Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

De praktijk

De tandprotheticus, specialist voor uw prothese

Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle uit de mond te nemen prothetische voorzieningen. Dit is dus de volledige prothese die wordt aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van b.v. een tandarts voor nodig is. Op verwijzing van een tandarts of implantoloog vervaardigt de tandprotheticus geheel zelfstandig ook partiële protheses, frameprotheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten.
Onze praktijk is al ruim 20 jaar gevestigd op het adres Steensedijk 13. Voor de praktijk is voldoende parkeergelegenheid.

Wat doen wij?
  • Volledige prothese
  • Gedeeltelijke prothese
  • Prothese op implantaten (klikgebit)
  • Reparatie van prothese
  • Rebasen van prothese
  • Verfraaiing en correctie
  • Oplossen van pijnlijke plekken
Hoe lang duurt het voordat ik een nieuwe prothese heb?
Vanaf het eerste bezoek tot het daadwerkelijk plaatsen werken wij zelfstandig aan uw prothese. Hierbij bespreken wij met u uw persoonlijke wensen. 
Na enige bezoeken aan onze praktijk beoordelen wij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk.
Als alles is goedgekeurd wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuw kunstgebit moet u rekenen op ongeveer vijf bezoeken. De kosten voor een prothese kunnen veelal door ons direct bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Wij kunnen u hierover nader voorlichten.

Nazorg en garantie zijn voor ons een vanzelfsprekende zaak. Wij geven sowieso op geleverd werk één jaar garantie en eventuele aanpassingen achteraf (bijv. pijnplekken) lossen wij kosteloos voor u op.
Reparaties en aanpassingen (rebasen) van de prothese zijn bij ons ook in bekwame handen. 

Neem a.u.b. contact op met onze praktijk als:
  • er pijnklachten zijn
  • uw prothese los zit
  • uw gezicht veranderd is
  • uw prothese regelmatig breekt
  • last heeft van ontstoken mondhoeken
  • u een droge mond heeft
  • u last heeft van mondbranden
  • u last heeft van kaakgewrichtsproblemen
  • uw prothese ouder is dan vijf jaar.
     
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Producten

Gebitsprothese
Meer dan 3 miljoen mensen in Nederland dragen een gebitsprothese. Ongeveer 800.000 van hen hebben hier in meer of mindere mate problemen mee. Er zijn diverse oorzaken waardoor mensen last hebben van hun gebitsprothese.
 
Een nieuwe gebitsprothese?
Als gevolg van het voortschrijdende slinken van de beide kaakhelften zit zowel het boven als ondergebit op den duur te los. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals, pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraakproblemen en zelfs problemen met de spijsvertering.
 
De tandprotheticus biedt hulp
Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, dan kan deze vaak aangepast worden. Aan de binnenzijde van de gebitsprothese wordt dan een "voering" aangebracht waardoor de prothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet los zit. Een andere mogelijkheid is dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken. Dan is een algehele vervanging de beste optie.
 
Reparatie
Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht als er een tand is gebroken, de gebitsprothese gescheurd is of zelfs gebroken. Wij stellen de oorzaak van dit ongemak vast om herhaling te voorkomen. Reparaties kunnen meestal snel dezelfde dag uitgevoerd worden, gemiddeld duurt dit een uur. Reparaties worden door bijna alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebitsprothese op implantaten
Een vrij recente techniek van het bevestigen van de tandprothese aan de kaak is het toepassen van zgn. implantaten. Deze in titatium (een edelmetaal) uitgevoerde pennen worden aangebracht in het kaakbot. Op deze "kunstwortels" kan de prothese dan worden vastgeklikt. Dit betekent voor u concreet dat de prothese tijdens het eten niet meer van zijn plaats komt. Dus geen hinderlijke etensresten meer onder uw prothese en het gebruik van kleefmiddelen is overbodig. Er is sprake van een vaste verbinding die toch uitneembaar is. 
Deze toepassing is voornamelijk interessant als uw kaken dusdanig zijn geslonken dat de noodzakelijke houvast met een normale prothese niet of nauwelijks (meer) mogelijk is.
 
De behandeling duurt ongeveer 45 minuten en is nagenoeg pijnloos. Het aanbrengen van implantaten valt veelal onder de basisverzekering (vraag naar de voorwaarden van uw zorgverzekeraar!) Wel is er sprake van een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van het feit of u gelijktijdig zowel een boven- als onder prothese laat maken, of slechts één van beiden.
 
Via onze praktijk kunt u binnen de regio Hulst geïmplanteerd worden door ons samenwerkingsverband met een implantoloog. Hij verzorgt de kunstwortels en wij vervolgens de gebitsprothese.
 
Indien u meer informatie over dit onderwerp wenst, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Vergoedingen

Zorgverzekeraars hebben de volledige prothese opgenomen in hun basispakket. Daardoor komt iedereen met een volledige prothese in aanmerking voor vergoeding. Per verzekering verschilt de vergoeding echter wel, daarom kunnen wij hier niet exact aangeven hoeveel u precies vergoed krijgt. U kunt ook nog extra vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering.
 
Over het algemeen geldt voor de meeste zorgverzekeringen het volgende:
  • Bij een volledige prothese
Bij bijna alle zorgverzekeringen wordt 75% van de totale kosten vergoed. De rekening kan in veel gevallen door de tandprotheticus rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden. De eigen bijdrage (25%) komt dan neer op ongeveer € 275,00.
  • Bij een rebasing
Een rebasing wordt door de zorgverzekeraar voor 90% vergoed vanuit de basisverzekering. Dit bedrag kan in veel gevallen door de tandprotheticus rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden. De overige 10% dient u zelf te betalen als u dit niet aanvullend heeft bijverzekerd.
  • Bij een reparatie
Een reparatie wordt door de zorgverzekeraar voor 90% vergoed vanuit de basisverzekering. Dit bedrag kan in veel gevallen door de tandprotheticus rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden. De overige 10% dient u zelf te betalen als u dit niet aanvullend heeft bijverzekerd.
  • Bij een partiële prothese
De zorgverzekeraar beschouwt dit als een particuliere handeling. De verzekerde dient de kosten eerst zelf te betalen en daarna de rekening naar de zorgverzekeraar opsturen. Deze bekijkt welk aanvullend pakket er is afgesloten en betaalt dan het deel terug waar de verzekerde recht op heeft.

Wenst u nadere informatie of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met onze praktijk, neem dan contact op via telefoonnummer 0114 - 31 21 41. U kunt natuurlijk ook een vraag stellen per e-mail
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Veelgestelde vragen

Hier treft u de meest gestelde vragen aan onze praktijk. Lees ze eens aandachtig door. Het werkt verhelderend als u denkt over een prothese.

Hoe vaak moet ik op controle?
Ons advies: heeft u implantaten? Dan om het jaar anders is controle om de 2 jaar voldoende.
Als u wilt of het nodig vindt kunt u altijd eerder contact opnemen.

Is gebruik van kleefpasta's etc. goed?
Er zijn allerlei kleefpasta's, kleefpoeders, zgn. 'voeringen' op de markt om een gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw prothese losser gaat zitten moet u direct een afspraak maken. Wij kunnen dan veelal snel vaststellen wat er aan de hand is.

Hoe maak ik mijn prothese schoon?
Net als eigen tanden en kiezen, moet u de tandprothese verzorgen. Want als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw prothese, maar ook vooral eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken.
Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen. Dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel. Een schone gebitsprothese moet altijd glad aanvoelen. Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een prothese geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn bij onze praktijk te koop. Wij kunnen hier u in voorlichten.
Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op de prothese vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bekertje met keukenazijn leggen. 's Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.
Let goed op dat bij het schoonmaken de meestal gladde prothese niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak de prothese schoon boven het water.

En hoe gaat praten met een prothese?
In het begin praat u wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken zijn anders. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het gebitsprothese. Oefenen helpt veel. Hardop de krant lezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?
Nee, pijn is nooit goed! Pijn is een waarschuwingssysteem van ons lichaam. De prothese zit strak tegen uw kaken en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Neem dan direct kontakt op met ons! Door kleine en eenvoudige correcties van uw tandprothese kunnen wij de klachten wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de nieuwe prothese inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u echt een afspraak maken met onze praktijk. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, draag deze dan minstens een halve dag voordat u ons bezoekt. Anders kunnen wij niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan de nieuwe prothese wennen. Met uw nieuwe prothese is het vaak een kwestie van doorzetten.

Een eerste prothese; kan ik straks alles weer zoals ik gewend ben?
U heeft nu een nieuwe prothese maar u mag niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw prothese kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en moeilijkheden bij het spreken. Wij zullen proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken.

Heb ik inspraak in het model?
Natuurlijk! Het is uw aangezicht. Wij zullen u zoveel mogelijk adviseren in deze. Maar als u specifieke wensen hebt over plaatsing en kleur, bespreek het met ons tijdens het intake-gesprek. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.

Moet ik mijn gebit uitdoen tijdens het slapen?
Ja, dat is het beste. Tijdens de slaap geeft u uw kaak rust. Hierdoor zal de prothese 's morgens weer makkelijk te plaatsen zijn.

Loop ik lang zonder tanden?
Nee hoor, er zijn momenteel heel goede, tijdelijke oplossingen voor dit probleem.

Wordt een prothese vergoed?
Meestal wordt een prothese 75% vergoed. De overige 25% kan in uw aanvullende verzekering zitten. Check nog even de voorwaarden bij uw huidige ziektekostenverzekeraar. Normaal gesproken kunt u eens per vijf jaar uw prothese vernieuwen.




 
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Openingstijden

Maandag 08:00 - 17:00 uur
Dinsdag 08:00 - 17:00 uur
Woensdag 08:00 - 17:00 uur
Donderdag 08:00 - 17:00 uur
Vrijdag 08:00 - 12:00 uur

Wij werken zoveel mogelijk op afspraak, echter om uw kapotte prothese te laten repareren hoeft u geen afspraak te maken.
 
Onze praktijk is gevestigd in Hulst. Er is in de nabije omgeving van onze praktijk ruimschoots parkeerruimte aanwezig.
Een alternatief is het bezoeken van onze praktijk per openbaar vervoer.
De halte Van der Maelstedeweg is om de hoek van de Steensedijk.
 
Voor noodgevallen zijn wij tijdens de openingsuren altijd telefonisch bereikbaar.
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Contact

Onze praktijk is gevestigd in Hulst. Om vanaf uw huis naar de praktijk te komen kunt u bijvoorbeeld Google Maps gebruiken. Er is in de nabije omgeving van onze praktijk voldoende parkeergelegenheid. Dit is kosteloos.
 
Een alternatief is het bezoeken van onze praktijk per openbaar vervoer. Bezoek dan
9292.nl.

Steensedijk 13
4561 GK  Hulst
Tel:  0114 - 31 21 41
Fax:  0114 - 31 56 12
www.hschelstraete.nl
info@schelstraete.nl


 
Tandprothetische praktijk H.H.M. Schelstraete

Steensedijk 13
4561 GK Hulst
0114 - 31 21 41
info@hschelstraete.nl
Bezoek website

Volop in het leven met een goed passend kunstgebit