit te dragen. Vaak kennen mensen gevoelens van onzekerheid en mogelijk bent u zelfs wat angstig voor de effecten. Dat is heel begrijpelijk want u heeft nooit eerder een kunstgebit gehad en weet dus niet precies wat u precies moet verwachten. Veelal zien mensen ook op tegen het trekken van de resterende tanden door de tandarts. U denkt misschien aan de pijn en hoelang u na de behandeling daar nog last van zult hebben. U kunt met mij deze zorgen bespreken en ik kan u helpen doordat ik goed kan vertellen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Bovendien ken ik de ervaringen van anderen en dat helpt u weer om uw verwachtingen realistisch te maken en alle voor- en nadelen goed in te schatten.

U kunt van mij verwachten dat ik u begeleiding geef in het hele proces en de rust en de tijd neem om u zo goed mogelijk te informeren. Als u samen met een partner of dochter wilt komen, dan bent u beiden welkom, want twee horen er meer dan een. Ik wil graag uw tandprotheticus zijn, iemand waar u steun aan heeft en die u helpt bij uw beslissing om een kunstgebit te nemen.

Realiteit Kunstgebit
Dat er niets zal veranderen in uw situatie als u het kunstgebit eenmaal heeft is natuurlijk niet waarschijnlijk. In vergelijking met de vroegere situatie, toen u nog een goed eigen gebit had, gaat er wel het een en ander veranderen. Iedere vervanging in het menselijk lichaam door zoiets kunstmatigs zoals een prothese heeft tekortkomingen. Dat zijn zaken waar u mee moet leren omgaan en u doet er goed aan om hierover van tevoren na te denken en u te informeren. Niet voor iedereen is de situatie hetzelfde. Daarom is het erg belangrijk dat u een tandprothetische praktijk vindt waar u zicht goed bij voelt. Een praktijk waar alle tijd gemaakt wordt die nodig is om antwoorden op uw vragen te krijgen. Een tandprotheticus die eerlijk is en graag wil dat u precies weet waar u aan toe bent voordat u overgaat tot het besluit een kunstgebit te gaan dragen.

Voor- en nadelen Kunstgebit
De voor- en nadelen moeten we samen uitgebreid bespreken. Het hangt ook van de situatie nu af wat u als comfortabel ervaart; als u uit een situatie met veel kies- en mondpijn komt, staat u er anders in dan wanneer dit niet het geval is.

Sommige mensen eten met een kunstgebit wel goed hard fruit, zoals een appel, maar de meerderheid kan dat niet goed meer. Die verschillen hangen samen met de conditie van uw mond. Is de kaakwal waarop uw nieuwe kunstgebit gaat rusten hoog genoeg om de gebitsprothese voldoende houvast te geven of juist niet. Individueel moet er naar die verschillen worden gekeken door iemand met ervaring. Dan krijgt u meer zicht op de voor- en nadelen van een kunstgebit. Op onze site kunt u alvast meer lezen over kunstgebit ervaringen.
 
Kies kwaliteit Kunstgebit
Een tandprotheticus is een vertrouwenspersoon die mondzorg verleent. Als u een kunstgebit gaat dragen is het belangrijk dat u voor die kwaliteit gaat. Een kunstgebit moet veel jaren meegaan en hoe 'het' eruit gaat zien, bepaalt uw gezicht in de toekomst. Daarom moet u zich prettig voelen bij uw behandelaar en voor kwaliteit gaan als het om uw kunstgebit gaat.

Voor de beslissing, de aanschaf, het dragen en het onderhouden van uw kunstgebit adviseren wij u optimaal en eerlijk. In het hele proces kunt u op onze steun rekenen.

Proces behandeling Kunstgebit
De aanschaf van een kunstgebit vraagt om een aantal behandelmomenten, die aan de orde komen als u de beslissing om een kunstgebit te nemen heeft genomen. Wie een volledige prothese wil laten aanmeten door Tandprotheticus Spanjer komt in de regel vijf keer voor een afspraak. Dat lijkt misschien veel, maar het hele proces neemt nogal wat werk. Iedere stap moet weer helemaal op uw mond worden gemaakt, dus vandaar dat u bij de tussenstappen wordt betrokken.


Geen verwijzing nodig, u kunt direct een afspraak met mij maken!
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Bestaand kunstgebit

Kunstgebit reparatie nodig?
Om te voorkomen dat u voor deze vraag komt te staan, kunt u jaarlijks bij ons op controle komen. Dan kijken wij of u een reparatie of opvulling nodig heeft, of dat u misschien in aanmerking komt voor een geheel nieuw kunstgebit. Veel mensen ervaren deze regelmatige controle als erg prettig, omdat zij zo zeker weten dat hun mond in de best mogelijke conditie blijft. Voor een drager van een kunstgebit is dit essentieel. De mond en dan met name de kaakwal ondersteunt het kunstgebit. Als deze ondersteuning wegvalt, gaat het kunstgebit los in de mond zitten met alle gevolgen van dien. Wij helpen u met een reparatie of opvulling zo snel we kunnen; als het kan doen we dit werk dezelfde dag nog. In een aantal gevallen, kunt u zelfs even wachten en uw gebit direct weer indoen/ Zorg dus altijd dat uw kunstgebit lekker zit!

Welke Kunstgebit reparaties zijn mogelijk?
Ik hoor nogal eens van mensen de vraag of hun kunstgebit nog gerepareerd kan worden. Ook denken sommigen dat een kunstgebit in kwaliteit achteruit gaat na een reparatie. Als uw kunstgebit gerepareerd moet worden dan zorgen wij ervoor dat het resultaat zo dicht mogelijk bij de vroegere situatie ligt, als nog mogelijk is. Het is belangrijk om te weten waardoor de reparatie is ontstaan; heeft een ongelukje plaatsgevonden of heeft het ermee te maken dat uw kunstgebit al wat ouder is? Is uw kunstgebit gebroken door een ongelukje dan is er waarschijnlijk sprake van een scherpe schone breuk. In dat geval is het vrij gemakkelijk om uw kunstgebit weer te maken en in vrijwel de oude staat terug te brengen. Tenminste voor mij als tandprotheticus met de juiste hulmiddelen. Reparatie wordt vaak sterk bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt als mensen zelf hebben geprobeerd om hun kunstgebit te repareren. Daar moet u dus niet aan beginnen!

Op uw vraag of een kunstgebit te repareren is, zeg ik altijd JA. Maar de eigenlijke vraag is hoe effectief een reparatie eigenlijk zal zijn. We zullen u daarover met plezier en eerlijk informeren. Zodat u er altijd zeker van kunt zijn dat uw kunstgebit goed is.
Niet alleen voor volledige- of implantaatgedragen protheses kunt u bij de Tandprotheticus terecht, maar ook voor:
  • een adviserend consult;
  • rebasen (nieuwe voering of opvulling) van de onder- en/of boven prothese;
  • reparaties
Reparaties & aanpassingen Kunstgebit
Consult; Voor een consult wordt u verzocht vooraf een afspraak te maken. We hebben dan de tijd voor u.
Rebasen; Wanneer u een rebase (nieuwe voering) in uw gebitsprothese wilt, maakt de Tandprotheticus een afspraak met u in de ochtend tussen 9.00 uur en 10.00 uur. U zult dan de rest van de dag zonder prothese zijn. Aan het eind van de dag tussen 16.00 uur en 17.00 uur heeft u de tweede afspraak en kunt u de prothese, voorzien van een nieuwe voering, weer passen en meenemen.
Reparaties; Soms is het mogelijk om te wachten terwijl de reparatie aan het gebit direct wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de werkvoorraad kunt u de prothese ook achter laten en deze later op de dag weer ophalen. 

Kunstgebit oud
Heeft u al een aantal jaren een kunstgebit dan is het heel goed mogelijk dat er slijtage is opgetreden waardoor het slechter is gaan zitten. Ook kan men het kunstgebit niet goed hebben gebruikt, waardoor het stuk is gegaan. Dan kan ik uw gebit repareren, maar daarmee krijgt u natuurlijk geen nieuw kunstgebit. De oude conditie blijft bestaan en u krijgt door deze reparatie wat meer tijd voordat u een nieuw gebit moet aanschaffen.
Bij slijtage reparaties moet u zich dus altijd goed voor ogen houden dat eenzelfde incident gemakkelijk weer kan optreden, omdat de reden ervan niet is weggenomen door de reparatie.

Een reparatie gaat meestal snel en we gebruiken dit ook nog wel eens om de wachttijd totdat het nieuwe kunstgebit klaar is, te overbruggen. 

Kunstgebit stuk bij dragen
In het geval dat uw kunstgebit brak terwijl u het droeg, moeten we beslist achterhalen wat daarvan de reden was. Het kan zijn dat er iets afbreekt omdat de kaken niet meer goed sluiten of doordat u te hard hebt gebeten op iets. Heeft u alleen een onder- of bovenkunstgebit dan kan zelfs een natuurlijke tand er de oorzaak van zijn dat een deel van het kunstgebit afbreekt.

Soms kan het oude gebit nog aangepast worden aan uw mond. Dan wordt het defect weggeslepen zodat het geen druk meer veroorzaakt. Toch moet u ook dan in uw achterhoofd houden dat het gebit vervangen moet worden.

Maar het kan ook zijn dat de hele basis breekt omdat er minder ruimte in uw mond gebleven is. Uw mond verandert in de tijd en een kunstgebit blijft hetzelfde en dat geeft in sommige gevallen frictie.

Kunstgebit versleten
In een aantal gevallen is de situatie simpel zo dat het kunstgebit versleten is en er een einde gekomen is aan de levensverwachting. U dient dit gebit dan te vervangen door een nieuw exemplaar. Wij adviseren iedere 5 tot 7 jaar uw kunstgebit te vervangen omdat uw mond en kaak veranderen. Jaarlijkse controle momenten maken dat u zeker bent van een goede mondsituatie. Net zoals u vroeger een halfjaarlijkse controle bij uw tandarts liet uitvoeren, gaat u met een kunstgebit jaarlijks naar de tandprotheticus. U bent bij mij van harte welkom!


Geen verwijzing nodig, u kunt direct een afspraak met mij maken!
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Klikgebit op implantaten

Klikgebit
De overkappingsprothese, ofwel kortweg het klikgebit genoemd, is eigenlijk een kunstgebit op implantaten. In het geval men een volledige gebitsprothese nodig heeft, kan een klikgebit een goed alternatief zijn om te overwegen. Het belangrijkste verschil is hoe de prothese wordt gedragen. Een kunstgebit hecht zich door mondslijmvlies vast aan de natuurlijke kaakwal. Bij een klikgebit zijn er in de kaakwal implantaten ingebracht met de bedoeling de gebitsprothese vast te klikken, de prothese blijft dus altijd uitneembaar.
Een implantaat is een kunstwortel die wordt geïmplanteerd in de kaak door een implantoloog of kaakchirurg. In het implantaat wordt een drukknopje of staafje geschroefd. De gebitsprothese klikt weer op het drukknopje of op het staafje vast. Een klikgebit wordt vernoemd naar hoe ze wordt vastgeklikt op een implantaat systeem; op knopjes of op staafjes.

Voordelen Klikprothese
Waarom is er zoveel te doen over een klikprothese? Dit heeft zondermeer te maken met een aantal voordelen waar mensen zeer aan hechten.
Allereerst is er een betere kauwfunktie omdat de kunsttanden vastzitten aan de kaak. Dit ervaart men als heel plezierig.
Ook heeft men het gevoel dat men dit kunstgebit niet 'verliest' en men dus niet voor onaangename verassingen komt te staan als het gebit uit de mond valt in aanwezigheid van anderen. Dit terwijl men de gebitsprothese wel kan uitnemen en los kan klikken van de dragers in de kaak.
Omdat er geen plastic over het gehemelte gedragen wordt, proeven mensen meer van hun eten omdat de smaak papillen niet worden afgedekt. Het ziet er natuurlijk uit en een klikgebit voelt aan als uw natuurlijke tanden.

Nadelen Klikprothese
Als belangrijkste nadeel van een klikprothese wordt het aanbrengen van de implantaten in de kaak gezien. Dit is een poliklinische operatieve ingreep waarvoor u over een goede algemene gezondheid en een goede mondhygiëne moet beschikken. Er moet er voldoende botvolume zijn en dit bot moet van voldoende kwaliteit zijn om de implantaten op te nemen. Voldoet u daaraan, dan kunt u meerdere implantaten laten inzetten.

Net zoals de wortels van natuurlijke tanden en kiezen gevoelig zijn voor ontstekingen, zo geldt dat ook voor het weefsel rondom implantaten. Het reinigen van het klikgebit moet daarom heel precies gebeuren en niet iedereen heeft daarvoor voldoende discipline. Met een klikgebit moet u een of twee keer per jaar naar de mondhygiëniste en naar de kaakchirurg of implantoloog, voor contrôle.

Betrouwbaarheid Klikgebit methode
Deze klikgebit methode wordt gezien als het beste alternatief voor uw eigen tanden. Al meer dan 30 jaar wordt deze manier van tandprothesen toegepast.
Desondanks doet het Zwitserse Instituut Straumann, in samenwerking met vooraanstaande specialisten, permanent onderzoek naar nog betere producten. Dat is heel gebruikelijk in de zorg, dus ook in de mondzorg.

Stappenplan Klikgebit
Voordat u besluit om een klikgebit te nemen, kunt u bij ons advies inwinnen over de voor- en nadelen ervan en een goede afweging maken, wat voor u het beste is. Besluit u dan positief voor een klikgebit dan gaan de volgende stappen worden genomen:
  1. Het onderzoek bestaat uit een medisch en tandheelkundig deel en de aanvraag machtiging bij uw zorgverzekeraar.
  2. De implantatie; die door een gespecialiseerde tandarts of kaakchirurg wordt gedaan. Deze professional plaatst het implantaat onder plaatselijke verdoving. De hele procedure duurt zo'n 20 tot 90 minuten.
  3. Dan volgt de ingroeifase. De implantaten groeien binnen ongeveer zes weken vast in de kaak.
  4. Het aanmeten en plaatsen van het kunstgebit door op uw implantaten een draagconstructie te schroeven. U klikt het nieuwe kunstgebit hierop vast.
  5. De nazorg. Implantaten kunnen lang meegaan. Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor een lang behoud van uw implantaten.

Geen verwijzing nodig, u kunt direct een afspraak met mij maken!
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Contact

We zijn een kleine ervaren dienstverlener en dat betekent voor u dat u direct contact met mij krijgt als u iets nodig heeft, iets wilt vragen of een afspraak wilt maken. Korte lijnen en direct in gesprek met uw tandprotheticus! Dat is de visie van mijn bedrijf; persoonlijk contact en indien mogelijk helpen we u direct!

Wij stellen prijs op dit contact met u, dus schroom niet om de telefoon te pakken en ons te bellen.
Wij spreken dan graag een tijd met u af, waarop u beschikbaar bent en de rust heeft om ons te bezoeken.

Wij kennen onze klanten nog!

Openingstijden
Maandag 09:00-12:00 uur 13:00-17:00 uur
Dinsdag 09:00-12:00 uur 13:00-17:00 uur
Woensdag 09:00-12:00 uur 13:00-17:00 uur
Donderdag 09:00-12:00 uur 13:00-17:00 uur
Vrijdag 09:00-12:00 uur -

 
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Behandelplan

Als u de beslissing heeft genomen een kunstgebit aan te schaffen, dan komt u op de tandprothetische praktijk voor uw behandeling. Bij een volledige prothese komt u in de regel vijf keer voor een afspraak. We gaan er vanuit dat uw besluit al vaststaat en de ondersteuning daarin al heeft plaatsgevonden in een eerdere ontmoeting. Sommige mensen komen pas bij ons als ze zeker zijn over de aanschaf van een kunstgebit.

Afspraak 1 Volledig Kunstgebit Intakegesprek
Tijdens ons eerste gesprek luister ik naar uw klachten en wensen voor zover dat nog niet heeft plaatsgehad. De Tandprotheticus noteert uw gegevens, eventueel maak ik notitie van uw medicijn gebruik en de situatie van uw mond, bekijk en beoordeel ik op de mogelijkheden. Uw wensen en verwachtingen moeten daarmee in overeenstemming zijn.

Vervolgens wordt de eerste afdruk van uw kaak gemaakt. Dit noemt men ook wel eens 'happen'. Sommige mensen vinden dit een naar gevoel in de mond, maar met de nieuwe pasta's is dit niet meer te vergelijken met hoe dit vroeger voelde toen u b.v. voor een beugel moest passen als kind.

Afspraak 2 Volledig Kunstgebit
Bij de tweede afspraak maken we de definitieve afdruk. Met behulp van individuele lepels worden de definitieve afdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt.

Hierdoor kan ik de randlengte en de pasvorm van de prothese heel precies vastleggen. Dit is belangrijk om het draagcomfort van uw kunstgebit te kunnen garanderen.

Afspraak 3 Volledig Kunstgebit
Onze derde ontmoeting is heel belangrijk; het gaat om de esthetische kenmerken. Uw nieuwe kunstgebit moet passen bij uw gezicht en de kleur en vorm van uw tanden van dit moment; tenzij u natuurlijk een andere kleur zou willen hebben. De meeste mensen willen best graag een tintje wittere tanden, maar de kleur moet niet zoveel afwijken dat het anderen gaat opvallen. U kiest uw kleur bij mij zelf, maar ik geef u wel advies daarin. In deze zitting wordt ook uw beet bepaald. Als we hiermee klaar zijn heb ik alle gegevens om voor u een proef prothese te maken. Soms vraag ik u om een foto van uw gezicht waar uw eigen gebit duidelijk zichtbaar op is. Ik streef samen met u naar een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat.

Afspraak 4 Volledig Kunstgebit
Nu komt u terug voor het passen en beoordelen van uw proef kunstgebit. We kijken samen of het gebit netjes in de mond staat en of alles past. Eventuele correcties kunnen we nu nog doorvoeren zodat alles wordt aangepast aan uw wensen. Pas wanneer de proefprothese goed is en alles in orde is, wordt het definitieve kunstgebit voor u gemaakt. We gaan voor het maximaal haalbare in uw situatie!
                     
Afspraak 5 Volledig Kunstgebit
Nu vindt de aflevering van uw kunstgebit plaats en ziet u het uiteindelijke resultaat. U krijgt uitgebreid uitleg over het plaatsen en verzorgen van het gebit en welke verzorgingsproducten uw kunstgebit vraagt. Niet altijd weten mensen dat ook de mond verzorgd moet worden als men een kunstgebit draagt. Ik hoor nogal eens 'dan zijn we er ook helemaal vanaf'. Niets is minder waar. U neemt uw kunstgebit weliswaar uit uw mond om de tandprothese te poetsen, maar ook uw mond zelf moet gereinigd en gestimuleerd worden.

Dit is de laatste afspraak, maar uiteraard kunt u altijd bij mij terecht met vragen, opmerkingen of andere zaken die met uw gebit te maken hebben. U hoeft zich nooit bezwaard te voelen als u contact met mij opneemt, want ik help u met plezier. Het wil nog wel eens zo zijn dat de plaatsing van uw kunstgebit vooral de eerste tijd voor problemen zorgt, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en/of bij het praten. Zoals u van mij gewend bent ondertussen, begeleidt ik u ook tijdens deze lastige beginperiode. Voor het daadwerkelijk verhelpen van pijnplekken kunt u doorgaans binnen 1 dag terecht en maak ik zo snel mogelijk tijd voor u.

Kunstgebit genot!
Met uw nieuwe kunstgebit gaat u verder door het leven. Informatie over wat een gebit aan onderhoud vraagt heeft u van mij meegekregen. Ik adviseer u om jaarlijks uw gebit even door mij te laten controleren, zodat het zo lang mogelijk meegaat en u de comfortabele draageigenschappen behoudt. In een gevoelige mond kunnen drukplekjes uw mondslijmvlies b.v. beschadigen waardoor uw kaak gaat slinken. U wilt natuurlijk de prettige eigenschappen behouden dus daarom moet u eventjes langskomen om te laten beoordelen wat het best gedaan kan worden. We zorgen samen dat uw kunstgebit een genot is!
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Kunstgebit vragen

Kosten Kunstgebit
Zorgverzekeraars hebben de kosten voor een nieuw volledig kunstgebit ondergebracht in de basisverzekering. Het eigen risico, (dat gedeelte dat u zelf moet betalen en dit wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en met u afgerekend) gaat bij iedere uitgave direct in. Heeft u in een bepaald jaar nog niet eerder zorg aangevraagd en is een kunstgebit uw eerste aanspraak op de verzekering, dan moet u eerst het eigen risico afrekenen met de verzekering, zoals u dat ieder jaar doet. Mensen met een laag inkomen en/of een chronische ziekte kunnen recht op compensatie hebben. Voor iedereen anders geldt dat pas boven het eigen risico de basis verzekering ingaat.

Nu is het zo dat niet alle zorg voor 100% wordt vergoed en is een wettelijke eigen bijdrage door de wet vastgesteld. Een volledig gebit is zo'n voorbeeld waarbij een eigen bijdrage van 25% is vastgesteld. Van de totale rekening (na aftrek van het eigen risico) wordt 75% vergoed uit de basisverzekering. Deze 75% krijgt u van de verzekering uitgekeerd als vergoeding.

Heeft u al meer zorg afgenomen en is het eigen risico al helemaal voldaan, dan betaalt u alleen de eigen bijdrage: 25% van de totale rekening. Zo niet, dan betaalt u eerst het eigen risico en daarna 25% van het overgebleven restant van de rekening.
Bent u naast de basisverzekering ook aanvullend verzekerd voor tandzorg, dan dekt deze verzekering soms de zorg die niet door de basisverzekering wordt afgedekt. Deze aanvullende verzekering is per maatschappij verschillend ingevuld en ook het bedrag dat u vergoed krijgt van de eigen bijdrage

Bij mij worden alle nota’s door een extern bedrijf(Fa-med) behandeld. Dit bedrijf kijkt eerst voor u bij uw eigen zorgverzekeraar wat u vergoedt krijgt. Dit betekent voor u dat u maar van een partij een rekening krijgt.

Algemene vragen Kunstgebit
Oorzaak Kunstgebit
Waardoor komt het dat je een kunstgebit nodig hebt? Het komt voor dat mensen al heel lang niet naar de tandarts zijn geweest en daardoor een kunstgebit  moeten nemen. Het kan ook door ziekte, medicijngebruik of een ongeluk komen. Hoe de situatie ook is ontstaan, we kijken met u naar de beste oplossing. De oorzaak is dan niet belangrijk en ik maak het nog wel eens mee dat mensen langer wegblijven dan goed is omdat ze zich schamen voor de oorzaak. Dat is jammer en niet nodig.
Wennen
Hoe wen ik aan een kunstgebit? Een eerste kunstgebit vraagt de nodige gewenning. Dat is niet altijd prettig maar u moet hier doorheen. Ook bij een vervanging van een oud kunstgebit kan het nieuwe kunstgebit weer wat aanpassingen van u vragen.
Handigheid
Ik krijg mijn nieuwe kunstgebit niet (goed) uit. Als u uw kunstgebit niet gemakkelijk uitkrijgt, heeft het een uitstekende pasvorm. Dat is fijn voor u, want daardoor heeft u veel controle over uw kunstgebit. Er is en handigheidje waardoor u het gebit toch uit kunt nemen. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees in de mond opgelost en neemt u uw gebit gemakkelijk uit.
Vast voedsel
Mag ik vast voedsel eten met een nieuw kunstgebit?  Een van de belangrijkste functies van uw gebit is het kauwen van uw voedsel in de mond. Met het nieuwe gebit voelt dat eerst waarschijnlijk wat onwennig. Het eten gaat daarom in het begin wat anders. U eet mogelijk wat ongemakkelijker en voorzichtiger.
Het is echter helemaal niet nodig om vloeibaar voedsel te eten. U merkt zelf het beste wat wel en niet kan en mag direct alles proberen te eten. Gaat dat niet gemakkelijk, eet dan de eerste paar dagen wat zachter voedsel. Probeer wel zo snel mogelijk uw normale eetpatroon weer op te pakken. Blijft dat moeilijk, neem dan contact met mij op voor advies. Na verloop van tijd kunt u ook wel weer een appel eten. Maar denk eraan dat grote stukken voedsel afbijten lastig blijft en dat daardoor een kunstgebit stuk kan gaan.
Andere smaak
Hoe komt het dat mijn eten niet of anders lijkt te smaken? In het begin kan het voorkomen dat uw smaakbeleving door de nieuwe prothese iets afneemt. Uw smaakt herstelt zich vaak na korte tijd wel weer.
Droge of natte mond
Sinds ik een nieuw kunstgebit heb, loopt er speeksel uit mijn mond of heb ik een droge mond. Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel in uw mond. Dit is een vaak voorkomend probleem dat altijd na enige tijd weer verdwijnt.
Praten
Hoe komt het toch dat ik niet meer duidelijk spreek en mensen mij niet goed meer kunnen verstaan? Het nieuwe kunstgebit kan uw spraak enige tijd moeilijker maken. Vooral harde klanken zoals de s of t kunnen in het begin problemen geven. Dat gaat na enkele dagen vaak al veel beter.
Gezichtsuitdrukking
Mijn gezicht lijkt wel iets dikker te zijn geworden. Het kan zijn dat door de nieuwe prothese de bovenlip wat voller lijkt. Dat komt omdat er in uw mond een extra laagje is gekomen van de prothese. Hieraan zult u snel wennen en na verloop van tijd zal u dit minder opvallen.
Pijn
Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk. Het dragen van een kunstgebit kan in het begin best vervelend zijn. Deze pijn ontstaat na een paar dagen en het lijkt of de binnenkant van uw mond wat strakker aanvoelt. Hoewel daardoor de pasvorm wat afneemt, raden wij u aan om niet zelf aanpassingen te gaan doen. Neem altijd contact met mij op, want vaak kan ik u door een eenvoudige correctie van het gebit van de pijn afhelpen. Het beste moment is nadat u het gebit een week gedragen heeft, omdat ik anders niet goed kan constateren waar de pijnlijke locatie is. Dat betekent niet dat u onnodig lang met pijn moet rondlopen. Dus ook wanneer u na twee dagen last heeft van een drukplekje, kunt u mij bellen voor een oplossing. Nazorg vind ik erg belangrijk.
Spierpijn
Kan ik spierpijn hebben in mijn kauwspieren? Doordat in uw mond met het nieuwe gebit erin de kiezen elkaar eerder raken is er een verandering in de mond als het om het kauwen gaat. Daar moeten uw spieren aan wennen, waardoor u de kauwspieren kunt voelen. Ik adviseer het gebit te blijven dragen, hoewel deze spierpijn erg vervelend kan zijn, dan is de periode dat u er last van heeft het kortst. Bij blijvende problemen zoek ik, samen met u een oplossing.
Tong
Waarom ligt mijn ondergebit soms los in mijn mond? De onderkaak prothese kan van zijn plaats worden geduwd als u een erg beweeglijke tong heeft. De tongspier is een hele sterke spier en is in staat het ondergebit weg te duwen.

Onderhoud tips Kunstgebit
Om uw gebit of prothese in goede conditie te houden is het belangrijk dat u zorgt voor goed onderhoud en een goede reiniging. Hoe kunt u dat het beste doen? Hieronder vindt u enkele tips. Als u nog vragen heeft over onderhoud of reiniging neem dan contact met mij op, want ik beantwoord uw vragen met plezier.

Tandsteen zit meestal aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten bij het bovengebit. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handigheidje is om het kunstgebit een hele nacht in een bekertje pure keukenazijn te leggen. Gebruik geen andere bijtende middelen en ga ook zeker NIET krabben met een scherp voorwerp. Hiermee beschadigt u de prothese.

Het materiaal van een kunstgebit of gebitsprothese kan door bepaalde reinigingsmiddelen worden aangetast. Gewone tandpasta schuurt het materiaal licht, waardoor vuil en bacteriën zich meer aan de prothese hechten, dan zonder poetsen met tandpasta. De opruwing kan tot irritatie van het tandvlees leiden of een slechte adem veroorzaken.
Voor het reinigen adviseer ik Ecosym, dit is een niet agressief middel, ontwikkeld door een Nederlandse Tandprotheticus. Ecosym reinigt grondig zonder het materiaal aan te tasten, dit komt de levensduur van uw prothese ten goede. Ook de gezondheid van de mond en met name die van het tandvlees verbeteren door het gebruik ervan. Wanneer u niet veel last heeft van aanslag, kunt u de prothese ook dagelijks afborstelen met wat afwasmiddel en voor de grondige reiniging eens in de zoveel tijd een specifiek middel zoals Ecosym.

Maakt u uw kunstgebit schoon boven de wastafel? Zorg dan dat het niet kan breken doordat het in de harde wasbak valt; leg er een handdoek in of zet er een laagje water in. Dan voorkomt u schade!
Wij raden aan het gebit ’s nachts uit te doen en in een bakje met water te leggen om uitdroging van uw kunstgebit te voorkomen.
Tandprothetische Praktijk Spanjer

Steynlaan 73
3701 EC Zeist
030 - 69 10 375
info@tppspanjer.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit